חג הפסח בפתח, ואיתו גם הניקיונות שמתחילים להשתלט על כל פינה בבית. יש הורים שכבר עכשיו מרגישים מותשים מהמחשבה על המשימה, ויש כאלה שפשוט עושים הכול לבד כי “יותר מהר ויעיל ככה”. אבל רגע – מה אם אפשר היה לגייס את הילדים לעזור ואפילו לגרום להם לרצות בכך?
» מאיה קאופמן דוד - הורות באופטימיות
מדריכת הורים בגישת אדלר.
מומחית לגיל הרך, מתבגרים,
גמילה והורות לילדים עם קשב וריכוז
כשניקיון הופך לחוויה – הילדים מצטרפים
ניקיון נתפס אצל ילדים (וגם אצל חלק מהמבוגרים, בואו נודה) כמשהו מעייף, משעמם ואינסופי. אבל אם נציג להם את זה בצורה אחרת – כמשחק, כאתגר או כהזדמנות לזכות בהערכה – יש סיכוי שהם יוכלו לראות בזה משהו אחר לגמרי. איך עושים את זה?

1. משימה מותאמת גיל
תינוקות ופעוטות אולי לא יקרצפו את הרצפה, אבל הם יכולים לעזור בהכנסת בגדים לסל כביסה או בניגוב שולחנות עם מגבונים. ילדי גן יכולים להיות “אחראי אבק” ולהשתמש במטלית צבעונית משלהם. ילדים גדולים יותר יכולים למיין צעצועים, לקפל ולפזר כביסה או לשטוף כלים. כדאי גם לנצל יכולות טבעיות – “אתה כזה גבוה, אולי תוריד לי דברים מהמדף העליון?” – כך הילדים ירגישו מועילים ומוערכים.
2. להפוך את זה למשחק
אפשר לשים מוזיקה קצבית ולקרוא לזה “מסיבת ניקיון”, לשיר יחד תוך כדי או אפילו להמציא סיפור שבו כולם צוות ניקיון מיוחד עם משימות חשובות. אפשר גם להשתמש בטכנולוגיה לטובת העניין – למשל, לתת לכל ילד לבחור שיר לתורו כדי למנוע ויכוחים, או להפעיל טיימר ולראות מי מצליח לסיים משימה לפני שהוא מצלצל (תשתדלו לשים זמנים ריאליים ולתת לילדים להרגיש אפשרות שהם משתפרים).
3. לתת תחושת שליטה ובחירה
במקום להכתיב מה לעשות, תנו לילדים לבחור – “רוצה להיות אחראי על ניקוי המראות או על סידור הצעצועים?” כשיש להם בחירה, הם מרגישים חלק מהתהליך ולא רק כפופים להוראות. אפילו התייעצות קטנה כמו “מה לדעתכם כדאי אולי לתרום?” יכולה לגרום להם להרגיש מעורבים באמת.
4. משימות קטנות בכל פעם
רשימה ארוכה של משימות יכולה להרתיע ולייאש ילדים, ולכן עדיף לפרק את הניקיון לצעדים קטנים. במקום להגיד “אתה צריך לסדר את כל החדר שלך”, אפשר לבקש “בוא נתחיל עם סידור הספרים, אחר כך נעבור למשחקים”. כך הם ירגישו סיפוק מההתקדמות במקום תחושת עומס.
5. בקשת עזרה – כלי חשוב בגילאים שונים
לילדים צעירים אפשר להציג את העזרה כעניין מלהיב: “וואו! מי יכול להיות השותף שלי לניקוי המגירה?” ולילדים גדולים יותר כבקשה ישירה: “אני ממש אעריך אם תוכל לסדר את המדף הזה”. כשמבקשים עזרה ולא רק מציבים דרישה – יש יותר סיכוי לשיתוף פעולה.
6. עידוד במקום ביקורת
זה לא יהיה מושלם – ולא צריך להיות. תזכרו לפרגן: “וואו, איך השקעת! רואים שהיה לך חשוב לנקות את זה טוב” ולא לתקן מיד – כי זה עלול להוריד מוטיבציה לטווח הקרוב ולטווח הרחוק.
פסח בלי עצבים – זה אפשרי!
ניקיונות פסח יכולים להפוך לזמן איכות משפחתי ולחוויית הצלחה לילדים, אם רק נציג אותם אחרת. אז השנה, במקום להתייאש או לעשות הכול לבד, נסו לגייס את הילדים בדרך חווייתית ותראו איך הבית מתנקה – והלב מתמלא. חג שמח ונקי!
רוצות ללמוד כלים פרקטיים איך לעודד את הילדים לשתף פעולה? הצטרפו לסדנת ההורות המעשית שלנו!
4 מפגשים שיעניקו לכן כלים
להתמודדות עם אתגרי היומיום בהורות.
הסדנה מטעם קידום מעמד האישה
בעיריית נתניה בשילוב מתנ”ס אגמים.
מתחילות ב- 4.5.25.
מספר המקומות מוגבל!
לפרטים: 052-4430818