לקראת יום האישה הבינלאומי, פורטל דרושים ממפה את המקצועות בהן תוכלו לצאת גם שעה קודם אם יקראו לכן מהגן. בישראל הנשים מהוות כמחצית מכוח העבודה הפעיל (נכון ל- 2017), כאשר מרביתן (55%) מחזיקות במשרה מלאה. אם נצלול לנתונים נוכל לגלות ששליש מהנשים שיוצאות לעבודה פונות למקצועות מסורתיים כגון מורות, גננות, פקידות, קופאיות, אחיות ועוד.
עפ"י המכון המרכזי לסטטיסטיקה, הנשים בתחום ההייטק מהוות מעל 36% מכוח העבודה, ושליש מהנשים העובדות בוחרות במקצועות: סיעוד,בריאות ואחיות, הוראה והדרכה, עבודה סוציאלית, אדמינסטרציה וכספים, (אגב, 34% מהנשים המועסקות נמצאות בעמדות ניהוליות). כל היתר עוסקות במגוון תחומים אחרים כדוגמת עיצוב, משפט, תקשורת, ביטוח, מסחר, תיירות, אמנות ועוד.
לאור הנתונים הללו, נשאלת השאלה האם תחומי עיסוק אלו פופולריים בשל נטיות ליבן של מרבית הנשים או שמא מדובר במשרות המאפשרות גמישות ואיזון בין חיי משפחה ובין קריירה. שאלה זו גם הובילה אותנו לבדוק מהם תחומי העיסוק המאפשרים הכי הרבה גמישות.
מקצועות עם פוטנציאל גבוה לגמישות
תחומי ההוראה והגננות המאגדים בהם גם את מקצועות הסייעות, המטפלות ומדריכות החוגים למיניהם, מוכרים ויתרונותיהם טמונים בחופשות ובשעות עבודה החופפים למשרד החינוך.
תחומים אחרים המאפשרים גמישות מספקת הם בתחום שירות לקוחות, טלמרקטינג ואף משרות ספציפיות בתחום המכירות. למעשה כל תחום שניתן לעסוק בו במשמרות יכול להיות אקטואלי. לאחרונה אנו עדים ליותר ויותר מקומות עבודה שמאפשרים עבודה מהבית כמו למשל בתחום הגרפיקה, התוכן, התרגום, הבק אופיס, ניהול רשתות חברתיות והמחשוב.
הגמישות פוחתת כאשר מדובר במשרות ממשלתיות, משרות בתחומי המדעים, הרפואה, הניהול הבכיר, … . עם זאת, עדיין גמישות ניתנת להשגה כל עוד יש רצון דו צדדי (מעביד-עובד): "מילת המפתח במציאת עבודה גמישה היא 'יצירתיות' כיוון שכל משרה ניתנת לאיוש ע"י אימהות, בתנאי ששני הצדדים מגיעים עם 'ראש פתוח'. כשרוצים למצוא את הדרך – מוצאים! כמו למשל ניתן לחלק את השבוע לימי עבודה ארוכים וימי עבודה קצרים או לבצע את העבודה חלק מהבית וחלק מהמשרד ועוד" . מסכמת ליאת הדר שרביט, מנכ"לית פורטל דרושים.
איך לחפש?
ראשית אתן חייבות להכיר מספר מושגים בסיסיים שיסייעו לכן למצוא משרות גמישות ומותאמות לאימהות:
המושגים שאתן חייבות להכיר על מנת למקד את חיפוש העבודה שלכן:
- משרת אם – משרה בהיקף חלקי עם שעות עבודה גמישות.
- משרת הורה – מונח שיווני חלופי ל"משרת אם" במוסדות עבודה ממשלתיים. הזכאות למשרת הורה היא לא רק לנשים אלא גם לגברים (אבות).
- משרה מלאה וגמישה – היקף שעות מלא אך עם אופציה לגמישות, כמו למשל שלושה ימים בשבוע ימים מקוצרים ועוד יומיים בשבוע ארוכים (להשלמת השעות החסרות).
- משרה חלקית – היקף משרה מצומצם לפי דרישה, לעיתים 3/4 משרה 1/2 משרה או כל מספר שעות אחר המקובל על שני הצדדים.
- עבודה מהבית – עבודה מהבית מצריכה תנאים בסיסיים של מחשב, פינת עבודה וקו טלפון. יש לקחת בחשבון שעבודה מהבית מצריכה, במרבית הפעמים, פגישות פרונטליות/הגעה למשרד אחת לתקופה.
מלבד חיפוש לפי מושגים-, יש לנו עוד כמה טיפים עבורכן:
- חשוב להקדיש זמן לכתיבת קורות חיים איכותיים. התחרות קשה וחשוב להכין מספר גרסאות ולבצע התאמות, במידת הצורך, עבור משרות דרושים ייחודיות או שונות. התייחסו לדרישות התפקיד ולפיהן הדגישו מיומנויות וכישורים שלכן. קחו בחשבון שהזמן הממוצע לחיפוש עבודה הינו 3 חודשים. חיפוש עבודה מתחיל בחיפוש במשך מספר שבועות ועולה בהדרגה, בהתאם להשכלה, ניסיון ובכירות המשרה.
- לתשומת ליבכן, חיפוש עבודה יעיל חייב להיות ממוקד ולכן חשוב שתגדירו לעצמכן מהו התחום או התפקיד/ים בו אתן מעוניינות, מדוע אתן מעוניינות למצוא עבודה חדשה, מהו השכר ותנאי העבודה שאתן דורשות, הגדירו אזור עבודה, אפשרויות קידום ועוד מטרות שחשובות לכן בסביבת העבודה החדשה שלכן.
- בנות, חשוב להישאר מעודכנות – לפי הגשת קו"ח למשרה מסויימת , מומלץ לגלוש ולקרוא מודעות דרושים וכתבות הנוגעות לתחומי העיסוק שלכם כדי לגלות מהן הדרישות, החידושים, הביקוש וההיצע. המידע יעזור לכן להעריך את מצב השוק ולהתאים ציפיות. בנוסף, מומלץ לעקוב אחר חידושים בתחום המקצועי שלכן ורעננו את הידע שברשותכן. כמו כן, כדאי לשקול להעשיר את עולמכן המקצועי ולהתעדכן – אם תחום עיסוקכן הוא שיווק, שווה לשקול לקחת קורס בשיווק דיגיטלי וכדומה. הרלוונטיות המקצועית משמעותית!
- והטיפ הכי חשוב עבורכן הוא לבצע Follow up – אם לא חוזרים אליכן, אל תהססו להתקשר ולברר. אם הגעתן לריאיון עבודה בפועל, על החברה לחזור אליכם תוך 14 עפ"י חוק, ולעדכנכן.
- לסיום, זכרו: חיפוש עבודה רציני דורש מכן להיות זמינות ככל האפשר. נסו להתפנות ולהשיב לטלפונים לא מזוהים, בדקו את המייל בתדירות גבוהה וחיזרו אל הפונים במהירות האפשרית.