חלופת אשפוז פסיכיאטרי בישראל

12 0

עבור מי שזקוק לעזרה נפשית דחופה ומידית, למי שמתמודד עם מצב חירום פסיכיאטרי האופציה של אשפוז קיימת דרך מספר גורמים כולל בתי החולים לבריאות הנפש, מרכזים פרטיים ועוד. האשפוז הפסיכיאטרי בישראל נעשה תוך הצעת אלטרנטיבות ולא בקלות ראש. מהן האפשרויות העומדות בפני מי שזקוק לטיפול חירום פסיכיאטרי? מהן חלופות האשפוז הקיימות בישראל?

מתי יש לשקול אשפוז פסיכיאטרי?

אשפוז מטבעו נדרש רק כאשר מדובר במצב חירום. בדיוק כמו אשפוז בבית חולים בכל מחלקה אחרת, גם האשפוז הפסיכיאטרי נדרש אך ורק כמוצא אחרון וכמענה לצורך להתמודד עם משבר בריאותי (בריאות הנפש במקרה זה) פתאומי וקשה. רק כאשר מדובר בהתמודדות של האדם עם משבר נפשי עמוק, הופעה פתאומית ואקוטית של מחלת נפש, סימפטומים פסיכיאטריים מורכבים וכדומה האשפוז הפסיכיאטרי יוצע לו כאפשרות. בישראל, מקובל לאפשר אשפוז פסיכיאטרי במקרים הבאים:

  1. אדם הנמצא כי הוא מסוכן לעצמו או לאחרים ויש צורך לשמור על בטיחותו ו/או על בטיחות הציבור מפניו.
  2. התקף פסיכוטי פעיל.
  3. איבוד קשר עם המציאות, הזיות, אשליות ודמיונות שווא.
  4. היעדר תפקוד או פגיעה משמעותית מאוד במהלך התקין של החיים על רקע נפשי.

כל אדם יכול לאשפז את עצמו במידה וקיבל הפניה מפסיכיאטר דרך קופת החולים או רופא המשפחה. ישנם מצבים בהם האשפוז הפסיכיאטרי לא נעשה מרצון אלא נכפה על ידי הפסיכיאטר המחוזי או בית המשפט (לרוב לשם הסתכלות והערכת מצב נפשי או מסוגלות). יש לציין כי אשפוז פסיכיאטרי אינו ניתן בקלות ותצמיד יוצעו אלטרנטיבות לכל מי שמבקש להתאשפז על רקע נפשי. כמובן שהאשפוז כשהוא נעשה ללא רצונו של המטופל יעשה לתקופה הקצרה ביותר האפשרית. מטרת מערכת הבריאות אינה להותיר מטופלים באשפוז אלא להשתמש בזמן הזה כדי לאזן אותם ולבנות תכנית טיפולית במסגרת הקהילה.

בתי החולים לבריאות הנפש

בארץ קיימים למעלה מעשרה בתי חולים במיועדים לטיפול בקשיים נפשיים כחלק ממערך השירות הפסיכיאטרי בישראל. בבתי החולים לבריאות הנפש מוצעת האופציה של אשפוז במספר מחלקות שונות בהתאם לגילו ומצבו של כל מטופל וצרכיו. המטופל אינו שותף פעיל לטיפולו ואינו נמצא בקשר רציף עם העולם החיצון. סדר יום חשוב מאוד בבתי החולים והוא לרוב נשמר בקפידה. למעשה, האחריות היחידה של המטופל היא לעמוד בסדר היום ולהחלים לאט ובקצב שלו.

מחלקות פסיכיאטריות בבתי חולים ציבוריים

חלופה אחת לאשפוז פסיכיאטרי בבית חולים לבריאות הנפש היא מחלקה פסיכיאטרית בבית חולים כללי. מרבית בתי החולים בארץ כוללים גם מחלקה פסיכיאטרית שמותאמת לחולים ברמה קלה עד בינונית. אל מחלקות אלו מופנים בדרך כלל מי שסובל מהפרעות נפשיות כגון חרדה, הפרעות אכילה והתמכרות, מחלות נפש על רקע בריאותי (למשל דיכאון או חרדה בשל מחלה קשה), דיכאון אחרי לידה, בשל משבר נפשי עמוק כמו אובדן או שכול וכדומה. מחלקות אלו לרוב לא יקבלו מטופלים המסוכנים לעצמם או לאחרים או כאלו שדורשים השגחה צמודה. אלו יופנו לאשפוז בבתי החולים לבריאות הנפש.

