מאת אפרת לב, השירות הפסיכולוגי , עיריית נתניה
האם חובה להתחפש? מה קורה אם הילד/ה מתחרט ברגע האחרון? מה התחפושת מעידה על הילד/ה שלנו? האם יש בה סימני אזהרה? האם היא רק שיקוף של הפחדים שלנו?
שאלנו את אפרת לב- רכזת לגיל הרך בשירות הפסיכולוגי נתניה וקיבלנו כמה תשובות מפתיעות.
מדוע כדאי וחשוב לילדים להתחפש?
תחפושת היא אחת מדרכי המשחק של הילד. משחקיות היא תהליך התפתחותי אוניברסלי. היא מתחילה כבר בחודשים הראשונים לחיים והופכת למשימה המרכזית של הילד בגיל הרך. משחק סימבולי (הקרוי גם משחק "כאילו") הוא אחד מהמשחקים הבולטים והחשובים בהתפתחות הילד. במשחקי "כאילו" הילד יכול לשחק כל דמות שיבחר ולהתנסות במצבים ובתפקידים שונים המעסיקים אותו. במהלך המשחק לומד הילד לפתח את יכולותיו השכליות והשפתיות, לעבד את הרגשות השונים שחווה במהלך היום ולמקצע את המיומנויות הבינאישיות שלו עם הסובבים אותו. מכאן, שמשחק הוא בהחלט לא רק משחק – אלא כלי חשוב להתפתחות רגשית, קוגניטיבית ולימודית של הילד.
האם לאפשר לילד להתחפש לכל דבר?
באופן עקרוני, התשובה היא כן – בגבולות הטעם הטוב. להתחפש ולשחק הם דברים בריאים והתחפושת שהילד בוחר היא כאמור הזדמנות להציץ בעולמו הרגשי. לכן, מומלץ לאפשר לילד להיות זה שיבחר את התחפושת. לתוך התחפושת יוכל להביא את הפנטזיות שלו, תכנים שמעסיקים אותו או לחילופין את הפחדים שלו. כך למשל, ילד יכול לבחור להתחפש לרופא כדרך לעבד את החרדה שלו מרופאים, או לחילופין, ילד שעסוק ברצון להנכיח עצמו יכול להתחפש לנסיך/ה עם בגדים מרהיבים או לגיבור/ת-על כדי לקבל את תשומת הלב הרצויה. זאת ועוד, אנו מבחינים כי מאז פרוץ המלחמה ישנם הרבה יותר משחקי לחימה וחיילים בקרב ילדים בגילאי הגן וזוהי דרכם של הילדים לעבד את השינוי באקלים. באופן גורף, ישנם ילדים שירצו להתחפש לחיילים על מנת לחזק אצלם תחושות של עוצמה וחוזק.
האם לאפשר לבן להתחפש לתחפושת של "בת" והפוך?
הורים רבים נבהלים כשהילד מבקש להתחפש לתחפושת המגלמת דמות המזוהה עם המין השני – ובפרט, כשבן מבקש להתחפש לתחפושת של דמות נשית. במקרים אלה, הורים עלולים לחוות בושה וחוששים שהדבר יעיד על נטיותיו המיניות של הילד בהמשך חייו. אולם בפועל, התנסויות בתפקידים מגדריים במהלך הגיל הרך מהוות חלק טבעי מתהליך הלמידה המגדרית ולא בהכרח יעידו על העתיד לבוא. מתן האפשרות למשחקיות של שני המגדרים מעניקה לילד הזדמנות ללמוד את זהותו ולהכיר בצורה טובה יותר פרספקטיבות של בני המין השני.
האם תחפושת יכולה להיות נורת אזהרה?
לרוב, תחפושת לא סטנדרטית לבדה, ללא כל תסמינים נוספים, לא אמורה להדליק נורות אזהרה. יחד עם זאת, היות ובחירתו של הילד את התחפושת מלמדת אותנו על עולמו הפנימי, כל תחפושת יכולה להוות מקור לשיח עם הילד. דרך השיח נוכל להבין מדוע הוא בחר דווקא תחפושת זו ומה היא מעוררת אצלו. ניתן גם להקריא סיפור שקשור לדמות בתחפושת ולשאול את הילד כיצד מרגישה הדמות. זוהי דרך עקיפה לשמוע על הנושאים המעסיקים את הילד. יש לציין, כי במידה ולאחר השיחה עם הילד נותרתם עם חשש – ניתן תמיד להתייעץ עם פסיכולוג הגן או כל גורם מקצועי מוסמך אחר בתחום.
קורה שבבוקר החג הילד/ה מסרב להתחפש. למה הוא מתנהג כך?
