רק החודש 4 הרוגים נוספים בתאונות עבודה , אשר מצטרפים למספר הגבוה והעצוב של 70 נפגעים בתאונות עבודה רק מתחילת השנה (2023) , פועל בניין בן 46 נהרג באתר בניה במעלות תרשיחא לאחר שנפצע ממשאית בטון, בתחילת החודש נהרגו שני פועלים נוספים מקריסת קיר במהלך עבודת חפירה.
מסתבר שיש לזה פתרון . דוד כנפו, מנהל העבודה המיתולוגי בענף הבניין מנתניה העלה הצעה שעברה את אישור שר הכלכלה ניר ברקת.
מאת : יקיר ישראל
דוד כנפו, בן 76 מוכר במיוחד בתחום הנדל"ן בעיר, משתף את "השבוע בנתניה" שתאונות העבודה אינם גזרת גורל. אפשר לפתור אותם . כנפו נשוי לזהבה , להם ארבעה ילדים ו 11 נכדים. כנפו, נולד ברבאט שבמרוקו ב- 1947 להוריו יוסף ופרחה כנפו. למשפחה שבה 6 אחים ואחיות . הוא למד בבית הספר העממי "אליאנס". האב שימש כקבלן בניין וצבע והיה אחראי על השיפוצים של בנייני הצבא בשלטון הצרפתי ומשנת 1960 בצבא המרוקאי. שהיה בן 13 הם עלו לארץ .הוא שרת במשמר הגבול במשך 17 שנים וסיים בדרגת פקד. את שירותו במילואים כקצין שיריון סיים בדרגת סגן אלוף.
"הפתרון לצמצום תאונות העבודה בענף הבניין הוא בהכשרת חיילות וחיילים קרביים, לאחר שחרורם מהצבא, לעוזרי בטיחות מקצועיים, שיוכלו בתום שלוש שנים להכשיר את עצמם למנהלי עבודה ויישארו בענף הבניה", –דוד כנפו. רעיון זה אף הובא בפני שר הכלכלה ניר ברקת.
חי את עולם הנדל"ן
"מגיל 14 אני נמצא בענף הבנייה ובגיל 16 כבר קניתי דירה להוריי, מחברת עמידר, ברחוב קדושי עיראק בנתניה. לא למדתי יותר בבית ספר ואת לימודיי המאוחרים, עשיתי באוניברסיטה של החיים שהתבססו על לימודים בקורסים שונים שעברתי בחיים" , אומר דוד כנפו .
פגשתי את דוד במתחם אתר הבנייה שהוא מנהל כעת, מתחם "מטרופולין", בו מושקעים כ-400 מיליון שקלים, באזור התעשייה של פולג. המרכז מקבוצת איציק תשובה, משתרע על שטח של 9 דונמים יכלול קומת מרכז מסחרי עם חנויות ובתי קפה ועוד 5 קומות משרדים ולצידו יוקם מגדל בן 40 קומות המיועד למשרדים. הצפי לסיום הקמת הפרויקט בעוד כ חמש שנים.
דוד כנפו מנהל בפרויקט מעל 50 עובדים. "אני מדבר איתם בגובה העיניים עם כל אחד מהם על פי מוצאו, ללא כל הפליה."
הפתרון לצמצום תאונות עבודה
דוד מסביר לי כי כאשר מתרחשת תאונת עבודה באתר בנייה, האשם העיקרי הוא מנהל העבודה. "על סמך ניסיוני, של 61 שנים בענף הבנייה, על מנת שמנהל העבודה יהיה פנוי לעסוק בעבודתו, חייב שיהיה לו עוזר בטיחות מקצועי. ענף הבנייה משווע לעוזרי בטיחות לשם התייעלות העבודה של מנהל העבודה והמהנדס באתר ועל מנת שכל הפועלים יחזרו הביתה בשלום. היוזמה והרעיון שלי, הוא לקחת חיילות וחיילים קרביים לאחר שחרורם מהצבא ולהכשירם בניהולי, בשיתוף עם "המוסד לבטיחות וגהות קו לחיים" בקורס עוזרי בטיחות במהלך חודשיים, שיכלול בין היתר קורס חובשים ומורשה מגן דוד אדום וקורס אתתים לעגורן צריח ובחירום (לפי דרישה) ולהכניסם לענף הבנייה. כיום , נמשך קורס עוזרי בטיחות 5 ימים לאנשים שעבדו בבניין במשך שנתיים וזה אינו עונה על הצרכים".
עוזר בטיחות
עוזר בטיחות לא נדרש לעבודה פיזית אלא ניהולית, מסביר כנפו.
עוזר הבטיחות" צריך לדאוג שלא יהיו תאונות עבודה.
ההכשרות יבוצעו במכללות מוכרות ובאתרי בנייה בכל רחבי הארץ. יהיו מקיפות יותר ורחבות .
מענק השחרור יועמד לרשות העמותה שבניהולו לכיסוי עלויות ההכשרה.
המועמדים יקבלו משכורת של 12,000 שקלים עבור החודשיים של הקורס. כעבור חודשיים של לימודים יקבלו משכורת של 9000 שקלים לחודש. אם במהלך 3 שנים לא יהיו להם תאונות עבודה או ליקויים מהמוסד לבטיחות – יוכלו לגשת לקורס מנהלי העבודה. מנהל עבודה מתחיל יקבל משכורת של 20,000 שקלים.
"לפני כחודש, מציין דוד כנפו, נפגשתי עם שר הכלכלה ניר ברקת והעליתי בפניו את הרעיון הזה ובהסתמך גם על תמיכתו והמלצתו של אינג' יחזקאל שורצמן, מפקח עבודה ראשי במשרד העבודה וממונה הבטיחות הארצית– השר ברקת נתן אור ירוק למנכ"ל משרדו ליישום הרעיון.
"אני נרתם להצלת חיים ולהגברת איכות העבודה בבניין", מסכם דוד כנפו.