לרגל פתיחת עונת המנגו: 10 עובדות חשובות על מנגו

7 0

הוא מגיע אלינו מהודו וכולל מספר זנים שפותחו בישראל ופלורידה. הוא גדל באיזור הכנרת, בית שאן וכן בנגב והערבה. הישראלים לא מוותרים על מנגו, בעיקר בשל טעמו המתוק והעסיסי ומחקרים מצביעים גם על יתרונותיו הבריאותיים

עשר עובדות חשובות שכדאי לדעת על מנגו

מאת : גיורא מרום, מנכ"ל "חקלאי גרנות"

מוצא המנגו בעולם הוא מדרום מזרח אסיה, בעיקר מהודו.

גיורא מרום מנכל חקלאי גרנות צילום ראובן קפוצניסקי.jpeg

עצי המנגו הראשונים הגיעו לישראל בתחילת המאה ה- 20. ההערכה היא שהמנגו הובא לישראל ע"י מבקרים ממצרים שפיזרו זרעים באזורים שונים בארץ. עד שנות ה- 30 של המאה הקודמת גדל המנגו בעיקר כעץ פרי בגינות בתים. בשנות ה-30 החל מחקר מסודר לבחינת תנאי הגידול המתאימים ויבוא זנים מוכרים מאזורי גידול שונים בעולם, בעיקר הודו, מצרים ופלורידה. החל משנות ה- 60 החל המנגו להתבסס כגידול מסחרי, בשנים הראשונות לשוק המקומי, ובהמשך גם ליצוא.

ישנם מספר זני מנגו בהם מיה, שלי, קיט, קנט, טומי ועומר, חלקם פרי פיתוח ישראלי וחלקם מפלורידה. ההבדל בין הזנים הוא צבעם – מכתום, ירוק, אדום וצבעוני – בגודלם ובטעמם. כל זן מבשיל בזמנו לאורך העונה, הנמשכת מיולי ועד דצמבר.

בישראל יש כ- 25 אלף דונם מנגו. היקף היבולים נכון להיום הוא בין 50 ל-80 אלף טון לשנה, מהם כ 30% מיועדים ליצוא.

מדינות היעד העיקריות ביצוא מנגו – צרפת, אנגליה, גרמניה, ספרד, פורטוגל, קנדה. בשוק המקומי צריכת המנגו עולה בהדרגה. קיים ביקוש רב למנגו במגזר הערבי.

אזורי גידול עיקריים  בארץ – סובב כנרת (עמק הירדן, מורדות הגולן), עמק בית שאן, ערבה והנגב הערבי. יש עדיפות לאזורי גידול עם טמפרטורות גבוהות יחסית. מבחינה קרקעית המנגו מעדיף קרקעות חומציות ממקור בזלתי. בתנאים של קרקעות בסיסיות יותר מתאימים את ממשק ההזנה כדי לספק לעצים כמויות נאותות של יסודות קורט כגון ברזל ואבץ.

המנגו מכיל מגוון ויטמינים ועשיר במיוחד בויטמין A ויטמין C. בנוסף, יש במנגו ויטמין E, ויטמין K, ויטמינים מקבוצת B וכן מינרלים כמו סידן, מגנזיום ואשלגן, סיבים תזונתיים, רכיבים אנטי דלקתיים ונוגדי חמצון.

למנגו שימושים שונים מלבד אכילתו כפרי, הוא משמש כמרכיב גם בסלטים, במאפים ובקינוחים. נוסף על כך, מאכל העמבה הנפוץ במטבח הדרום-הודי עשוי ממנגו מוחמץ.

מנגו מסייע בירידה במשקל, כך על פי מחקרים. מנגו מכיל כ-80% מים וסיבים תזונתיים המסייעים להגברת חילוף החומרים ולפעילות מערכת העיכול, וכך יכול להשתלב בתהליך הירידה במשקל.

המנגו תורם לעור ולשיער לפי מומחים. התכולה הגבוהה של ויטמינים A ו-C במנגו, תורמת לשמירה על בריאות עור הפנים והשיער. ויטמין C חיוני ביצירת קולגן ורקמת חיבור, השומרים על גמישות העור והשיער.

Related Post

כלי נגישות