לקראת ט"ו בשבט בארגון בטרם לבטיחות ילדים חברו לבית החולים ספרא לילדים בהפקת סרטון המזהיר את ההורים ממתן אגוזים לילדים. ומה לגבי שאר הפירות היבשים?
פירות יבשים, אגוזים, שקדים ושאר פיצוחים הם מסמלי ט"ו בשבט. אלה אמנם נחשבים למזונות בעלי ערך תזונתי גבוה, אך כאשר מדובר בילדים צעירים – הם עלולים להיות מסוכנים.
לקראת החגים הקרובים, ארגון בטרם לבטיחות ילדים ובית החולים לילדים ספרא חברו לסדרה של סרטוני הסברה למניעת תאונות ילדים שכיחות. הסרטון המיועד לט"ו בשבט מתמקד בסכנה בפיצוחים לילדים. ד"ר משה אשכנזי, סגן מנהל בית החולים ומומחה ריאות, המשתתף בסרטון, מסביר כי ילדים מתחת לגיל 5 נוטים לשאוף את המזון לקנה הנשימה. אגוזים, בוטנים ושקדים נוטים לחסום את קנה הנשימה ולגרום לחנק ולכן אסור להגיש אותם לילדים, גם לא כשהם שבורים או חתוכים.
ומה לגבי פירות יבשים?
הפירות היבשים הם דביקים ועלולים להיות קשים ללעיסה לילדים קטנים בשלמותם. הסכנה גם במקרה זה היא שהם יישאפו לקנה הנשימה ויגרמו לחנק. בארגון בטרם ממליצים להגיש לילדים מתחת לגיל 5 פירות יבשים ללא גלעינים וכשהם חתוכים לחתיכות בהתאם ליכולות הלעיסה של הילדים. פירות קטנים כמו צימוקים או חמוצים – אין מניעה לתת לילדים צעירים.
בארגון בטרם מדגישים כי בכל מקרה חשוב לשמור על כללי אכילה בטוחה – אוכלים רק בישיבה, בהשגחת מבוגר וללא פעילות נוספת במקביל.
הנחיות ארגון בטרם לט"ו בשבט בטוח:
- אגוזים, שקדים, בוטנים ופיצוחים – לא נותנים לילדים מתחת לגיל 5, בין אם שלמים ובין אם בשברים. הדרך היחידה בה ילדים צעירים יכולים לאכול אגוזים היא כשהם טחונים במרקם חלק לחלוטין (בממרח או במאפה)
- פירות יבשים – במידה ויש גלעין, מוציאים אותו. חותכים לחתיכות קטנות בהתאם ליכולות הילד.
- צימוקים, חמוציות – אין מניעה לתת לילדים בשל גודלם הקטן.
- פירות וירקות קשים – בראשית האכילה מומלץ לבשל או לרסק. עד גיל 5 חותכים לחתיכות המתאימות ליכולות הילד.
- פירות וירקות עגולים (מלפפון, עגבניות שרי, גזר, ענבים) – חותכים לאורך.
- מקפידים על אכילה בישיבה, בהשגחת מבוגר וללא פעילות אחרת במקביל.
תמונה באדיבות PIXABAY