מדריך לעצמאי בתחילת דרכו

17 0

ההחלטה לפתוח עסק חדש ולהיות עצמאי מלווה בהתרגשות רבה אך גם בלא מעט פחדים מפני העתיד. במדינת ישראל יש מאות אלפי עסקים קטנים ובינוניים, הם מהווים חלק מרכזי ביציבות המשק והכלכלה, יוצרים מקומות עבודה חדשים ותורמים להכנסות המדינה ממיסים. 

כדי להיות עצמאי יש לפתוח תיקים ברשויות המס הבאות – מס ערך מוסף, מס הכנסה וביטוח לאומי. בסיום שלב הרישום ולאחר ההחלטה על צורת ההתאגדות העסקית במע"מ, כלומר עוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע"מ, יש לנהל ספרים, להוציא חשבוניות וקבלות בחוק, להגיש דיווחים בזמן לרשויות המס ולשלם במועד את המיסים. הצלחת העצמאי תלויה בגורמים רבים וכדי להפחית סיכונים מומלץ עוד לפני התחלת הפעילות העסקית לקבוע יעדים ברי השגה ולהכין תוכנית עסקית מפורטת ומאורגנת, עדיף בעזרת מומחים מנוסים.

תוכנית עסקית והגדרת יעדים

ידוע לכל כי עשרות אלפי עסקים קטנים נסגרים מדי שנה, בדרך כלל בגלל בעיות הון חוזר, הכנסה נמוכה וניהול בעייתי. כדי לא להפוך למספר בסטטיסטיקה העגומה חשוב להכין תוכנית עסקית ויש לקבוע יעדים עסקיים ושיווקיים.

התוכנית העסקית מהווה מעין מפת דרכים עבור העצמאי, היא כוללת חזון של העסק, מטרות, סקירת שוק ומתחרים, מימון, תזרים מזומנים, השקעות, שיווק ועוד. התוכנית העסקית מאפשרת לעצמאי לבדוק היתכנות כלכלית להקמת העסק ובנוסף היא מסייעת לו לקבל החלטות פיננסיות ועסקיות שקולות ונכונות יותר. 

חשוב להגדיר יעדים ברי השגה וכך מכווינים את העסק לקראת השגת המטרות שנקבעו, ובסוף השנה אפשר לבדוק אילו יעדים הושגו ולהסיק תובנות לגבי התייעלות ושיפור העבודה כדי להצעיד את העסק להצלחה ולשגשוג.

התנהלות נכונה מול רשויות המס

הביורוקרטיה במדינת ישראל מתישה וגוזלת זמן רב מהעצמאים, אך יש להקפיד על התנהלות נכונה מול רשויות המס כדי להימנע מקנסות ומעיצומים כספיים. כל עצמאי חייב להגיש דיווחים בזמן לרשויות המס ועליו להקפיד על תשלומים למע"מ, למס הכנסה וכמובן לשלם את המקדמות לביטוח לאומי.   

המפגש הראשון של העצמאי עם רשויות המס הוא בשלב פתיחת התיק, למרות שכיום ניתן לפתוח עסק מרחוק ובאמצעות מילוי הגשת טפסים דיגיטליים באתר המקוון של רשות המיסים. אגב, את פתיחת התיקים כדאי לבצע בעזרת רואה חשבון מייצג (או יועץ מס), וכך נמנעים מטעויות ומעיכובים מיותרים בפתיחת העסק.

העצמאים בארץ חייבים בדיווח חודשי או דו חודשי למס ערך מוסף (עוסק פטור לא רשאי לגבות מע"מ מהלקוחות והוא אינו רשאי לקזז מס תשומות לכן הוא אינו נדרש בדיווח השוטף), ועליהם לשלם את המע"מ שהם גבו מהלקוחות, בניכוי מס תשומות. כמו כן, יש להגיש דוח שנתי למס הכנסה, לשלם מיסים כנדרש, וחשוב לבצע תכנון מס אופטימלי כדי להקטין את חבות המס. העצמאי מקבל פנקס מקדמות מביטוח לאומי ועליו להסדיר את התשלומים בזמן כדי לשמור על זכויותיו.

ההתנהלות מול רשויות המס עשויה להיות מורכבת ובדרך כלל הבירוקרטיה גוזלת זמן ומתישה, לכן מומלץ לעצמאים לקבל שירות ממשרד רואי חשבון, וכך זוכים גם לייעוץ מקצועי, לליווי צמוד של אנשי מקצוע מיומנים בתחום הפיננסים וליתרונות רבים נוספים.

חסרונות להיות עצמאי

נכון, רבים מהישראלים מעוניינים להיות עצמאים, וידוע כי עצמאי יכול להרוויח היטב וליהנות מאיכות חיים גבוהה. יחד עם זאת, ישנם סיכונים רבים לכן העצמאי חייב להכיר את החסרונות להקמת ולניהול עסק, והחסרונות העיקריים הם סיכון גבוה, לחץ נפשי, התמודדות עם ביורוקרטיה מתישה, השפעות חיצוניות על הצלחת העסק כמו האטה כלכלית, ריבית גבוהה וכדומה.

המידע באדיבות משרד רואי חשבון זיו שיפר ושות' – לחצו על הקישור לאתר: https://www.zscpa.co.il/

קרדיט תמונה :freepik

Related Post

סיור מוצלח של מכון התקנים!!

Posted by - 12 בנובמבר 2024 0
מבדק מכון התקנים מס' 24 שנערך בשבוע האחרון בעיריית נתניה בניהול המינהל הכללי-אגף איכות ותכנון, הסתיים בהצלחה. במסגרת המבדק, יצאו…
כלי נגישות