אם נודה על האמת- רבים מאיתנו חווים לחץ לקראת בוקר החג מתוך חשש לתקלות מן הסוג הזה… לא פעם קורה שבבוקר החג הילד לפתע מסרב להתחפש או מתחיל לגלות התנגדות ללבוש חלקים שונים מהתחפושת…
כשהילד מתחיל לגלות התנגדות, באופן טבעי אנו נלחצים ונוטים להפעיל עליו לחץ גובר כדי שיתחפש ויצטלם- מה שעלול להגביר את רמת ההתנגדות שלו וחוזר חלילה… וכך, לא פעם, כדור השלג הזה הופך את בוקר פורים מבוקר של "שמחה וצהלה" לבוקר של צרחה ובהלה…
מאחורי ההתנגדות הזו של הילד/ה, הרבה פעמים נמצא רגש של פחד. פחד ממה? הפחד יכול להיות קשור לפחד מתחפושות, ו/או הלחץ מההמולה וההילולה הנלווים לחג. פחד הוא רגש טבעי בתהליך ההתפתחות שלנו, והוא נועד בבסיסו להגן עלינו מפני סכנות. אחד הפחדים המרכזיים שמתפתחים בגיל הרך הוא הפחד מזרים. בהתאם לכך, תחפושות עלולות להפחיד ילדים כיוון שקשה לזהות דרכן את הילד שלובש אותן. באופן דומה, גם המולה, מוזיקה רועשת וההכנות הרבות בגן לחג יכולות להלחיץ ילדים שונים, כפי שישנם ילדים הנלחצים במסיבות חנוכה או במסיבות הסיום בגן.
אז מה אפשר לעשות כשהילד מסרב להתחפש?
ראשית, חשוב שנברר עם הילד מה מקור ההתנגדות: כאמור, ילדים רבים חוששים מתחפושות או מההמולה של החג. סיבה אפשרית נוספת יכולה להיות קשורה לאי הנוחות במרקם התחפושת, האביזרים הנלווים והאיפור.
במצבים אלה, הנטייה הטבעית שלנו כהורים היא לסלק את הרגש השלילי של הילד. כדי להעלים את התחושה השלילית, ישנם הורים שנוטים להגיב אל הילד באמירות כגון "זה שום דבר" או "אין לך ממה לפחד". אולם, מחקרים מעלים כי דווקא התייחסות לרגש של הילד ומתן תוקף לרגש (כמו למשל, "אני רואה ומבין שהמסכה הזו מפחידה אותך" או "אני שם לב שהמכנס מציק לך מעט..") מרגיעים הרבה יותר את האווירה ומעניקים לילד את התחושה שהוא מובן. כך, ברגע שנוכל לדייק עם הילד מהו מקור ההתנגדות – נוכל לחפש ביחד איתו פתרונות יצירתיים.
כמו כן, ננסה להישען על ההיכרות המוקדמת עם סגנונו של הילד כדי לשער את הסבירות להופעת התנגדויות שונות ולהיערך אליהן מבעוד מועד.
להלן מספר טיפים פשוטים שיוכלו לעזור לילד להגיע יותר נינוח לבוקר החג: באופן כללי, רצוי לתת לילדים להתחפש לאורך כל השנה, כדי שתחפושות ישמשו למשחק ויהפכו לדבר שגרתי עבור הילד. באופן דומה, לאחר שרכשתם את התחפושת, עודדו את הילד להתחפש ללבוש את התחפושת מספר פעמים לפני החג. לעיתים ילדים נחושים בחנות לקנות תחפושת מסוימת וברגע שמודדים אותה בבית הם מאבדים עניין בה או מגלים שאינה נוחה להם. גם כשהילד ממשיך לרצות את התחפושת חשוב לאפשר לו להתרגל למרקמי הבד והאביזרים הנלווים ולהחליט מה בתחפושת נוח לו ועל מה ירצה לוותר. באופן דומה, גם באשר לאיפור – אם הילד מעוניין באיפור פנים, כדאי להתנסות מספר פעמים באיפור הילד טרום בוקר החג ולבחון את תחושותיו עם האיפור.
בנוגע לסוגיית הפחד מתחפושות, רצוי שנמדוד עם הילד מסיכות מסוגים שונים בחנות, נראה לו את פנינו עם ובלי המסכה, נתבונן בתחפושות באינטרנט ונכניס הומור לסיטואציה. על ידי כך נוכל להפחית את "חרדת הזרים" ולהגביר תחושה של מוכרות.
אשר לילדים שאינם אוהבים המולה ומסיבות, לרוב נוכל לדעת זאת מתוך הכרות עם תגובותיו לסיטואציות דומות בעבר. במקרים אלה כדאי להתייעץ עם הגננת מבעוד מועד ולראות איתה כיצד ניתן למצוא פתרונות יצירתיים לקושי. כשילד גדול מספיק ניתן גם לשוחח איתו על כך ולחשוב איתו ביחד מה יכול לעזור לו להרגיש יותר בנוח ברגעים אלה. כמובן ששיחות אלה צריכות להתקיים טרום החג ולא בבוקר עצמו..
אם לאחר שעשינו את כל ההכנות, ולבסוף עדיין הילד אינו/ה רוצה להתחפש?
בואו ניתן לו את האפשרות לבחור. ננסה לשים את האכזבה שלנו בצד ונחבוש עלינו מסיכה של הכלה: נאמר לו שזה ממש בסדר. נצרף את התחפושת בשקית לגן ונסביר לו שבמידה ויבחר להתחפש הוא יוכל לעשות זאת גם במהלך היום. אפשר גם לשאול את הילד אם ירצה להתחפש בצורה קלילה יותר, כמו להוסיף אקססוריז לביגוד הרגיל או ללבוש מדי כדורגל.
לסיכום,
רצוי שאנו לא נהיה בלחץ אם הילד מחליט לא להתחפש. הכל בסדר. בסופו של דבר הכי חשוב שתהיה לו חוויה חיובית, נעימה וטובה.
השירות הפסיכולוגי בנתניה לשרותכם ובשבילכם בכל נושא ועניין עליו תרצו להתייעץ. פרטי התקשרות: מייל [email protected] טלפון: 09-8609770/1