ברקע משבר הקורונה שגרר השלכות כלכליות קשות על כל המשק הישראלי ובתוכו שוק הנדל"ן, הממשלה ביצעה שני מהלכים חשובים בתחום ההטבות במיסוי שעשויות להגדיל את כמות העסקאות שירדה בחדות בחודשים האחרונים בגלל המשבר.
מאת: רפי זנזורי, יו"ר ארגון קבלני נתניה
מהם הצעדים האחרונים שננקטו?
הפחתת מס הרכישה למי שרוכש דירה להשקעה (דירה נוספת שאינה דירת המגורים העיקרית) המס הופחת מ-8% ל- 5% לדירות שמחירן עד 1.3 מיליון ₪ (ומס מדורג לדירות יקרות יותר).
הארכת תקופת הפטור ממס שבח למשפרי דיור שרכשו דירה שנייה ומבקשים למכור את דירתם הראשונה – משנה וחצי לתקופת פטור של שנתיים וחודש.
המהלך מאפשר להם "מרווח נשימה" ארוך יותר למכור את דירתם וליהנות מפטור ממס
שר האוצר הפחית לאחרונה את מס הרכישה על דירות מגורים למשקיעים מ 8 ואף 10 אחוזים והחזירו ל 5 אחוזים. בכך תוקן עיוות שגרם להרחקת המשקיעים מהשוק ועל ידי כך בעצם פגע בשוק השכירות ובשוכרי הדירות שפעמים רבות הם החוליה החלשה בשוק הנדל"ן. זאת כיוון שדירות שנרכשות להשקעה מושכרות לאחר מכן ובכך מגדילות את ההיצע של דירות להשכרה.
להערכתי, פועלים כרגע כוחות משמעותיים מנוגדים בשוק הנדל"ן למגורים. מצד אחד לא מעט אנשים מוצאים את עצמם ללא עבודה או עם פגיעה בהכנסתם, דבר שמוריד את הביקוש לדירות ולכאורה אמור לגרום להאטה ואולי אף לירידת מחירים. מנגד, רואים גורמים משמעותיים שתורמים לירידת ההיצע כגון: האטת התפוקה במוסדות התכנון, הקשחת התנאים של הבנקים ליזמים, ביטול מחיר למשתכן והתמשכות זמן הביצוע עקב הקורונה.
זאת לצד חזרת המשקיעים ובריחת חלק מהכספים משוק ההון התנודתי להשקעה סולידית יחסית בשוק הנדל"ן למגורים הם גורמים המושכים את המחירים למעלה.
המחירים יעלו
להערכתי בטווח הקצר והבינוני צפויה יציבות מחירים באזורי הביקוש עם תנודתיות קלה. זאת תוך ירידה בהיקף העסקאות עקב הצטמצמות השוק. גם בצד ההיצע וגם הביקוש. לצערי בטווח הקצת יותר ארוך הדבר עלול לגרום להתפרצות ביקושים כבושים ועליית מחירים כמו שחווינו לאחר מחאת הקוטג' ולאחר תכנית מע"מ אפס.
נקודה נוספת לחיזוק, קצב התחלות הבנייה חייב לגדול באופן משמעותי. ישראל נהנית מגידול טבעי גבוה דבר שמחייב כל שנה יותר התחלות בנייה מהשנה שקדמה לה. התחשיבים שעורכים גורמי התכנון לוקחים בד"כ את נתוני העבר ולא העתיד. כך נוצר חוסר מובנה בדירות עתידיות.
בנוסף לכך, צריך לזכור כי בעשור הקרוב יהפכו בניינים רבים שנבנו בשנות השישים והשבעים ל-לא ראויים למגורים ויהיו מחויבים בהריסה. מה שעד היום היה בהיקפים קטנים שרק ילכו ויגדלו. כלומר, צריך יהיה לבנות בתים במקום בתים אלה מה שיגדיל את המחסור ודבר זה, לדעתי לא נלקח כראוי בחשבון.