השקדיה זכתה למקום של כבוד בתרבות הישראלית ■ מי מכם אינו מכיר את השיר "השקדיה פורחת" של ישראל דושמן, שיצא לאור כבר בשנות ה-20 ושרד היטב עד היום ?! ■ אז מדוע למעשה היא זכתה בפופולריות כה רבה? למעט פריחתה המרהיבה התשובה נעוצה ככל הנראה גם בפרי שלה.
פריחתה המרשימה של השקדיה הנותנת את אות פתיחתה של העונה הקרה נחשבת למיתוס ולסמל חג – ט"ו בשבט.
בעוד שרוב העצים האחרים כבר איבדו בשלכת הסתיו את העלים– בולטת בנוף, השקדיה שפורחת ראשונה מבין עצי הפרי ומתכסה בכמות אדירה של פרחים גדולים בצבעי לבן עד ורוד עז – ומכאן גם שמה, שניתן לה הודות לפריחתה המוקדמת כמי ששוקדת להוציא את הפרחים שלה במועד מוקדם.
יפה וגם פורחת: לצאת טיול בעקבות השקדיה
אם חשקה נפשכם לצפות בשקד המפליא בשיא פריחתו ממליץ דוד גל אור, הבעלים של "מסלולים להתאהב בארץ מחדש" לבקר בפארק קנדה ושם להתרשם מפריחה מרהיבה של עצי השקדיה. "הפארק נמצא בקו התפר שבין עמק איילון ומישורי השפלה לבין התרוממות הרי ירושלים", הוא אומר ומוסיף "והמסלול המוצע הינו מסלול מגוון ויפיפייה בין מעיינות ותצפיות וכולל נסיעה במכונית וירידה לקטעי הליכה קצרים שיובילו למעיין קטן, ולבריכה הנמצאת בתוך מבנה קשתות רומי עתיק שם תוכלו לתצפת על עמק איילון מצד אחד ועל הרי ירושלים מהצד השני".
השקדיה היא למעשה עץ בר שתורבת בתקופת הברונזה ככל הנראה בקווקז, שם גדל בר מין השקד הקרוב ביותר לשקד המתורבת – "שקד פנזל" וזה נבדל משקד הבר בתכונה אחת משמעותית – הראשון הוא מתוק ולא מר. בשקד הבר יש מוטציה נדירה מאד של שקדים שאינם מרים, ואלה נחשבים לנדירים שכן איבדו את ההגנה הכימית (רעל) על הזרעים שלהם, והסיכויים של הזרעים הלא מרים לשרוד נמוכים בהרבה מזה של השקדים המרים.
מה בין שקדים וציאניד ?
כל חובב ספרי מתח ישנים דוגמת אגאתה כריסטי יודע מהי משמעות ריחם של השקדים המרים: מוות באמצעות הרעלת ציאניד. הסיבה לכך שהשקדיות מכילות ציאניד, בעיקר כהגנה מפני מכרסמים. קליפת שקד הבר, מכילה כמויות גבוהות של תרכובת בשם גליקוזיד אמיגדלין, שלאחר לעיסה או ריסוק הופכת לתרכובת הרעלן ציאניד.
אבל היי, לפני שאתם מפסיקים לחלוטין לאכול שקדים מהפחד, כדאי לכם לדעת שיש הבדל מהותי בין השקדים המתוקים לבין השקדים המרים, ש-20 מהם מספיקים כדי להרוג אדם מבוגר. מצד שני, תמצית שקדים עשויה אמנם משקדים מרים – אבל הכמות המופקת לצורך התמצית בטוחה למדי בשימוש, ולא יכולה לשמש כנשק קולינרי קטלני.
סיפורי שקדים
זן השקדים הנפוץ ביותר בישראל, הוא "שקד אום אל-פאחם", הידוע גם בשמות "חסן" או "אסד", משום שנמצא בסוף שנות ה-50 במאה הקודמת בחצר ביתו של החקלאי חסן אסד באום אל פאחם. זה מצא בכרם השקדים שלו עץ יחיד שהשקדים שלו היו בעלי קליפה רכה המתפצחת ביד והבין מיד את המשמעות המסחרית של תכונה זו – ולכן ריבה את העץ באמצעות ייחורים. זן זה נחשב לזן העיקרי והשכיח ביותר, והוא גם זה שמשווק באריזות ונמכר לצרכן.
