רבים מתבלבלים בין תארי ההנדסה השונים לבין תואר בהנדסת תעשייה וניהול. במאמר זה נעמיק בכל תואר ונבחן את ההבדל ביניהם על מנת שתוכלו לעשות בחירה מושכלת בין השניים לפני שאתם נרשמים לאקדמיה.
תואר בהנדסת תעשייה וניהול
תואר בהנדסת תעשייה וניהול, הוא תואר ראשון לכל דבר ועניין. תחום זה כולל בתוכו נושאים תאורטיים רבים כמו: תיאוריות מעולם ההנדסה, תכנון פס ייצור, תהליכים המתרחשים בארגונים תעשייתיים, התייעלות ונושאים רבים נוספים. חלק מהתואר, במיוחד בסופו, משלב גם התנסות מעשית בהנדסת ייצור ומתרגלים את החומר הנלמד במפעל קיים או בעבודת גמר הכוללת שיפור וייעול תהליכים בארגונים שונים. בסיום הלימודים מתקבלת תעודת תואר ראשון בתחום
תואר הנדסאי
תואר הנדסאי אינו תואר ראשון אלא תעודה המוענקת ללומדים תחומים שונים כמו: טכנאות מיזוג אוויר, הנדסאי בניין, הנדסאי אדריכלות, הנדסאי חשמל, הנדסאי אלקטרוני ומגוון רחב של תחומים נוספים. במרבית המקצועות יהיה מדובר בלימודים קצרים יותר משל תואר ראשון, הנמשכים על פני תקופה של שנתיים עד שלוש. במהלך לימודים אלה, בדרך כלל, התלמיד יוכשר באופן מעשי בתחום העניין שלו ופחות בתחום התאורטי. בסיום התואר יקבל תעודה, אמנם, אך זו לא תוכל להעניק לו את היתרונות של תואר ראשון.
אילו מקצועות נפתחים בפני מסיימי הלימודים בשני המסלולים?
בעוד הנדסאי לומד תחום אחד בלבד בדרך כלל וממקד את עיסוקו בתחום זה, מהנדס תעשייה וניהול יכול להציע את כישוריו במגוון רחב של תחומים בתוך הארגון. מנהלים רבים בתוך מפעלים תעשייתיים התחילו כמהנדסי תעשייה וניהול שהתקדמו לתפקידי סמנכ"לים. בדרך כלל ההנדסאים במפעל יהיו המבצעים של הפעולות הטכניות והמהנדסים יהיו האנשים שיתוו את התוכנית הכוללת.
מי מרוויח שכר יותר גבוה?
בשנים הראשונות לאחר התואר משכורות ההנדסאים והמהנדסים דומות אך בכל שנה שעוברת ניתן לראות את ההבדל בין מהנדסי תעשייה וניהול לבין הנדסאים. למשל, מהנדס תעשייה וניהול יכול להרוויח לאחר תחילת התואר שכר שמתחיל מ-7,000 ₪ ולהתקדם לתפקידים ניהוליים בשכר של 17,000 ₪ ולעתים מעט יותר. כל זאת תלוי כמובן בניסיון המעשי שצבר ובתואר שלו. הנדסאי, לעומת זאת יחל בדרך כלל משכר של 6,000 ₪ ויתקדם בדרך כלל לשכר שנע בין 10,000-12,000 ₪ אחרי שנים רבות של ניסיון.
האם נדרש ידע טכני רב בתור מהנדס תעשייה וניהול?
מהנדס תעשייה וניהול ילמד את הפן הטכני אך בדרך כלל לא יעסוק בו בפועל. מטרת מקצוע זה היא לנסות ולמקסם את הפוטנציאל הטמון בארגון יצרני תוך שימוש במודלים שונים הנפוצים בתעשייה. הנדסאי לעומת זאת, ידרש בדרך כלל לידע טכני רב יותר אותו יישם מדי יום במהלך עבודתו. מרבית המקצועות בו יעסוק ההנדסאי, אם בתחום הבניה, האלקטרוניקה או תחומים יצרניים נוספים ידרשו להעמיק בהתמחות מסוימת בה ישאר ההנדסאי בדרך כלל לאורך שנותיו במקצוע.
מה כדאי לכם ללמוד?
שני המקצועות מבטיחים תעסוקה לאורך שנים. עם זאת, רבים מעדיפים לפתוח דלתות לתפקידים ניהוליים בכירים יותר בדורשים תואר ראשון לפחות. חלק מהסטודנטים ממשיכים גם לתארים מתקדמים יותר בהנדסת תעשיית וניהול המאפשרים להם להתקדם בארגונים גדולים ולהפוך לסמנכ"לים בכירים בארגונים אלה. לימודים להנדסאי, לעומת זאת, יתאימו למי שמעוניין להכנס לשוק העבודה מהר יותר אך אינו מכוון גבוה בהיררכיה הארגונית בשלב זה.
לסיכום, קיים הבדל משמעותי בין לימודי הנדסאי לתואר בהנדסת תעשייה וניהול. בעוד הראשון מתאים ללימודי תעודה בלבד, השני מעניק את כל היתרונות של תואר ראשון ומאפשר לעבוד במגוון רחב של מקצועות ואף לזכות בהטבות מס השמורות לבעלי תארים בלבד.