הבעיות שיכולות לעלות בתהליך גמילה מחיתולים
שם הכתב: מדור פרסומי 1607171120
הצלחה עם פיפי אבל לא עם קקי, פספוסים בכל רחבי הבית ואפילו רגרסיה מאפיינים את התהליך הארוך של גמילה מחיתולים. אז איך מתמודדים איתן? הנה כמה המלצות וטיפים
ממוצע גיל הגמילה מחיתולים עומד כיום על 3 וישנם מחקרים שמעידים על כך שלתינוקות אין את הבשלות ההתפתחותית והקוגניטיבית על מנת לעבור את התהליך מוקדם יותר. עם זאת, אנשי מקצוע מסכימים שכדאי להתחיל את גיל הגמילה מוקדם ככל האפשר על מנת לצמצם בעיות.
בנוסף, סקר של המשרד להגנת הסביבה מגלה שחיתולים מהווים 6% ממשקל הפסולת המיוצרת בישראל והם נמצאים בקטגוריית הפסולת החמישית בגודלה. מכאן שלגמילה מוקדמת יש משמעות סביבתית, אקולוגית וכמובן כלכלית.
אחת הדרכים למנוע תסכול היא להכיר את הבעיות הנפוצות של גמילה מחיתולים ולהתמודד איתן כהלכה. הנה כמה מהן:
- גמילה מפיפי אבל לא מקקי
רוב הילדים נגמלים מקקי במקביל לגמילה מפיפי, אך יש מקרים שבהם אין קורלציה בין הדברים. הבעיה מתחילה כשההורים כבר ממהרים להיפטר מהחיתול, בעוד הילד עוד לא סיים את התהליך.
כמו כן, יש לבחון באיזה שלב של תהליך הגמילה נמצא הילד. אם הוא עדיין בשלב מוקדם, תפקיד ההורים הוא להושיב אותו על האסלה מספיק פעמים ביום כדי לעודד עשיית צרכים באופן יזום. מנגד, אם מדובר בשלב מאוחר כדאי להורים לבדוק את עצמם ולוודא שהם לא מפעילים עליו יותר מדי לחץ מיותר.
- פספוסים
תהליך הגמילה כולל בתוכו פספוסים ואין שום דרך להימנע מזה. אמנם לא מדובר בבעיה מהותית אלא בחלק בלתי נפרד מהתהליך שעובר על הילד, אך הרבה הורים חווים עוגמת נפש ומשדרים מסרים של ייאוש ואכזבה.
כדאי להסביר לילד את החשיבות של ריצה לסיר או לשירותים מיד כאשר הוא מרגיש דחף לעשיית צרכים. במקביל, יש לכסות ספות עדינות ולהרים שטיחים כדי לצמצם למינימום את פוטנציאל הפגיעה באיכות החיים. בכל מקרה חשוב לגלות סבלנות ולהתייחס לפספוסים כעוד שלב בדרך אל המטרה.
- רגרסיה
רגרסיה בהתנהגות של הילד מתרחשת על רקע שינויים בבית או בגן. עוד לפני שנכנסים לעובי הקורה ומנסים להתחיל מחדש את תהליך הגמילה היכן שהוא נעצר, צריך לבדוק מה השתנה ולהבין מה גרם לבעיה. הכי חשוב לזהות סיבה רגשית או נפשית ולהתמקד בה בלי קשר למשך הגמילה. סיבות רגשיות ונפשיות משפיעות על כל ההיבטים בהתנהגות של הילד וניתן לזהות אותן בשיתוף פעולה עם הגננת.
בסופו של דבר, צעד אחורה הוא לעיתים חלק מהתהליך ואין סיבה להיבהל. כן צריך להישאר קשובים לצרכים של הילד ולהראות לו נכונות ואמונה בצדקת הדרך. הורים שעושים את זה מגלים שהשד לא נורא כל כך ושאפשר לעבור אותו בהצלחה גם אם לפעמים מתעוררות בעיות חדשות.
קרדיט תמונה: https://www.pexels.com/photo/white-and-blue-long-sleeves-striped-shirt-774557/