יצאנו לחופש הגדול עם חופים נקיים!

10 0

מנתוני מדד חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה למחצית הראשונה של חודש יוני עולה, כי 93.9% מהחופים הפתוחים בישראל דורגו כ"נקיים" או "נקיים מאוד" – עלייה משמעותית בהשוואה למדד בפתיחת החופש הגדול בשנה שעברה, שעמד על 80%

בצלילות הניקיון המשותפות למשרד להגנת הסביבה, ל"משמר הים" ולרשות הטבע והגנים השתתפו כ-125 צוללנים ונאספו אלפי פריטי פסולת מלב ים במשקל של כ-300 ק"ג – שרובה עשויה פלסטיק, אריזות מזון חד פעמי, פסולת דיג ופחיות שתייה

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "את החופש הגדול פתחנו עם חופים נקיים יותר מאשר בשנה שעברה. עלינו להמשיך ולהימנע מהגעה לחוף הים עם פלסטיק לשימוש חד פעמי, כדי לשמור על החופים נקיים לאחר הבילוי בחוף. צלילות הניקיון שקיימנו החודש לכבוד יום האוקיינוסים הבין-לאומי יחד עם "משמר הים" ורשות הטבע והגנים הובילו לאיסוף אלפי פרטי פסולת מלב ים ולהעלאת המודעות לפסולת ימית ולנזקי הפלסטיק לשימוש חד פעמי בים ובחופים"

המשרד להגנת הסביבה מפרסם את נתוני מדד חוף נקי למחצית הראשונה של חודש יוני 2023, שלפיהם 93.9% מהחופים הפתוחים (הבלתי מוכרזים לרחצה) שנמדדו במדד דורגו "נקיים" עד "נקיים מאוד" בדומה למדד הקודם, לעומת 80% במדד באותה התקופה אשתקד. המדד מבוצע בכל שבועיים.

הרשויות החופיות הנקיות ביותר (בעלות ציון נקי מאוד): נהריה, עכו, טירת הכרמל, מטה אשר, חוף השרון, הרצליה, בת ים, גן רווה, אשדוד ואשקלון. ניקיון החופים הוא באחריות הרשויות החופיות.

🏖לנתוני מדד "חוף נקי" למחצית הראשונה של חודש יוני ולתמונות וסרטונים מסדרת הצלילות: https://did.li/hI7fT

לרגל יום האוקיינוסים שחל החודש, מימן המשרד להגנת הסביבה במסגרת תוכנית "חוף נקי", צלילות ניקיון תת-ימי בים התיכון ובים סוף. הצלילות נערכו בהובלת "משמר הים" של התאחדות הישראלית לצלילה בשיתוף עם רשות הטבע והגנים.

בצלילות הניקיון שהתקיימו, השתתפו כ-125 צוללנים שאספו כ-300 ק"ג פסולת, שרובה עשויה פלסטיק, אריזות מזון חד פעמי, פסולת דייג ופחיות שתייה. הפסולת הוצאה ומוינה, והמידע שנאסף במהלך הצלילות מנוטר ומשמש להבנת מקורות הפסולת ומציאת פתרונות לבעיה הסביבתית שהיא גורמת, וכן להגברת המודעות.

==

שנת 2023 היא השנה ה-18 של תוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה. מטרת התוכנית היא למזער את מפגע הפסולת החופית והימית בישראל ולפעול לניקיונם של החופים והים על פי מחויבות בין-לאומית, לטובת הסביבה והציבור בישראל.

מרכיב מרכזי בתוכנית חוף נקי ועיקר תקציבה מופנים לתמיכה ברשויות החוף לניקיון החופים הפתוחים שבשטחיהן. תוכנית חוף נקי מגדירה יעדי תוצאה ברורים לניקיון החופים הפתוחים, ולפיהם 85% מהחופים יהיו נקיים 70% מהשנה. המטרה לטפל בבעיה הסביבתית של הפסולת הימית בישראל.

