על השאלה מהן הדרכים המסוכנות ביותר בסביבת מוסדות הלימוד בנתניה, עונה מחקר אותו ביצעה הסדנא לידע ציבורי – זאת באמצעות דירוג בתי הספר לפי כמות תאונות הדרכים שאירעו סביבם
מאת יאיר אברהם
מחקר של הסדנא לידע ציבורי ממפה את כל מוסדות החינוך בישראל ומדרג אותם על פי מספר תאונות הדרכים שהתרחשו בקרבתם. המיזם מאפשר להורים ללמוד על הסכנות האורבות לילדיהם בסביבת בית הספר.
המחקר החדש של פרויקט ANYWAY מבית הסדנא לידע ציבורי, הצליב את מיקומי מוסדות החינוך ברחבי הארץ עם נתוני תאונות הדרכים מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ודירג את בתי ספר לפי כמות תאונות הדרכים סביבם.
במסגרת המחקר נספרו סביב כל מוסד לימודים תאונות הדרכים בין השנים 2014-2018 בהן נפגעו הולכי רגל עד גיל 19. סביבת מוסד הלימודים הוגדרה כריבוע שכל צלע שלו קילומטר ובמרכזו מוסד הלימודים. באתר שהוקם במיוחד עבור הדו״ח מוזמנים גולשים למצוא ברשימה את ביה״ס שבו לומדים ילדיהם ולחקור את סביבתו. באתר ANYWAY המלא, המוצג כמפה אינטראקטיבית, ניתן לקבל מידע מורחב ואף לחקור שנים נוספות, לצפות במיקום המדויק של כל תאונה וללמוד אלו סכנות אורבות בכבישים בכל הארץ.
מטרת המחקר היא לברר מהן הדרכים המסוכנות בדרך למוסדות החינוך בישראל, להזהיר את הציבור מהסכנה בדרכים ולהביא ליצירת לחץ ציבורי כלפי הרשויות על מנת שינקטו באמצעים לשיפור התשתיות. כדי להגשים חזון זה אימצו בפרויקט את ״חזון אפס הרוגים״, והדו״ח המלא מציג גם פתרונות תשתיתיים לתיקון ליקויים, ותמונות המראות בפועל כיצד הולכי רגל נאלצים להסתכן בשל תשתיות לקויות.
"המטרה שלנו היא לא להצביע על בית הספר ולהגיד שהוא יותר מסוכן מהשני, אלא להגיד: פה התרחשו הרבה תאונות, אם היו מיישמים את הצעדים של חזון אפס, רובן או כולן היו יכולות להימנע", אומרת עתליה אלון, מנהלת המחקר והפיתוח בפרויקט ANYWAY. גל רייך, מייסד הפרויקט, אמר כי אף אחד מהצעדים של חזון אפס לא דורש תקציבים שלא קיימים ברשויות. "כבר היום ישנו תת ניצול משמעותי של תקציבים המיועדים לשיפור הבטיחות בדרכים. תחום שגם בו אנחנו מתכוונים לטפל על ידי סיוע לרשויות במיצוי המענקים המגיעים להן".
בנתניה, כך נמסר, סביב ישיבת תורת מנחם אירעו 20 תאונות דרכים בהן נפגעו הולכי רגל, באזור ממ"ד תחכמוני 18, באזור תיכון ת"א 16, באזור בית יעקב 16, באזור ממ"ד בית מרגלית 15 ובאזור ת"ת חורב 15.