מהם החסרונות של אשפוז מוסדי?

לאשפוז מוסדי ישנו שם רע תודות לדרך בה הוא מוצג לא אחת בתקשורת במיוחד בסרטים סנסציוניים וסדרות טלוויזיה שונות. אנו נוטים לראות בבתי החולים לבריאות הנפש כדבר המפחיד והשלילי ביותר שיכול לקרות לכל מי שמתמודד עם בעיה נפשית מכל סוג. למעשה לא כך הדבר ובתי החולים והמחלקות הפסיכיאטריות בבתי החולים הכלליים מצוידים במיטב אנשי הצוות בתחום. מדובר בפתרון זמני לטיפול במצב אקוטי ויש לו יתרונות רבים.  עם זאת, לאשפוז מוסדי גם כמה חסרונות בולטים:

  • הוספיטליזציה – תהליך בו מטופלים מתרגלים לשגרת החיים בבית החולים ולאי נטילת אחריות על חייהם. לעיתים קשה מאוד לחזור לחיים פעילים לאחר תקופה ממושכת בבית החולים.
  • סטיגמה – למרבה הצער ישנה סטיגמה כנגד מתמודדי נפש שעברו אשפוז מוסדי.
  • חולים אחרים – עבור מי שאינו סובל ממחלה נפשית קשה דווקא נוחות של חולים אחרים יכולה להטריד מאוד.

אילו חלופות עומדות בפני מי שזקוק לאשפוז פסיכיאטרי?

בשל חסרונות האשפוז הפסיכיאטרי במיוחד עבור מי שאינו זקוק לו לטיפול באירוע פסיכוטי המסכן אותו או אחרים ישנן חלופות שכדאי לשקול:

אשפוז בית פסיכיאטרי – ניתן דרך בתי החולים הכלליים לאחר הסתכלות של כ-36 שעות במחלקה הפסיכיאטרית. במידה וישנו מישהו שיוכל לגור עלם המטופל בתקופת האשפוז ולעזור לו לצלוח את התקופה הקשה הזו האפשרות של אשפוז בית תהיה פתוחה בפניו. האשפוז יעשה בביתו של המטופל תוך מתן פתרונות טכנולוגיים לניטור מצבו ויצירת קשר רציף עם הצוות המטפל.

בית סוטוריה – קיים משנת 2016 בירושלים והוא חלופת האשפוז המוסדי הראשונה שנוסדה בישראל. בית סוטוריה הראשון נועד לגברים בלבד אך כיום קיימת גם אופציה לנשים וגם בית מעורב. עקרונות בית סוטוריה שונים מן האשפוז המוסדי. מדובר בטיפול נפשי פסיכיאטרי המשלב את המטופל בסדר היום במקום, מערב את משפחתו וסביבתו הקרובה ובאופן כללי הינו הוליסטי יותר מאפשר הטיפול הפסיכיאטרי הסטנדרטי.

אשפוז פסיכיאטרי פרטי ובתים מאזנים – בדומה לבית סוטוריה, ישנם מספר מרכזים לבריאות הנפש המציעים אשפוז פרטי וכן בתים מאזנים שמטרתם היא להחזיר לאדם הסובל מקושי נפשי את השליטה על חייו. כל מרכז או בית מאזן פועל בשיטה שונה במקצת ומקבל מטופלים ברמות שונות של מצוקה. במרבית הבתים המאזנים מקבלים מטופלים הנמצאים על כל קשת הקושי הנפשי החל ממטופלים הסובלים מהתקף פסיכוטי פעיל ועד למתמודדים עם הפרעה נפשית קלה יחסית. ניתן למצוא בתים מאזנים ומרכזים ייעודיים למשל עבור מי שסובל מהתמכרויות, למתמודדים עם הפרעות אכילה, למתמודדים עם אובדן ושכול ועוד.

לפרטים נוספים ליחצו – חלופת אשפוז פסיכיאטרי

Related Post

עולו אושפיזין

Posted by - 19 באוקטובר 2022 0
חג סוכות שמח וצבעוני. תושבי נתניה ואורחיה נהנו מהופעות ומיצגים במסגרת פסטיבל נתניה הבינלאומי לתיאטרון רחוב וליצנות עם שלל מופעי אקרובטיקה, פסלים…

דבר אליי בפרחים

Posted by - 11 באפריל 2018 0
חג הפסח כבר מאחורינו, מה שאומר שעונת האביב בשיאה. תקופת האביב מציינת פריחה, צמיחה ולבלוב.  ואיך אפשר לדבר על פריחת…
כלי נגישות