עשרות אלפים מנצלים את יולי ואוגוסט לטיולים בטבע. מה צריך לזכור, מה כדאי לקחת ומה הכי חשוב להכניס לנייד – כל הטיפים במיוחד עבור קוראי השבוע בנתניה
החורף האחרון מילא את מעיינות הצפון והכנרת במים צוננים. רגע לפני שאתם אורזים את הילדים, את הפקלאות ויוצאים לטייל, מטיילים ותיקים דאגו לאסוף עצות לדרך שיעזרו לכם לחזור הביתה בשלום.
לתכנן מראש
קחו כוס קפה, שבו במזגן ותכננו בנחת את המסלולים בהם תרצו לטייל. אל תתעצלו! ערכו חיפוש מקיף באינטרנט, תבדקו מסלולים דומים שאולי מתאימים יותר להרכב המטיילים. בדקו את אורך המסלול, האם הוא מעגלי? האם ישנן נקודות למילוי מים? מהו הביגוד המתאים ועוד. בנוסף, מומלץ מאוד לבדוק מהו מזג האוויר הצפוי באזור המסלול והאם מומלץ לטייל באותו יום. כמובן, ודאו שיש בידכם מפת סימון שבילים מתאימה ומספרי טלפון של שירותי חירום כמו פקח ויחידת חילוץ אזוריים. מספרי טלפון אלה בהחלט יכולים להציל חיים. עוד מומלץ, ערכת עזרה ראשונה. רבים לא מייחסים חשיבות לערכה זו, אבל, במצבים מסוימים היא בהחלט עשויה לתרום רבות.
מים וכובע
זה אולי נשמע לכם הכי בסיסי שיש, אבל שימו לב שאתם מביאים אתכם מספיק מים וגם שותים אותם. כמובן, שכובע, ביגוד מאוורר ומותאם, קרם הגנה ונעליים גבוהות (בהתאם למסלול) הם חלק בלתי נפרד. הפתגם העממי אומר: "מי שלא שותה בפה, שותה דרך הווריד" ואדם בוגר צורך לפחות שני ליטרים בטיול ולפעמים גם שלושה ליטרים בחום יולי אוגוסט.
קשיי קליטה
כשאתם בוחרים מסלול, השתדלו לבחור מסלול שיש בו קליטה סלולרית. במצב חירום הטלפון הנייד יהיה מהותי במיוחד. בכל מקרה, גם אם אתם הולכים למסלול ללא קליטה, עדכנו מבעוד מועד חברים ובני משפחה על המסלול אותו בחרתם, מתי נכנסתם למסלול ומהי שעת הסיום המשוערת. עדיף לגלות זהירות, מאשר להסתבך בהמשך.
עיניים על הקרקע
התעייפתם מהמסלול? חם לכם? תמשיכו להסתכל על הנוף, גם כי הוא מדהים וגם כדי שתוכלו לעדכן את שירותי ההצלה אודות מיקומכם במידה ותזקקו לסיוע. צבע סימון השביל או השם שלו, הם כותרת בלבד.אתם צריכים לשים לב מה הנוף על פניו עברתם לאחרונה: מפל, צוק או מזלג דרכים מעניין. בשנים האחרונות סומנו מסלולים רבים במספרים לאורכם על-מנת לאפשר למטיילים להסביר באיזה מקטע דרך הם נמצאים. אם במהלך הטיול אתם מזהים שנקלעתם למצב חירום העלול לסכן אתכם דוגמת שריפה, מפולת אבנים, שיטפון וכדומה, ודאו בראש ובראשונה כי אתם יכולים להגיע למקום מבטחים. במקביל, עדכנו את שירותי החירום כמו מד"א, משטרת ישראל, מכבי אש, חדר מצב או פקח אזורי, דווחו על המצב בשמורה, על מיקום האנשים ותארו את המפגע.
בחושך עוצרים
בחושך לא רואים את המסלול, לכן מומלץ מאוד להימנע מלטייל בלילה. מספיק שתפספסו אבן אחת, ואתם יכול לסיים את הטיול עם רגל שבורה ואף חמור מכך. גם אם הצטיידתם בפנס (ולא שכחתם להביא בטריות), חשוב מאוד לא 'להיגרר' לחושך ולהימנע מלהיכנס למסלול כאשר ידוע שהסיכוי ליציאה ממנו באור יום נמוך. זכרו ששמורות טבע הן בית חם וירוק לחיות שונות שלא ישמחו לפגוש אתכם ליד המעיין.
מדורה ללילה
אתם אחרי עליה קשה והחלטתם לעשות מנגל או קומזיץ? שימו לב היכן אתם מדליקים אש. אין תחליף לשכל ישר! כמובן שאסור להבעיר אש בקרבת קוצים או חומרים דליקים, במידה ובמזג האוויר חם במיוחד השתדלו להימנע לחלוטין מהבערת אש. אם הדלקתם, אכלתם ונהניתם – אנא וודאו כיבוי מוחלט של האש וכיסוי הרמץ בחול לפני עזיבת המקום. למדורה יתרון נוסף, לאלה שממש נמצאים בלב ליבו של הטבע, היא מרחיקה חיות בר.
זבל מי שמלכלך
אל תשכחו לארוז פותחן לקופסאות השימורים ולאסוף את כל האשפה שאתם מייצרים. הטבע הוא של כולנו. הנזק הסביבתי שגורם האדם הוא ענק. לא רק לחי ולצומח, אלא גם לאדמה עצמה בהשלכת אשפה. הטבע מדהים, בשבילנו ההולכים על שתיים הוא מהווה מקום מפלט משגרת חיי היום יום, אך כשמזלזלים בו עלול להפוך לפראי. צאו לטייל, תיהנו ותחזרו הביתה לספר.
הכותב, רתם שמאי, משמש כרכז ההדרכה במדרשת הגולן מבית עמותת 'רוח הגולן'
תמונות באדיבות: https://www.pexels.com