עץ השקד מסתפק במעט מים, שורשיו עמוקים והוא יכול לשרוד גם בתקופות יבשות לגמרי, עם זאת העץ זקוק ל-250 שעות של טמפרטורות היורדות מתחת ל-7 מעלות בכדי לספק מופע פריחה בלתי נשכח. את השקד ניתן לגדל גם בקרקע גירית, שעצים אחרים מתקשים לצמוח בה והעץ עצמו מוגן וככזה אסור בתכלית לקטוף את פרחיו.
בספר בראשית, מקבל השקד מקום של כבוד עת יעקב מבקש מבניו להביא לאחיהם יוסף כל מיני מעדנים כדבש ובוטנים וגם שקדים (בראשית מ"ג, י"א) ואלה ניתנו כמתנה "מזמרת הארץ" לשליט מצרים. ואם במצרים עסקינן שהרי עדויות ארכאולוגיות המכילות שרידי שקדים נמצאו אפילו בקברו של תות ענח אמון (1325 לפנה"ס).
השקד – משמין אך בריא
אין ויכוח, שקדים זה משמין. 578 קלוריות ל-100 גרם (בערך 7 קלורית לשקד), ולמרות זאת מחקרים רבים מעידים שהתרומה של השקדים לבריאות לא תסולא בפז.
"הערך התזונתי של השקד הטרי גבוה", קובע משה שמאי, הומאופת, חבר ועד האגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית. "השקד עשיר במגנזיום, ומכיל ברזל וסיבים תזונתיים. השומן שלו נחשב למשובח וכך גם החלבון שלו (100 גרם – 18.5 גרם חלבון)". "מהשקד", הוא מוסיף "ניתן להפיק שמן בסיס מעולה ואף להפיק ממנו חלב מזין וברפואה העממית הוא ידוע כמסייע לטיפול במחלות ריאה, הרעלות קיבה ותולעי מעיים; צרבות, כאבי ראש, שיעול יבש, דלקות אוזניים, תבלול בעיניים, ולהגברת יצור החלב בקרב נשים מניקות והגברת כח הגברא".
"השקדים מכילים גם נוגדי חמצון החשובים למניעת מחלות לב וסרטן ולהאטת תהליכי הזדקנות (חופן אחד של שקדים יספק לכם חצי מכמות הוויטמין E המומלצת ליום)", מציינת עדינה בכר, דיאטנית ראשית במרכז גלאנט לטיפול בסכרת. "בנוסף מכילים השקדים מינרלים כמו סידן, וב-60 שקדים יש כמות סידן זהה לזו שיש בכוס חלב. השקדים מספקים לנו גם מגנזיום ואשלגן אשר חשובים לשמירה על לחץ הדם ולהתכווצות שרירים ולעומת זאת השקד דל מאוד בנתרן (מלח), שידוע כמזיק, ועשיר בחומצת שומן חב"ר (חד בלתי רוויה), המועילה לאיזון השומנים בדם, תורמות להורדת הכולסטרול הרע ולהעלאת הכולסטרול הטוב בדם וחשובה לבריאות הלב".
"השקדים בריאים אך הם גם דחוסים בקלוריות, 6 יחידות שקדים (כן, 6! לספור בבקשה. אחרת מאבדים שליטה) שווים לכף גרעיני חמנייה או דלעת, או ל-2 יחידות אגוזי מלך או ל-6 פיסטוקים. כל אחת מהאופציות הלוו שווה ל-50 קלוריות", קובעת חלי ממן – בעלת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא ומבארת: "זה בסדר, זה מגוון וזה טוב. אבל זה צריך לבוא כתחליף למשהו אחר בתפריט היומי, אחרת זו תוספת ואם זה קורה כמה ימים, זה לא טוב. אם בחרתם בשקדים, תוכלו לוותר באותו היום על השמן בסלט ואפשר גם פשוט להוסיף אותם לסלט – תוספת שתהפוך את הסלט לחגיגה אמיתית".
