במרכז לשלום המשפחה בחדרה מספקים שירותי מניעה, טיפול, ייעוץ, הגנה והדרכה בנושא אלימות במשפחה, וקוראים: "אלימות לא מספיקה מעצמה"
עדותה האמיצה והמטלטלת של שירה איסקוב בתוכנית "עובדה", שניצלה מידי בעלה בזכות ערנותה של שכנתה, העלתה על נס את החשיבות הרבה של סיוע במקרים של אלימות במשפחה.
בתקופת הקורונה מצאו עצמן מאות ואלפי נשים סגורות בביתן עם גבר אלים ועברו גיהינום לאורך כל התקופה. זאת בנוסף לעלייה במספר הסובלות מהתופעה בכל ימות השנה, והגרוע מכל – העלייה במספר הנשים שנרצחות על-ידי בני זוגן, כפי שכמעט קרה לשירה איסקוב.
בימים אלו של סגר קורונה, כאשר הבית מהווה לעתים סיר לחץ זוגי ומשפחתי, חשוב להזכיר כי קיימים מענים טיפוליים לתופעת האלימות במשפחה, ביניהם המרכזים לשלום המשפחה הפועלים ברשויות המקומיות בשיתוף משרד העבודה והרווחה.
גם בחדרה פועל מרכז לשלום המשפחה במסגרת שירותי אגף הרווחה של העירייה, המספק שרותים אזוריים של מניעה, טיפול, ייעוץ והדרכה בנושא אלימות במשפחה וכן בנושא טיפול בנפגעות ונפגעי פגיעות מיניות בגירים (מעל גיל 18), וכן ליווי והגנה כאשר אישה מרגישה בסיכון או כשבני הזוג מרגישים שהם בתוך מערכת יחסים זוגית אלימה וזקוקים לעזרה.
את המרכז מנהלת מאיה ויסמן-מוסקוביץ והוא מאויש בעובדים סוציאליים מיומנים בתחום האלימות במשפחה, המעניקים טיפול ומלווים נשים, גברים, ילדים ובני נוער, כולל שירותי אבחון והערכת מסוכנות, מתן ייעוץ וליווי ראשוני, טיפול פרטני, טיפול קבוצתי, מניעה והסברה, וכן הדרכה וייעוץ לאנשי מקצוע העוסקים בתחום . ויסמן-מוסקוביץ: "יש לנו את הכלים לסייע ולעצור את מעגל האלימות. הכנו רשימה של נורות אדומות בזוגיות, ואם יש אישה שמזהה את אחת מנורות האזהרה, או גבר שמרגיש שהכעס שלו פוגע באיכות החיים ובמשפחה, ניתן לפנות אלינו, להתייעץ ולקבל עזרה מקצועית. אל תישארו עם זה לבד; אלימות לא מפסיקה מעצמה, היא מסלימה".
הטיפול בתופעות של אלימות בתוך המשפחה, בין בני זוג וכן בילדים הסובלים מאלימות או חשופים לאלימות בין ההורים, מתבצעת באמצעים שונים, ביניהם סיוע למעורבים ביחסי גומלין אלימים להתמודד עם עימותים בדרכים לא אלימות; לימוד הקורבן דרכי התמודדות עם האלימות המופנית אליו; לימוד התוקף התנהגויות חלופיות, שליטה בכעסים התמודדות במצבי לחץ; הסברה ומניעה בקהילה. במרכז פועלות סדנאות לנשים, סדנאות לגברים, קבוצה לילדים העדים לאלימות בין הוריהם, קבוצה לטיפול בנפגעי פגיעות מיניות ועוד.
לדברי מנהלת אגף הרווחה של העירייה זיוה היימברג, בנוסף לפעילות המתבצעת במרכז, מתבצעת עבודה עירונית חשובה ומשמעותית גם בבתי הספר העל-יסודיים, בין היתר באמצעות התוכנית "חברות וזוגיות ללא אלימות". את התוכנית מוביל המרכז לשלום המשפחה כבר מספר שנים בשיתוף פעולה של משרד העבודה והרווחה ומשרד החינוך, והיא מיועדת לצמצם ולמנוע כבר מגיל צעיר את תופעת האלימות בזוגיות.
זאת לאחר שנמצא שגם בקרב צעירים הנמצאים בקשר זוגי נראים לעתים ביטויי אלימות כבר מתקופת החברות, הכוללים אלימות מילולית, נפשית, לעיתים פיזית, הפעלת לחץ, איומים והתנהגות אובססיבית. התוכנית היא תוכנית מניעה שפותחה במטרה להפחית דפוסים אלימים פוגעניים ולזהות את נורות האזהרה הקיימות, וכן לפתח יכולת לחיות בזוגיות תוך כבוד הדדי.
במרכז לשלום המשפחה מסבירים כי אלימות במשפחה היא תופעה חברתית רחבת היקף החוצה מעמדות. היקף התופעה מחייב חשיבה מעמיקה על אפשרויות המערכת העירונית לצמצומה, בעיקר לאור ההחרפה על רקע משבר הקורונה אשר העלה משמעותית את מספר הפניות בתחום האלימות במשפחה.
המרכז לשלום המשפחה, רחוב הלל יפה 25, טלפון: 04-6303306. קו הסיוע של משרד העבודה והרווחה: 118. ניתן לפנות גם באופן עצמאי.