המטבח התעשייתי נכנס בסערה אל עולמנו ונראה שהוא הולך להישאר פה עוד הרבה, הסלבס הגדולים ביותר בארה"ב כמו קמרון דיאז, קנדל ג'אנר כבר מסתובבות במטבח תעשייתי משלהן המאובזר במכשירי החשמל היפים והגדולים ביותר, מטבח כזה שלא נופל מהטבחים במסעדות המישלן המפוארות ביותר. שימוש בנירוסטה מרהיבה, חיפויים כמקשה אחת, תנורי ענק וכיריים עוצמתיות, מה מביא את כולם לרצות בבית שלהם מטבח שגם גורדון רמזי יכול בקלות לבשל בו?
מאת : אור דרעי
האומה הישראלית היא אומה של קולינריה, שפע של שפים ישראלים שהם סלבס בפני עצמם, ביקורים תכופים במסעדות יוקרה שלהן מטבח פתוח הפכו להיות פופולאריים יותר ויותר. מטבחים תעשייתיים במטבחים פרטיים היא מגמה שהתחילה אצל הסלבס הכי גדולים בחו"ל ואט ואט היא חודרת גם לישראל. בהתחלה דרך השפים הישראלים, שראו כי טוב, והתחילו להכניס את המטבח של המסעדה גם אל הבית הפרטי שלהם, כדי לא לרדת באיכויות הבישול, ומשם כל הפודיסים בעלי היכולות אחריהם. המטבח התעשייתי הולך יד ביד עם העיצוב המודרני כך שהוא מתכתב בהרמוניה עם מגמת העיצוב הפופולארית ביותר בבתים היום.
יעל מוסקוביץ סמנכ"לית השיווק של חברת ניגא שף FOR HOME מציינת כי "החברות הגדולות למטבחים תעשייתיים למסעדות מישלן או מלונות יוקרה לדוגמת DEMANINCOR איטליה הבינו שישנה דרישה לאיכות ולעוצמות של המטבחים המקצועיים והם פיתחו ליין מיוחד שמתאים למטבחים הפרטיים. גם בתחום מכשירי החשמל הביתיים ישנה מהפכה, כמו המכשירים של VIKING שאהובים מאוד על סלבס מהעולם כמו ריהאנה, קמרון דיאז וקנדל ג'אנר. כל המוצרים מיוצרים בארה"ב ומתאפיינים באיכותיות ויכולות בישול ואפיה גבוהות מאוד לדוגמת כיריים עוצמתיות, מקרר רחבים מאוד המשלבים מכשירים להכנת קרח, תנורים חכמים ומגירות קירור ייחודיות. כיום נראה מטבחים תעשייתיים במטבחים הפרטיים של השפים ושל העשירון העליון"
ההשראה לסגנון התעשייתי, גם במטבחים מתבססת על לופטים ענקיים בערים ומטרופולינים גדולים כדוגמת ניו-יורק, שהיו בעבר בתי מלאכה ומפעלים ועברו הסבה לדירות מגורים. אומר מעצב הפנים ניצן הורוביץ "החללים הללו מאופיינים במשטחים גדולים של חומרים בולטים במסות גדולות, מערכות חשופות כמו צינורות מים ומיזוג ובחשיפת שלד המבנה כחלק מרכזי מתפיסת החלל. כך המטבח התעשייתי, דינמי ותוסס שמשתנה ומתפתח לנגד עיננו והוא מיושם באדפטציות שונות בהתאם לרוח המקום והטעם."
עוד מוסיף הורוביץ כי לצד חומרי המעטפת יככבו חומרים כמו מתכת, אבן וזכוכית שמשלימים את המראה הדרמטי- עוצמתי המתבקש. "כדי לרכך מעט את הנוקשות ולשלב מימד יותר מזמין וביתי, בשאר הבית אפשר ומומלץ לשלב עץ וטקסטיל צבעוני נועז בכתום, ירוק או כחול שמעצבים ומדגיש את האלמנטים בחלל. צמחיה ועציצים גדולים מסייעים גם הם ביצירת איזון והגדרה של מסות, נפחים וממדים בחלל הפתוח ובשבירה של הצבעוניות המונוטונית. כל אלה מוסיפים שכבות ורבדים והופכים את העיצוב למתוחכם ועכשווי יותר".
לדברי איל שימן, מנכ"ל ומבעלי למינם-ישראל "משטחי גרניט הפורצלן האיטלקיים מהווים חלק ניכר מעיצוב המטבח התעשייתי דרך משטחים דמויי בטון וצבעים קרים נוספים המכניסים את הניחוח התעשייתי למטבח. בנוסף כיוון שאת משטח הלמינם ניתן לפרוס כמקשה אחת לאורך כל משטח העבודה, הכיור ואפילו חיפוי הקירות, כך שהוא משתלב בעיצוב המחוספס של המטבח ומשלים אותו. כמובן שישנה אפשרות לעצב רק את האי שבמטבח בסגנון תעשייתי ואת השאר בסגנון מודרני. כך ניתן להנות מכל העולמות"
"מטבח תעשייתי מאופיין בקווים מאוד נקיים אשר הדגש הוא הכל ובגדול" אומר גיא נתן "משטחי עבודה גדולים, אי גדול, מגירות גדולות כיורים גדולים לרוב אפילו שניים ולא מטעמי כשרות, תנורים עוצמתיים כיריים גדולות וגם אם יהיה שימוש באינדוקציה, תמיד לצידה תהיה גם להבת אש אמיתית להקפצות ולידה פלנצ'ה קבועה. במטבחים אלו יהיה דגש על קולט אדים גדול שמזכיר את המנדף התעשייתי, זהו מטבח שמייצר הרבה עשן ואדים וצריך קולט אדים חזק ואיכותי, בדר"כ יהיה גם מתקן תליה מוחצן לששת וסכינים מעל האי ועל הקירות כדי שהכל יהיה נגיש. במטבח כזה יהיה יותר ממזווה אחד, יהיו שניים או שלושה כאשר כל הזמן החשיבה על המשתמש הסופי שמחפש פרקטיות ונגישות. " מסכם נתן.
תמונה ראשית: משטחי למינם, יחצ למינם איטליה