זוכרים ומזכירים

11 0

על רקע גילויי האנטישמיות הגוברים, דווקא יום הזיכרון הבינלאומי לשואה רק מחדד את חשיבות שמירת הזיכרון של השואה ורצח עם. ענת טרנר, מנהלת סניף "עמך" בטור אישי

מאת ענת טרנר

העצרת הכללית של האו"ם בחרה את 27  בינואר כיום הזיכרון הבינ"ל לזכר קורבנות השואה. יום זה נבחר משום שזהו יום כניסת הצבא האדום אל אושוויץ, המחנה המסמל יותר מכל את הניסיון להשמדה טוטאלית של העם היהודי.

מאפיין מרכזי של השואה ומקרים אחרים של רצח עם הוא, שמטרת המרצחים אינה רק להשמיד את הקורבנות גופנית אלא גם לנסות להשמיד את זיכרונותיהם וליצור קשר של שתיקה לכל החיים.  ניצולי השואה שחוו חוויות דה-הומניזציה מחרידות לצד קשיים פיזיים ופסיכולוגיים עדיין מתמודדים כיום עם ההשתקה שחוו. תהליך הפרת השתיקה בעשור האחרון מוצג כנקודת מפנה בהתייחסות החברה  והניצולים לעצמם.

עם ההזדקנות הניצולים, זיכרונות העבר שהיה ניסיון קבוע לשים בצד הופכים להיות מרכזיים. הניצולים מוצפים בזיכרונות זוועה. זיכרונות השואה הופכים להיות מרכזיים ומעלים קונפליקטים הקשורים לסגירת מעגלים לקראת סוף חיים ובכלל זה היכולת והדחיפות לשלב זיכרונות טראומטיים לתוך נרטיב חיים קוהרנטי בזקנתם.

זיכרונות השואה והזקנה משפיעים ומושפעים האחד מהשני. אך לעיתים זאת הזדמנות ראשונה לפרספקטיבה והשתאות רפלקטיבית ואמפטית של הניצולים  כלפי עצמם כילדים ונערים שורדים. בבואם לעצב מחדש את סיפור חייהם ולתת משמעות לאירועי העבר, הניצולים מדגישים את חווית העמידות ויכולת ההתמודדות אך גם את חווית החסר שחוו בשנות המלחמה וחווית ההחמצה לצידה. בולטת חווית החסר וההחמצה של הניצולים בחייהם וחוסר היכולת להשלים או לפצות עכשיו בזקנתם; הניצולים אמנם מדגישים  בזקנתם אובדנים רבים שחוו אך גם שהם  היטיבו להתמודד לאורך החיים ובזקנה.

זיכרונות השואה, זיכרונות טראומטיים, וזיכרונות מושתקים מגולמים ומסופרים במידה רבה דרך חוויית הגוף הזוכר ללא מילים את החוויות הקשות. החוויה הפוסט-טראומטית של הניצולים הינה גופנית – חושית בעיקרה, בתור שכזאת היא קודמת למילים ופרה רפלקטיבית. ניצולים מדגישים שהגוף הוא מוקד של החוויה והזיכרון מוטבע בבשר החי.

החוויה הטראומטית של הניצולים נחוותה על ידי ילדיהם של הניצולים. בני דור ההמשך חוו את החוויה הטראומטית של הוריהם אשר הועברה אליהם ללא מילים. על הזיכרון המושתק של בני הדור השני בטור בשבוע הבא.

* הכותבת,  ענת טרנר, מנהלת סניף "עמך" נתניה והשרון. "עמך" – המרכז הישראלי לתמיכה נפשית וחברתית בניצולי השואה והדור השני. ליצירת קשר: 09-8341670.

[email protected]

Related Post

כולם אשמים

Posted by - 4 ביולי 2019 0
החברה ישראלית עברה השבוע ימים קשים במיוחד. נכשלנו כעם וכחברה. איך קרה שחברה שלמה בתוכנו, מרגישה רגשות תסכול, חוסר הטמעה…

שפיץ מהיציע / אפי ישראל

Posted by - 20 בפברואר 2019 0
מכבי נתניה בתנופה, ניצחון חוץ 4:1 על מכבי פתח תקווה סידר לנתניה כמעט סופית, מקום בפלייאוף העליון במחזור הבא נתניה…

שפיץ מהיציע עם אפי ישראל

Posted by - 29 בינואר 2020 0
מכבי נתניה חזרה לחיים עם ניצחון 0:1 על הפועל חדרה – סיר הלחץ השתחרר במעט אך עדיין לא שקט במכבי נתניה, המאבק…

מילוי מצברים

Posted by - 20 במאי 2020 0
דאגה לעצמי self care – משמעה פעולות שאנחנו, ההורים, עושים למען עצמנו, והן מאפיין חשוב של הורות בריאה וחיובית. הצלחות קטנות…

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות