מאת: אפרת בן שץ פורשיאן, דיאטנית קלינית.
חג שבועות נקרא גם חג הקציר או חג מתן תורה, אבל ניתן לקרוא לו בשמו "העממי" חג מוצרי החלב. ארוחת החג מלווה בכל טוב של מאכלים המכילים גבינות, החל מגבינות משובחות, דרך מאפים, פשטידות ומגוון של קינוחים.
מבחר הגבינות הקיים בשוק מבוסס לרוב על חלב בקר אך בשנים האחרונות גם ניתן למצוא מוצרי חלב המבוססים על חלב צאן המגיע מכבשים או עיזים כגון חלב ניגר, גבינות רכות וקשות ויוגורטים וכדאי מאוד לשלבם בתפריט ובארוחת החג, לאור היתרונות התזונתיים הרבים שיש להם. אז מדוע כדאי לאכול דווקא מהם לא רק בשבועות אלא לאורך כל השנה:
- מקור לחלבון – מוצרי חלב אלה מהווים מקור לחלבון איכותי בעל ערך ביולוגי גבוה. הם מספקים לגוף את כל חומצות האמינו החיוניות להן הוא זקוק ושאינו יכול לייצר לבד. אמנם הם אינם מתאימים לטבעוניים, אבל גם צמחונים וגם אוכלי כל יכולים לשלבם בתפריט היומי שלהם.
- מקור לסידן – מוצרים מחלב עיזים מכילים כמות גדולה של סידן, לפעמים אפילו יותר מאשר במוצרים מחלב פרה. ישנם מחקרים אשר מראים כי ספיגת הסידן טובה יותר במוצרי עיזים, כמו גם ספיגה של מינרלים נוספים כדוגמת ברזל.
- קלים יותר לעיכול – מוצרי חלב עיזים הינם בעלי הרכב ייחודי, המכיל כמות גדולה של כדוריות שומן קטנות, בעלות חומצות שומן קצרות ובינוניות שרשרת והרכב חלבונים שונה מחלב פרה. הודות לכך, הם קלים יותר לעיכול. בנוסף, חלב עיזים מכיל פחות לקטוז מאשר בחלב פרה, דבר המיטיב על העיכול ויכול להיות אפשרי לעיכול למי שסובלים מאי סבילות ללקטוז.
- תורמים לחיזוק המערכת החיסונית – ישנם מרכיבים בחלב עיזים אשר הינם בעלי השפעה מטיבה על תפקוד כדוריות הדם הלבנות ובכך מחזקים את מערכת החיסון.
- מקור לויטמינים ומינרלים שונים – כמו למשל ויטמין A, ויטמין D, ויטמין B12, מגנזיום, זרחן, אשלגן ועוד. המינון של אשלגן, מגנזיום סלניום, וויטמין A, ויטמין D, וויטמין B1 גדול יותר בחלב עיזים לעומת חלב פרה.
- בעבר רוב גבינות הצאן היו נמכרות עם אחוזי שומן גבוהים אך כיום ניתן למצוא גבינות עיזים המכילים כמויות משתנות של אחוזי השומן כך שניתן לשלב אותם במגוון מאכלים שונים.
צילום יחסי ציבור