מדי שנה נפתחים בישראל כמה עשרות אלפי עסקים ומוקמות חברות רבות. באופן טבעי פתיחת חברה חדשה היא אירוע שמייצר תקווה והתרגשות חיובית – אבל מצד שני חובה להיות מפוכחים ולקחת בחשבון גם אפשרות של חוסר הצלחה.
ישנם מצבים שמחייבים את פירוק החברה, וכשזה המצב חשוב לעשות את בהקדם האפשרי. המלצה נוספת היא לבצע את פירוק החברה אונליין.
באילו מקרים מומלץ פירוק חברה מרצון?
פירוק חברה אונליין מתבצע במקרים שבהם החברה מתפרקת כתוצאה מרצונם של בעליה, ולא עקב דרישת נושים שמגובה בהחלטת בית משפט. באופן טבעי מדובר בהליך לא קל מבחינה רגשית, שכן הוא מזוהה עם כישלון, אבל כאמור במציאות העסקית של המאה ה-21 תגובה מהירה הינה הכרחית ועל כן לא כדאי לדחות את היציאה לדרך הפירוק מרצון.
מצב אחד שבו כדאי לפרק את החברה מרצון הוא כשהעסק נקלע לקשיים כלכליים, וכשהמשך פעילות צפוי על-פי כל ההערכות הריאליות רק להרבות הפסדים ונזקים. מצב שני שבו פירוק חברה מרצון הוא הפתרון הנכון ביותר הוא זה ההפוך, כשהחברה דווקא עמדה במטרות שהציבה לעצמה ולאחר שהגיעה ליעד בעצם אין עוד צורך בפעילות שלה.
מצב שלישי שבו פירוק חברה מרצון עשוי לשפר את מצבם של בעלי החברה הוא כשישנם קונפליקטים עמוקים בין בעלי המניות השונים, וכשהתוצאה היא פערים שאין דרך לגשר אליהם ושעלולים להחמיר לכדי סכסוכים קשים. במקום מלחמות, כדאי פשוט לפרק את החברה כך שכל אחד מבעליה יוכל להמשיך בדרך המתאימה לו.
למה לא כדאי להשאיר חברה לא פעילה?
לצד האופציה של פירוק חברה אונליין או בדרך הישנה ישנה כמובן האופציה להשאיר את החברה, פשוט ללא פעילות. חשוב לדעת שחברה לא פעילה עדיין נדרשת לשלם אגרה שנתית וכן למלא דוחות שונים, וחבל כמובן על הכסף ועל הטרחה.
בנוסף כל עוד לא מבוצע הליך פירוק מרצון החברה נחשבת לישות משפטית קיימת, וגם עובדה זו עלולה לגרום לסיבוכים מיותרים – כך שמומלץ להקדיש את תשומת הלב הנדרשת ולהשלים ללא דיחוי את הפירוק.
כיצד מתבצע פירוק חברה אונליין?
פירוק חברה אונליין הוא הליך פשוט יחסית. השלב הראשון הוא הגשה של תצהיר שבו מבהירים בעלי המניות כי ביכולתם לקיים את כל ההתחייבויות שלקחה על עצמה החברה שבבעלותם. תצהיר זה מוגש לרשם החברות, לאחר שהוא מאומת כדין ע"י עורך דין.
בשלב הבא תכונס אסיפה כללית של כל בעלי המניות. אסיפה זו מאשרת את הפירוק מרצון וממנה מפרק. יש להודיע לרשם החברות מיהו המפרק. במקביל יש לשלם אגרת פירוק חברה. המפרק מכנס את כל הנכסים שברשות החברה ומשתמש בהם כדי לפרוע את חובותיה. בתום עבודתו הוא מכין דו"ח בהתאם ומציג אותו בפני בעלי המניות שמתכנסים שוב לאסיפה נוספת. לאחר שהאסיפה מאשרת את הדו"ח הוא נשלח אל רשם החברות כדי שיאשר באופן פורמלי וסופי את הפירוק.
כשמדובר בחברה שיש לה בעלים יחיד, מן הסתם אין צורך באספות וכל ההליך של פירוק חברה אונליין פשוט יותר ולרוב גם מהיר יותר.