לאורך השנים עלתה בישראל המודעות לנזק הסביבתי והבריאותי של המדורות, אך עדיין אלפי ישראלים מתכנסים בל"ג בעומר סביב המדורות, הגורמות לזיהום אוויר כבד ולזיהום סביבתי משמעותי בשל פליטת תרכובות מזהמות.
שרונה רומנו לזר – יועצת מוסמכת לסביבה וקיימות, ובעלת חברת אורגניקזון מעניקה 6 כללים שימושיים
כיצד ניתן לצמצם בלג בעומר את נזקי איכות הסביבה??
1. לא חייבים מדורה – ניתן להיפגש עם חברים/משפחה לארוחה משותפת לאור נרות, משחקי חברה, פעילות מגבשת, או טיול עם עששיות.
2. למתעקשים לערוך מדורה – ניתן לערוך מדורה אחת עם כמות אנשים גדולה. עדיף לעשות מדורה קטנה בתוך חצי חבית ולא לתת לאש להשתולל.
3. להשתמש בעצים טבעיים – ולא להתשמש בעצים מכוסים בלכה/ פורמיקה, או שעברו טיפול כימי כלשהוא (כמו עצים של משטחים), הפולטים בשריפה חומרים מאד רעילים.
4. ללט כלים חד פעמיים –ניתן לערוך את השולחן במפת בד, שמרבית הכיבוד יהיה כזה שאפשר לאכול ביד (כמו תירס, אבטיח, פיתות וכדומה), ואז כל מה שנדרש זה מפיות נייר. ואם בכל זאת מתכננים ארוחה יותר רצינית, השתמשו בכלים רב פעמיים, וותרו על הכלים החד פעמיים ומזהמים. ואם כבר אוכל אז בכמות סבירה, כזאת שתמנע השלכה של עודפי המזון.
5. לכבות את המדורה – אם בכל זאת החלטתם לערוך מדורה, דאגו לכבות אותה היטב. אספו את הפסולת, ואל תשאירו סימן לכך שהייתם במקום. את הפסולת ניתן להפריד לפח החום (פסולת אורגנית), לפסולת כללית ואריזות בפח הירוק, נייר וקרטון בפחים המיועדים לכך
6. להשתמש במוצרים אקולוגיים – רק מוצרים ממוחזרים, נקיים מרעלים, כמו כמוברדיד אלומיניום מ-100% אלומיניום ממוחזר של המותג If You Care – הוא נקי מחומרים רעילים. בטוח במגע עם מזון לפי התקן האירופאי וה-FDA. מצוין לאריזת מזון. שומר על הערך התזונתי, איכות המזון, הטעם והוויטמינים. באריזה ידידותית לסביבה: עשויה מקרטון ממוחזר, ללא הלבנה בכלור, הודפסה בדיו על בסיס ירקות ודבק לא רעיל.
צילום: דנה פרידלנדר/ עדי גלעד