הפסיכולוגיה החיובית נחקרה כמפתח להצלחה באתגרי התקופה הכאוטית שאנו חיים בה היום – כיצד להצליח לעשות יותר עם פחות ולשמור על הכוחות.
אז- האם אתם מרגישים שגם לקראת השנה החדשה אתם מציבים לעצמכם את אותם היעדים שהצבתם בשנה החולפת ולא הצלחתם לממש?
/ איילת פדה גולדשטיין – פ.ד.ה יעוץ ארגוני והדרכה
כגון לבלות זמן רב יותר עם הילדים, לצאת אחת לשבוע עם בן/בת-הזוג, להוריד אי אלו קילוגרמים השנה, להטמיע את התוכנית לשיפור ביצועי העובדים בארגון בחודשי הקיץ ?
מדוע זה לא עבד עד עכשיו, ומה בכל זאת יאפשר לצלוח זאת השנה?
טיפים ישימים, בגישת הפסיכולוגיה החיובית המנחה את פעילותנו ב-פ.ד.ה יעוץ ארגוני והדרכה.
מחקרים מתחום הפסיכולוגיה החיובית מצאו קשר ישיר בין השגת יעדים לבין אושר. הוכח כי ליעדים תרומה חשובה בהגשמה העצמית של האדם, איכות חייו ורווחתו הנפשית. יעדים חיוניים לאנשים מפני שהם מסייעים להם בארגון חייהם האישיים והמקצועיים באופן שנותן מענה מיטבי לצרכיהם הפסיכולוגים והנפשיים. אם כך, מי מאיתנו לא היה רוצה קצת יותר משמעת עצמית, כדי להצליח ביעדים ובמטרות שאנו מציבים לעצמנו בחיים. יחד עם זאת, עובדה מצערת על טבע האדם מראה כי לא צויידנו בכמות גדולה של משמעת עצמית ועובדה מצערת אף יותר היא שגם לא ניתן להגדיל כמות זו –זה מה שיש ועם זה צריך לנצח (מוזמנים להעמיק בספר The power or full engagement או באייטמים נוספים באתרנו padeh.co.il). הבשורה הטובה היא – שאפשר! המפתח להצלחה הוא המעבר ממשמעת להרגלים .
הרגלים שמקדמים פרודוקטיביות ויצירתיות, כפי שגילתה פרדיקסון (פסיכולוגית), במחקרה בתחום הפסיכולוגיה החיובית, על סודות ההצלחה של אנשים מאושרים. איילת פדה גולדשטיין מנכלית פ.ד.ה , מוסיפיה לדברי החוכמה גם את ציטוטו של איינשטיין; "סוד ההצלחה הוא 10% כישרון ו-90% עבודה שיטתית והתמדה". שהרי כל "כוכב בין לילה" נולד -לאחר הרבה מאוד לילות (שלא לומר שנים) של עבודה והתמדה… ולא כפי שזה נראה בתוכניות הריאלטי למיניהן (תובנה שראוי לתווך לילדים, כדי לחסוך מהם תסכול רב בדרך להצלחה שלהם בחיים).
3 טיפים פרקטיים לישום ברוח ראש השנה;
- שנהיה לראש ולא לזנב –לוקח בממוצע 30 יום ליצירת הרגל חדש. עד אז, כל פעילות חדשה דורשת התגייסות ומשמעת עצמית. לאחר מכן, הדברים כבר מתבצעים – מכוח ההרגל. זה ההבדל בין מי שמצליח להיות לראש במשימותיו לבין מי שמזדנב מאחור- הוא פשוט מיצר הרגלים חכמים. לכן התמידו ואל תכנעו לקולות הייאוש שמנסים לכלות את כוחות המשמעת העצמית, עד להפיכת הפעולה להרגל.
- המפתח לשנה שכולה דבש (מתוק ומרוכז) היא במיקוד – בפוקוס, בריכוז. –כמו בשינוי תרבות ארגונית, מומלץ למקד מאמצים לעד 2 שינויים במקביל. זאת משום שהשינוי דורש משמעת, עקביות והתמדה. עומס גדול יותר, מ-2 הרגלים, יהיה בבחינת "תפסת מרובה לא תפסת", ועלול לכלות את כוחותינו ולמנוע מבעדינו להגיע ל-30 הימים הנדרשים, להטמעת ההרגל. תתחילו במה שעובד וקל ליצר הצלחה- בחרו את המלחמות. כמו בתפילת החוכמה– "אלוהים תן לי את הכוח לשנות מה שניתן, הסבלנות לקבל את מה שלא, ואת החוכמה להבחין בין שניהם". היות והמכסה מצומצמת, חשוב לבחור "על מה להילחם" – בהמשך התמקדו ביצירת הרגלים הנובעים מתפיסות ערכיות חשובות ושעדיין -ניתן יהיה לממשן.
