יחד ננצח: כיצד מסייעים לילדים בהתמודדות בימי המלחמה

9 0

הורים יקרים

בימים קשים אלה בהם המדינה שלנו נמצאת במלחמה וחווה אבדות רבות, הילדים זקוקים יותר מכל לתמיכתכם ונוכחותכם הרגשית. השירות הפסיכולוגי חינוכי התפתחותי בעירייה אסף עבורכם מספר דגשים המתייחסים לאופן שבו ניתן לתווך לילדים את המצב ולסייע להם בהתמודדות:

לנו המבוגרים, יש רצון טבעי לחסוך מהילדים את הכאב והצער. לכן, מתוך כוונה טובה, יש הורים המנסים להסתיר מהילדים את המצב. העניין הוא שהילדים נחשפים לפיסות מידע והם מרגישים כי קורה משהו חריג. בהיעדר מידע מותאם וללא התיווך ההורי, הם עלולים להישאר בתחושה של בלבול, בדידות ופחד, בעודם מדמיינים דברים קשים אף מהמציאות.
לכן כל כך חשוב להסביר לילדים לגבי המצב במילים פשוטות, ברורות ומותאמות לגיל, שכן כאשר המידע מתווך על ידי ההורה, להורה יש את יכולת השליטה בבחירת המילים ומידת הפירוט.
במהלך השיחה הקפידו להיות בגובה העיניים עם הילד, היו בקרבה פיסית, חבקו.

אל תחששו להשתמש במילה "מלחמה", אשר מוכרת לילדים רבים. בהמשך לכך, בהתאם לגיל, הסבירו את משמעותה. המסר המיידי הבא הוא "יש לנו צבא חזק ואמיץ ששומר עלינו". זהו מסר חשוב ביותר, שלו זקוקים ילדים בכל הגילאים וכמובן גם אנו המבוגרים.  

שימו לב לרמת החשיפה של הילדים לרשתות החברתיות בהן המידע לא תמיד מבוקר ואמין. עם זאת, לצד ניסיון לצמצם ככל הניתן את חשיפת הילדים לרשתות החברתיות וצפייה בחדשות, שדרו לילד כי במידה שהוא נחשף לתכנים – הוא יכול להרגיש בנוח לשתף אתכם ולשאול שאלות.

זהו מצב של אי וודאות מתמשכת לכולנו. יחד עם זאת, חשוב שתאפשרו לילדים לשאול שאלות המעסיקות אותם, גם אם אין לכם תשובות. אל תחששו לומר "אני לא יודע/ת, אבל כולנו מקווים ומאמינים שיהיה טוב ושנוכל לחזור לשגרה במהרה. אני כאן בשבילך. אנחנו ביחד". 

הישמעו להנחיות פיקוד העורף. הסבירו לילדים כי האזעקה היא רעש חזק שמטרתו לשמור עלינו. תרגלו עימם כניסה למרחב המוגן. במלחמה הנוכחית לא חווינו אזעקות בנתניה, אך חשוב לשוחח עם ילדים על נושא זה, על מנת שאם חלילה תהיה אזעקה, החוויה עבורם תהיה פחות טראומטית.

עודדו את הילדים להיות פעילים, תנו להם תפקידים בבית והתמקדו בעשייה מקדמת ונתינה לאחר על כל היבטיה. דוגמאות לכך- איסוף צעצועים וספרים לילדי הדרום, עזרה בהכנת האוכל, יצירת ברכות לחיילים ועוד. העשייה מחזירה לנו את תחושת השליטה ומגבירה את תחושת המסוגלות. ידוע כי אחריות, תפקיד, נקיטת עמדה אקטיבית, עשייה ודאגה לאחר, תורמים לחוסן הנפשי במצבי משבר ואף מסייעים במניעת פוסט טראומה.

הילדים חווים פגיעה ברצף, למעשה הם לא חזרו לשגרת הלימודים לאחר חופשה ממושכת. בימים אלה, בהם הילדים אינם נמצאים באופן רציף במסגרות החינוך חשוב מאוד לעודד אינטרקציה חברתית. השתדלו להפגיש את הילדים עם חברים. זה חשוב במיוחד בגילאים הצעירים, כאשר קיום מפגש הילדים עם חבריהם תלוי מאוד בכם, ההורים. בדידות חברתית עלולה להחליש אותנו ואילו תחושת ה"ביחד" מחזקת מאוד.

זכרו כי בשגרה ובמיוחד בעיתות חירום ומשבר, הילדים במידה רבה חווים את המציאות דרכנו. לכן כל כך חשוב לשדר להם מסרים של ביטחון ותקווה. אפשרו לילדים לבטא את אשר על ליבם, לשתף אתכם במחשבות, רגשות, דאגות. ניתן להוות דוגמא אישית עבורם- לשתף אותם ולספר מה עוזר לכם להתמודד עם המצב.

ילדים וגם מבוגרים מגיבים בצורה ועוצמה שונה. חשוב לשים לב לשינויים במצב הרוח ולתגובות מיוחדות.
ילדים רגישים במיוחד וחשוב שאתם ההורים תשדרו אמון ביכולת ההתמודדות של ילדיכם. פנו לעזרה במידת הצורך. זכרו כי בקשת עזרה היא עדות לכוח, ואנו מעודדים אתכם לא להישאר לבד ולהתייעץ עם אנשי מקצוע בהתאם לצורך.

במידה ואתם זקוקים לסיוע, אל תישארו לבד.
ניתן לפנות לשירות הפסיכולוגי דרך המוקד העירוני בטלפון 106 בכל שעות היממה! 

בתקווה לימים שקטים ובטוחים במהרה.

כאן בשבילכם,

השירות הפסיכולוגי בעיריית נתניה

Related Post

על חלל

Posted by - 8 במאי 2023 0
בשורה לתלמידי בית הספר אלתרמן: במסגרת מדיניות מנהל החינוך הוחלט בעירייה על פיתוח בית הספר השש שנתי אלתרמן כבית ספר…

הורים איכפתיים

Posted by - 4 ביוני 2023 0
רוצים להצטרף לסיירת הורים איכפתית,  מעורבת שרוצה לתרום לשלומם החברתי והפיזי של הילדים שלכם? זה הזמן מאת בניה גואטה סיירת…

נבחרים מגיל צעיר

Posted by - 27 ביולי 2021 0
מחלקת הנוער השבוע ערכה בחירות למועצת התלמידים לשנת הלימוד הבאה תשפ"ב – 2021-2022 מאת: יקיר מנשה מחלקת הנוער באגף נוער…
כלי נגישות