מרבית האנשים לא כרתו עץ מעולם (וגם לא נטעו אחד!). כאשר אתם חושבים על כריתה של עץ, האם עולה בכם תמונה של מישהו עם גרזן מכה בכל הכוח? או אולי של שני אנשים המושכים כל אחד בתורו מסור ענק וחותכים באיטיות גזע אדיר ממדים?
צר לנו לנפץ לכם את התמונה, שסביר לוודאי כי אספתם מתוכניות טלוויזיה או סרטים אמריקאים. כריתה של עצים היא תהליך מדויק וקפדני, שמתחיל בכלל בתמונות ומסמכים, ניירת בירוקרטית, חתימות ואישורים. כמעט כל עץ שמישהו כורת בישראל עבר ביקורת טרם הכריתה. העצים נסקרים, נמדדים, ונכנסים לתוך משפך סינונים שחלקם יצאו ממנו כרותים, ואחרים לא.
אז איך זה עובד?
לפני שכורתים עץ, צריך להבין עליו דבר או שניים –
- מין העץ – ישנם מיני עצים מוגנים בישראל, עצים שבעצם אסור לכרות, וזאת לפי חוק. לא פחות משבעים מיני עצים בישראל מוכרזים כמינים מוגנים, והם כוללים עצים שכולנו מכירים ואוהבים ,כמו עץ האלון, הברוש, האקליפטוס, עץ השקד, החרוב, ועוד עצים רבים וטובים שמצאו את עצמם ברשימה המכובדת והמוגנת.
- התפתחותו של העץ – עץ שהגיע לבגרות ונחשב ל"עץ בוגר" מוגן לא משנה מה מינו. לפי החוק, נכון לכתיבת שורות אלו, העץ הבוגר הוא עץ שהצליח להתפתח לגובה של לפחות שני מטרים, ולקוטר גזע של לפחות עשרה (10) סנטימטרים. עץ זה גדול ובוגר מספיק כדי "להגן על עצמו", או לכל הפחות להיות זכאי להגנה משפטית.
- מיקום העץ – אדם לא יכול לכרות כל עץ שמתחשק לו, רק כי מתחשק לו, ואפילו שהעץ אינו מוגן. כדי לקבל אישור לכריתת עץ, גדול ומוגן או חשוף ולא מוגן ככל שיהיה, יש להסביר מדוע. במרבית המקרים, שלא לומר בכל המקרים, הבקשה לכריתת עץ מתמקדת בסיבה מדוע המיקום של העץ הספציפי מפריע. הרי לרוב אין לאנשים משהו אישי נגד עצים (פרט, אולי, למקרי אלרגיה קשים או בסכסוכים אישיים עם שכנים), ומה שמפריע ליזם הכריתה הוא המיקום של העץ – שמפריע לו לבנות, לסלול, לשפץ ולפתח.
כריתה מקצועית – יש דבר כזה?
זוכרים בתחילת המאמר, לפני כמה פסקאות, בהן הזכרנו לכם את התמונה הזו של חוטב העצים מהסרטים? ובכן, פעם אולי זה היה כך, אבל כיום כריתה מקצועית של עצים מתרחשת בתהליך איטי וארוך של אישורים וטפסים. רק לאחר שהקבלן או היזם קיבל אישור לכריתת העץ, הרי שאפשר לגשת וממש לכרות אותו, וגם זאת לא "סתם ככה".
כריתת עצים בישראל נעשית לפי תקנים מחמירים ועל ידי אנשי מקצוע שיודעים את החוק ומחוייבים לו. הסיבה היא לא רק בירוקרטית כמובן, אלא גם בטיחותית. כריתה של עץ יכולה להיות דבר מאוד מסוכן, לכורתים, למבנים שבסביבה, כמו גם לעוברים ושבים. מסיבה זו יש לבצע אותה ביד מיומנת ועם הכלים הנכונים, לאחר ביסוס של תוכנית עבודה מסודרת.