במסגרת זו, מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה מודדים את רמת הניקיון בחופים הפתוחים בד בבד עם יידוע שוטף של רשויות החוף לטובת מעקב ופעולות מתקנות לשיפור מתמיד של ניקיון החופים.

המשרד להגנת הסביבה ימשיך להשקיע ולתמוך ברשויות המקומיות החופיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים לרחצה. התמיכה נועדה לביצוע פעולות ניקוי בחופים לא מוכרזים לרחצה ולהפחתה במקור של פסולת ימית על ידי עידוד הציבור לשימוש בכלים רב פעמיים והפסקת שימוש בכלים מפלסטיק לשימוש חד פעמי. כמו כן, יפעיל המשרד תוכנית לתגבור אכיפה של חוקי העזר לניקיון בעזרתם של שוטרי משטרת ישראל מתחנות רבות ברחבי הארץ בחודשי הקיץ.

המשרד להגנת הסביבה תומך בשנים 2021 עד 2024 בתקציב רב שנתי חסר תקדים ברשויות המקומיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים – בהיקף של עד 26,463,253 שקל בעבור ביצוע פעולות ניקוי בחופים לא מוכרזים לרחצה. תקציב של עד 6 מיליון שקל נועד להפחתה במקור של פסולת ימית על ידי הקמת תשתיות לאיסוף פסולת בחופים לא מוכרזים, מתקני איסוף למניעת הגעת פסולת לחופים מנקז נגר עילי, פיקוח על חוק איסור שימוש בפלסטיק חד פעמי בחופים ובעבור הקמת מתקני תשתית או ציוד לעידוד השימוש בכלים רב פעמיים.

התמיכה ברשויות החוף בהפחתה במקור מקדמת התחייבות לקידום חוק עזר עירוני שיאסור שימוש בכלים חד פעמיים מפלסטיק בכל חופי הרשות (הן המוכרזים הן הלא מוכרזים), כפי שכבר קיים באילת, בחוף אשקלון, בהרצליה, בתל אביב, בחדרה ובחוף הכרמל.

שנת 2022, שהייתה השנה ה-17 של תוכנית חוף נקי, הייתה השנה הנקייה ביותר מאז תחילת מדידת ניקיון החופים הפתוחים והלא מוכרזים לרחצה. 81.8% מהחופים הוגדרו "נקיים" או "נקיים מאוד" לפחות 70% מהשנה, לעומת 19.7% מהחופים בשנת 2005, כאשר הושקה התוכנית. בכך תכנית חוף נקי השיגה, ואף יותר מכך, את יעד התוצאה של 75% מהחופים נקיים 70% מהזמן לשנת 2022. תוכנית חוף נקי, על שלל מרכיביה הביאה לשיפור משמעותי חסר תקדים במצב ניקיון החופים הפתוחים לאורך השנה.

תוצאות אלו הן המשך ישיר לעלייה העקבית בתוצאות התוכנית משנת 2017 ונובעים בין היתר, משיתוף פעולה פורה עם פורום הרשויות החופיות והעמותות הסביבתיות.

המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור להימנע מלהביא פסולת פלסטיק לחופי הים ולשמור על החופים של כולנו נקיים!

Related Post

הגיעו לתרום

Posted by - 13 ביוני 2023 0
קבוצה של בנות, מתנדבות מדרשת תורה וחסד הגיעו ממדינות שונות ברחבי העולם, במטרה להתנדב למען האחר. רגע לפני שהן חוזרות…

לקייטנת "סבבתא " כבר נרשמתם ?

Posted by - 17 ביולי 2023 0
בשבוע שעבר נפתחה קייטנת "סבבתא", ראשונה מסוגה בכפר יונה, המיועדת לגמלאים בעיר. 23 אזרחים ותיקים השתתפו בסדנת מיני ברידג' שהעביר…
כלי נגישות