חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי נועד להביא בשורה לחייבים בישראל. עפ"י החוק יוכל כל אדם אשר צבר חובות למכביר ואינו יכול לשלם, להגיש פניה להליכי חדלות פירעון על מנת לנסות ולקבל תספורת לחובותיו וכן על מנת להגיע לפשרה ולהסדר מול הנושים.
כחלק מההליכים השונים המוטלים על החייב במסגרת הליך חדלות פירעון, החייב אינו יכול עוד לקבל אשראי מהבנקים או לקבל שיקים וכדומה, ואף נרשמת הערה על כך בבנק ישראל.
השאלה המרכזית שעולה לחייבים רבים היא: " מה קורה בסוף ההליך , האם אני רשאי לחזור לפעילות בנקאית תקינה? האם ניתן לקבל הלוואות או משכנתא?
לאחר סיום הליכי חדלות פירעון וככול וההליכים נוהלו כדבעי סביר כי החייב/ת עתיד לקבל הפטר לחובותיו בכפוף לתשלום כזה או אחר כפי שיקבע ביהמ"ש, ההפטר מהווה תעודה המעניקה לאוחז בה, פטור מהשבת חובות ישנים כפי שהצהיר עליהם בתחילת הדרך במסגרת ההליך.
המשמעות היא כי כל חוב אשר נוצר ערב קבלת צו פתיחת הליכים בעניינכם, בטל ומבוטל וכי אף נושה לא יוכל לבוא עוד בטענה ולדרוש את החוב המופטר.
ההשלכות המרכזיות על החייבים אשר סיימו הליך חדלות פירעון הוא בעניין התנהלות מול הבנקים ביום שלאחר ההפטר. מרבית החייבים שואלים כיצד הם יוכלו לקבל משכנתא בעתיד, כיצד יקבלו כרטיסי אשראי או הלוואות מצילות חיים?
הכל תלוי בסניף הבנק שלכם, ובאופן ההתנהלות הבנקאית שלכם, כידוע כיום בישראל קיימת תעודת זהות בנקאית לכל אזרח ואלו נשמרות בידי בנק ישראל ושאר הבנקים.
בראש ובראשונה חשוב להבהיר כי חייב אשר קיבל הפטר לחובותיו ראוי כי התנהלותו הבנקאית תהיה תקינה. אין ספק כי תוכלו לנהל חשבון עו"ש בכל מקום שיחפוץ לבכם אך עם זאת קבלת אשראי מהבנק יהיה צעד קשה. על מנת להביא לשינוי מהותי במתן אשראים והלוואות מהבנקים לפושטי רגל- יש צורך להוכיח לבנק כי עברתם שינוי וכי עתה אתם מנהלים את עצמכם ואת משק הבית באופן מסודר ומבוקר. כך לצורך העניין, ככול ותראו על תזרים כלכלי בבנק ופחות הוצאות הרי שעם הזמן הבנק ילמד כי אכן עברתם שינוי וצפוי לחזור ולהעניק לכם את מוצרי הבנק לרבות כרטיסי אשראי, הלוואות או משכנתא הכל בסופו של דבר תלוי באופן ניהול החשבון שלכם לאחר יציאתכם מההליך.
תעודת הזהות הבנקאית שלכם תישמר בידי כלל הבנקים וכן בבנק ישראל מה שיקשה במעט על התנהלות בנקאית אך כאמור ככול ותוכיחו לבנק אחרת הרי שהשמים הם הגבול.
בכל מקרה תוכלו תמיד לפנות ליועצים אשר מתמחים במתן פתרונות לפושטי רגל ואלו קיימים בשפע. כאמור גם פניה לקבלת הלוואות חוץ בנקאיות עומדות בפני החייבים אלא יש לשים לב לתנאי ההלוואה ולאותיות הקטנות.
כך או אחרת הרי שברור כי אדם שפשט רגל ועתה זכה בלוטו, סביר כי יקבל הלוואות ואשראים וכדומה ולכן סופו של דבר הכל תלוי בחייב עצמו ובהתנהלות הבנקאית שלכם.
האם מומלץ למחוק רישום שלילי ב BDI?
לא בכל מצב מומלץ לבצע מחיקת רישום שלילי בבנקים שכן עצם המחיקה לבדה מעלה סימני שאלה רבים בבנקים ובבוא היום בו תעמדו מול הבנקאי וזה האחרון יציץ במחשב ויגלה כי תעודת הזהות הבנקאית שלכם ריקה מאחר ונמחקה, הרי שיש בדבר זה כדי להערים קשיים רבים יותר מאשר מלהותיר את הרישום כפי שהיה ולכן לא בכל מצב מומלץ לבצע מחיקת רישום ב BDI.
אין האמור במאמר זה כדי להחליף התייעצות מול עו"ד.
אייל קורסיה ושות'-עורכי דין
050-6351208