סיירת שקד: משדרגים את האימונים ומסייעים להיפטר מהכרס
לשקדים יש השפעה מיטבית גם על המוח, משום שהם עשירים בריבופלאבין וL- קרניטין המשפיעים על הפעילות הקוגניטבית ומקושרים כמורידי סיכון למחלות כמו אלצהיימר ודימנציה.
מחקר איטלקי בראשותו של ד"ר מרטין ויקהאם חשף כי הציפוי של השקדים מחזק את תגובות המערכת החיסונית לזיהומים ומחקר אחר מאוניברסיטת פנסילבניה שפורסם במגזין האמריקאי של איגוד רופאי הלב חשף כי שקדים תורמים לירידה בשומן בבטן וברגליים ואפילו עוזרים להצר את ההיקפים.
מסתבר כי אכילה של 42 גרם שקדים, עשויה לפי המחקר להאריך חיים, לשפר את תפקודי הלב וגם לשרוף כאמור שומנים, ולמרות שלא נמצאו הבדלים במשקל בין שתי הקבוצות שנבדקו במחקר הזה, הקבוצה שאכלה שקדים הורידה בשומן הבטן והרגליים וגם בהיקף המותניים.
"משום היותם עשירים בנוגדי חמצון, ארגנין ובמינרלים שונים, עשויים השקדים לסייע לאפקטיביות של פעילות גופנית ובשיפור הישגים ע״י וויסות מנגוני חמצון בשרירי השלד", מציינת דנה אפרייט תזונאית קלינית ממתחם הכושר זאוס בראשון לציון.
מחקר אחר שהוצג אשתקד במסגרת כנס ASCO (המפגש השנתי של איגוד האונקולוגים הקליניים בארה"ב) ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מצא כי אכילת שקדים מפחיתה משמעותית את הסיכון לחזרת מחלת הסרטן אצל חולי סרטן מעי שלב 3 שעברו טיפולי כימותרפיה.
ממרח שקדים: לא רק בפיתה
לשקד מקום של כבוד גם בקוסמטיקה. שמן שקדים כפי ששמו מעיד, מופק מהשקד עצמו וצבעו צהוב בהיר. שמן זה עשיר בחומצות שומן חיוניות, בעיקר בחומצה אולאית (מעל 60%) וחומצה לינולאית והוא מבוקש מאד בתעשיית הקוסמטיקה, הן בשל סגולותיו והן בשל היותו שמן בעל עמידות גבוהה בפני חמצון.
"שימוש בשיחי שקדים ידוע עוד מימי קדם, אז היה נהוג לשמן את הגוף לצורך הגנה ממזהמים ומחלות", אומרת ד"ר ג`ני שטיימן – המדריכה הראשית בחברת מאג`יריי ומוסיפה "לשמן שקדים תכונות הגנה אנטי אוקסידנטיות מעולות ונוכחות של שמן זה מעלה את יכולת העור לשמור על הלחות הנחוצה. שמן השקדים דומה בהשפעתו לזאת של הלפידים (מרכיב השומן בעור) וככזה הוא תורם למראה החלק ולהרגשה ה"נוחה" של העור כאשר הוא נותר כמעטה הגנה חיצוני על העור".
"שמן השקדים מעכב את תהליך ההזדקנות ומטפל בקמטים הודות לוויטמינים מסוג K ו-E המסייעים לעור להתחדש ולשמור על האלסטיות תוך עידוד זרימת דם בריאה ומשופרת. בנוסף, השמן חוסם קרניים אולטרה סגולות בצורה טבעית ולכן הוא מתאים במיוחד לחשיפה לשמש. אגב, אם אתם סובלים מעיגולים שחורים ושקיות מסביב לעיניים, טבלו צמר גפן במעט שמן שקדים, מרחו מתחת לעיניים והשאירו למשך לילה שלם", מסכמת סיגל קדם המדריכה הראשית בחברת תפוח טכנולוגיות.
קרדיט צילום לתמונות בכתבה: אלון גנון, יח"צ, מוטי פישביין
קרדיט צילום תמונה ראשית: יחצ חול