- שירבו זכויותינו כרימון – הרגל כמוהו כרימון כולל הרבה פרטים שהקפדה על ביצועם בשיטתיות מביאה לזכויות – ולכן בנו תוכנית עבודה /פעולה ברורה – עם הפעולות הנדרשות והקפידו לבצעם במועדם. בביוגרפיות של אנשים יצירתיים, הם סיגלו לעצמם שיטות עבודה והרגלים קבועים כגון – לשבת לכתוב כל יום בין 10-14. הרגלים פשוטים ושיטתיים, שמשתלבים בחיים שלנו, מעניקים תחושת משמעות, הישג וסיפוק, והם המפתח לשינוי.
לדוגמא הטמעה בשני תחומים– שיעניקו לנו כוח להיות לראש בשנה החדשה;
- ספורט – הערך של הפעילות הגופנית הוכח מחקרית, כסם החזק ביותר בעל תופעות לוואי – החיובית של הפחתת הסיכון לאלצהיימר בכ-50% (בפרט בפעילות שכוללת קואורדינציה). בכדי להפוך ערך בריאותי זה להרגל, יש להתמיד בפעילות ספורטיבית בימים ובשעות קבועים. ולא צריך להגזים – מסתבר שדי ב-20 דקות של פעילות אירובית (כגון הליכה) 4 פעמים בשבוע, כדי ליצור חוסן גופני מספק . רצוי שהפעילות תהיה נגישה (קרובה יחסית, שלא מצריכה מאמץ גדול מדי עד שמתחילים בספורט עצמו – כמו נסיעה לחדר כושר מרוחק) ומתגמלת (יש סוגים רבים של פעילות גופנית וחשוב להתחיל בפעילות מהנה יחסית, בכדי להקטין את פרק הזמן הנדרש להפיכתה להרגל).
- זוגיות – נכון שהספונטאניות היא מעלה חשובה, אך אם אין הרגל קבוע של פעילות זוגית משותפת- זו עלולה "להישטף על ידי השוטף" ולהצטרף לסטטיסטיקה בה אחד מכל 3 זוגות מתגרש, השני נשאר מכוח ההרגל (והרי בכוחם של הרגלים עסקינן..) ולגבי השלישי -לא ברור מה קורה שם…. וזו הזדמנות לקנח בסיפור אישי; כשבעלי ואני היינו בירח הדבש שלנו, שאל אותנו המלצר – איזה מספר ירח דבש זה בשבילנו. כשלא הבנתי את שאלתו הלא מנומסת המרמזת על הסבירות לגירושין – הוא סיפר לנו, שהוא ואישתו חוגגים כל שנה את ירח הדבש שלהם מחדש… באותו הרגע החלטנו גם אנו, שנציין את מועד הנישואים שלנו מדי חודש, ביציאה חגיגית במיוחד. ההמלצה לקבע את תדירות ההרגל, ביחס ישר למספר הילדים – ועם התרחבות המשפחה להפוך את ההרגל לתדירות שבועית (של זמן איכות זוגי) או אף יומית (וגם כאן די בהרגל של רבע שעה זמן איכות כשנפגשים, בטרם היציאה לתקתוק הילדים, בסוף יום).
לסיכום אומרת איילת פדה גולדשטיין, מנכ"לית ובעלים פ.ד.ה יעוץ ארגוני והדרכה, "זכרו כי טובים השניים מן האחד – במידה וניתן לקשר את שני הערכים לכדי הרגל משותף, כגון יציאה להליכות משותפות / טיולי אופניים משפחתיים בתדירות קבועה, ההרגל מתגמל ומתקבע מהר יותר…."
פ.ד.ה יעוץ ארגוני מלווים אנשים וארגונים, בשיפור ביצועים, בגישת הפסיכולוגיה החיובית,
מתוך אמונה ש"עובד טוב הוא עובד שטוב לו".
תמונה: pixabay