העלמת מס – מדוע היא משפיעה על כולנו

9 0

 

אמצעי התקשורת מדווחים מעת לעת על פרשיות של העלמות מס (ראו פרשיית העלמת מס בר רפאלי) ולפעמים מדובר בסכומי עתק של מיליונים. יש מקרים בהן חברות הצליחו במהלך השנים להעלים מס. לעיתים אלה היו אנשי עסקים, עורכי דין, רואי חשבון שהיו שותפים להעלמות ענק, העלימו עין או הניעו את הגלגל על מנת לאפשר למנגנון העלמת המס לפעול מבלי לעורר תשומת לב.

השתמטות ממס ניתנת לביצוע במגוון דרכים: הימנעות מדיווח על הכנסות מסוימות לרשויות המס, הפקת חשבוניות פיקטיביות על עסקה שלא התקיימה, הצגת הוצאות פרטיות בתור הוצאות של העסק וכדומה. לרוב העלמת מס היא נחלתם של חברות ועסקים, אך גם אנשים פרטיים שותפים פעמים רבות להעלמות מס. למשל, כשהם משלמים מזומן לבעל מקצוע על מנת לקבל הנחה והוא לא מפיק עבורם חשבונית וכדומה.

משתמטים ממס – נענשים ביוקר

העלמת מס נחשבת לעבירה פלילית ובשנים האחרונות, על מנת לחזק את ההרתעה, בתי המשפט מחמירים את הדין בגין עבירה זו. גזר הדין שניתן לנאשם תלוי אומנם בנסיבות המקרה, עבירות קודמות וכדומה, אך לרוב מדובר בעונשים משמעותיים – ריצוי מאסר בפועל יחד עם קנסות בשווי מאות אלפי שקלים. כלומר, מי שחושב שיצא בזול מהעלמות מס עלול לגלות שהוא יכול לשלם על כך ביוקר…

העלמת מס נחשבת לבעיה מוסרית בעלת השפעה חברתית רחבת היקף. מס הכנסה פונה ללב הציבור תחת המוטו "העלמת מס היא בעיה של כולנו" על מנת להעלות את המודעות לחומרת המעשה ולקיומם של ה"עובדים בשחור".
העלמות משפיעות על כל אחד מאזרחי ישראל באופן ישיר ובאופן עקיף. עול המיסים נחשב לנטל כלכלי-חברתי, והוא מעוגן בחוק. מי שמעלים מס אינו שותף בעול המשותף וכך הוא למעשה הופך לסוג של "טרמפיסט" שמרוויח על חשבון גבם של משלמי המיסים שנוהגים על פי חוק. העלמת מס פוגעת גם בקופה הציבורית וכך נפגעת גם היכולת הכלכלית של המדינה. כלומר, למעשה האישי יש השלכות משמעותית על כל אחד ואחד במדינה ועל הכושר הכלכלי הכללי.

על המלשינון שמעתם?

יש דרכים שונות לגילוי העלמות מס ויש תפקיד רב גם באחריות האישית של האזרחים בנושא. רשות המיסים משקיעה מאמצים רבים בכך שאנשים ידווחו על חברות ועסקים שלדעתם מעלימים מס. קיים מוקד של הרשות המכונה "קו הצדק" (ויש רבים שמכנים אותו המלשינון) באמצעותו ניתן לדווח או להגיש תלונה על העלמת מס בעילום שם ולתת לחוקרי הרשות לבצע חקירה בנושא. בענף פועלים גם חוקרים פרטיים שמסייעים לרשויות המס לאתר בדרך דיסקרטית העלמות מס, אך לסוכנויות פרטיות אין סמכות משפטית לדרוש מסירת מידע וכדומה.

כמובן שיתכנו מקרים בהם אנשים מבצעים העלמות מס שלא מתוך ידיעה ולא במכוון (ואלה מכונות על פי חוק – עבירות טכניות). כדאי להיות עם יד על הדופק ולהקפיד על הגשת דוחות כספיים וביצוע מעקוב אחר תשלומי המיסים בצורה מסודרת.

חשודים בהעלמת מס? פנו למומחים

במידה ונמצאתם חשודים בעבירת מס, קיימת אופציה לבצע תהליך של "גילוי מרצון". משמע: לתקן את הדיווח ולדווח על נתוני אמת. מי שמבצע גילוי מרצון לפי התנאים המפורטים ב"נוהל גילוי מרצון" כפי שפורסם על ידי רשות המיסים בישראל, הרי שהרשות בתיאום עם פרקליטות המדינה, מוכנה להתחייב שלא יינקטו נגדו הליכים פליליים.
בכל מקרה, בהגשת תהליך של גילוי מרצון והתמודדות עם כתב אישום בעבירת מס, חשוב להיוועץ עם עורך דין המתמחה בנושא ויוכל לייצג אתכם בחקירה. יש צורך בעו"ד שייצג בשני הליכים, האזרחי והפלילי. חשוב לפנות לעורך הדין לפני פתיחת החקירה על מנת לבסס אסטרטגיה. חשוב להכיר בכך שלליווי המשפטי יש השפעה וחשיבות בכל שלבי החקירה.

 

קרדיט תמונה:  https://pixabay.com/en/calculator-calculation-insurance-385506/

Related Post

מאירים את תחנות מגן דוד אדום

Posted by - 14 בדצמבר 2020 0
הרב יונתן שפיצר, נהג אמבולנס וחובש רפואת חירום במד"א, יזם פרויקט מיוחד נוכח משבר הקורונה – במסגרתו יגיש את רוח…

כוחנו באחדותנו

Posted by - 12 בנובמבר 2019 0
נתניה האירה הערב (יום ג') את איצטדיון הכדורגל והגשרים בצבעי הדגל הלאומי. צילום: רן אליהו

יום הקפה הבינלאומי

Posted by - 26 בספטמבר 2023 0
ב 1.10 מצויין בעולם יום הקפה הבינלאומי. כן כן יש יום כזה. אז גם אתם מכורים לקפה. הכתבה הבאה בדיוק…

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות