דיקור סיני (אקופונקטורה) לטיפול והקלה במצבי מיגרנה

9 0

מיגרנות מדורגות במקום השלישי בשכיחות המחלות בעולם. תופעת המיגרנה משפיעה על לפחות 12% מאוכלוסיית העולם. אם אתם לא סובלים ממנה, סביר להניח שאתם מכירים מישהו שכן. כפי שרבים מאתנו יודעים מניסיון, מדובר בהתקפים כואבים תקופתיים באחד מצדי הראש (לרוב באזור הרכות). המיגרנה עלולה להופיע עם תסמינים נלווים שונים כמו בחילות או הקאות ורגישות לגירויים תחושתיים כמו למשל: רגישות לאור (פוטופוביה) ורגישות לרעשים (פונופוביה). לכן ברוב המקרים יעדיפו המטופלים הסובלים ממיגרנה לשכב בזמן הופעתה בחדר חשוך ושקט. שכיחות התופעה מראה שאחת מכל 4 נשים סובלות ממנה וכי נשים נוטות לסבול מהתקפי מיגרנה פי 3 יותר מגברים.

הגורמים למיגרנה עשויים להיות רבים ומגוונים וכוללים בין השאר שינויים הורמונליים (חלק מהנשים הסובלות ממיגרנה מדווחות על שכיחות גבוהה יותר בהופעתן בזמן הוסת או קצת קודם לכן, כשיש נפילה ברמת האסטרוגן בדמן. מצב המאפיין גם את מצבי הפסקת וסת כמו מנופאוזה או הריון). גורמים נוספים להופעת המיגרנות עלולים להיות גורמים רגשיים הכוללים בין השאר סטרס, חרדה,  מתח, הלם ודיכאון או גורמים גופניים או כאלה הקשורים לאורח חיים לקוי הכוללים בין השאר: איכות שינה ירודה, עייפות, חוסר או עודף מוגזם בפעילות גופנית, ארוחות לא סדירות או דילוג על ארוחות וחוסר בצריכת נוזלים או התייבשות. (בנושא הפחתת סטרס וחרדה ניתן למצוא מידע נוסף  בלינק: דיקור סיני לטיפול והפחתה של מצב סטרס וחרדה.

מיגרנות הן גם הגורם המוביל להחסרת ימי עבודה בקרב אנשים מתחת לגיל 50. שלא לדבר על העלות הכלכלית למעסיקים והאובדן למשק. עלות זו מוערכת רק בארה"ב בסכום אסטרונומי של כ-19.3 מיליארד דולר בשנה. התקפי מיגרנה יכולים להימשך בין ארבע שעות ועד שלושה ימים. להתקף עצמו עלולים להיווסף עוד כמה ימים של סבל או כאב משני צידי ההתקף, כלומר: תסמיני טרום מיגרנה (צמא, עייפות, שינויים במצב רוח, שינויים בתיאבון ובהתנהגות, נוקשות צוואר, במיוחד בצד אחד) או "הנגאובר" שלאחר מיגרנה שבא לידי ביטוי בחולשה ותשישות. עבור רוב הסובלים ממיגרנה האפיזודות הללו עלולות להתרחש בתדירות של 2 עד 4 פעמים בחודש!

הטיפולים הקונבנציונליים במיגרנה כוללים בין השאר: תרופות לשיכוך כאב, תרופות ממשפחת הטריפטנים (אלה משפיעים על קולטני הסרוטונין הנחשבים כמעורבים בהתקפי מיגרנה. תרופות אלה כוללות בין השאר את התרופות: רילרט, אימיטרקס, זומיג, ריזלט), תרופות נגד בחילה או תרופות ביולוגיות ופרוצדורות שונות אחרות למניעתם כגון הזרקת בוטוקס ואפילו ניתוחים. טריפטנים שייכים כאמור למשפחת התרופות הנפוצה ביותר לטיפול במיגרנות, ולפי מחקר, מציעים הקלה תוך שעתיים מתחילת ההתקף אצל %42 עד 76% מהחולים. תרופות ממשפחת הטריפטנים אסורים לשימוש בקרב אלה הסבולים ממחלות לב וכלי דם, אמהות מניקות וכל מי שגילו הוא מתחת לגיל 18. קיים גם חשש לתלות בשימוש בתרופות הללו. בכל הנוגע לטיפול מונע, בין 17 ל-29 אחוז מהמטופלים מפסיקים טיפול תרופתי מונע בגלל תופעות לוואי שליליות כמו חרדה, הקאות וחולשה.

כאן בדיוק נכנס לתמונה הדיקור הסיני לטיפול במיגרנות, ללא התוויות נגד משמעותיות או תופעות לוואי. על פי סקירת Cochrane של כ-20 מחקרים, נמצא שדיקור סיני יעיל לפחות כמו טיפול תרופתי מניעתי במיגרנה והוא בטוח, עמיד לאורך זמן וחסכוני. מחקרים אחרים בסקירה הראו כי דיקור סיני יעיל אפילו יותר מטופירמט (Topiramate) ופלונריזין (Flunarizine) שנחשבות לתרופות סטנדרטיות נפוצות לטיפול בתופעה. הסקירה הראתה שבקרב הקבוצות שקיבלו טיפולים באקפונקטורה (דיקור סיני), תדירות המיגרנה פחתה ב-50% או יותר בקרב 59% מהמטופלים שנבדקו. כמו כן, בנוסף צוין בסקירה כי 50% מאלה שקיבלו טיפול בדיקור סיני הפחיתו את הסתמכותם במשככי כאבים, כלומר, השתמשו בפחות תרופות לשם מניעת המיגרנה.

דיקור סיני מבוסס על תיאוריית הרפואה הסינית המסורתית (TCM) המתארת ​​מסלולים אנרגטיים (מרידיאנים) בכל הגוף שניתן לאזנם מחדש באמצעות החדרת מחטים דקיקות בנקודות ספציפיות שונות בגוף. חוסר איזון אנרגתי שנמשך לאורך זמן בגוף עלול לגרום לפתולוגיות באיברי הגוף ולכאבים. מחקרים שניסו להסביר את השפעת הדיקור הסיני על הגוף מנקודת מבט ביו-רפואית תיעדו השפעות על חלקים במערכת העצבים השולטים בתפקודי הלב וכלי הדם והעיכול, כמו גם שינויים ברמות של נוירוטרנסמיטורים מסוימים (כגון סרוטונין ודופמין), הורמונים שונים כגון הורמון ה- luteinizing ושחרור אנדורפינים (הרי הם משככי הכאבים הטבעיים שלנו). מחקר נעשה גם באמצעות ספקטרוסקופיה תהודה מגנטית כדי לחקור באופן ספציפי את השפעת הדיקור הסיני על מערכת העצבים בטיפול במיגרנות. ספקטרוסקופיה הוא תחום מחקר, שבו נמדד ספקטרם של רמות אנרגיה או ספקטרום של תדרי קרינה אלקטרומגנטיים, כמו למשל תדרי אור. התוצאות הציעו מעורבות אפשרית של התאוששות של תפקוד מיטוכונדריאלי עצבי של מסלול הכאב.

בנוסף לדיקור הסיני, הרפואה הסינית המסוריתית מציעה שיטות טיפול נוספות שעשויות לסייע בטיפול ומניעה של התקפי מיגרנה, כמו למשל: כוסות רוח, גואשה וטוינה (טיפולים מנואליים), מוקסה (שריפת צמח ספציפי לאורך נקודות וערוצים), צמחי מרפא סיניים, והמלצות והדרכה לשינויים תזונתיים ושינויים באורח חיים. חשוב לי להדגיש שבעוד שרבים מאלה שמתמודדים עם התקפי מיגרנה כואבים ומשביתים יזדקקו לטיפולים קונבנציונליים, הדיקור הסיני ומערכת הרפואה שאליה הוא שייך יכולים להציע תמיכה נחוצה ותוצאות משופרות. דיקור סיני מביא לשיפור באיכות החיים של המטופל!

אם אתה או מישהו שאתה מכיר סובל ממיגרנות, אל תהססו לראות ולהיווכח ביכולתו של הדיקור הסיני יכול לעזור! התקשרו עוד היום למטפל מוסמך מטעם האגודה לרפואה סינית בישראל לשם איבחון וטיפול מתאימים.

קרדיט תמונה: freepik

Related Post

מכוון הכי גבוה שאפשר

Posted by - 6 במאי 2019 0
הוא הגיע לעולם הפוליטיקה במקרה והפך תוך זמן קצר לאחד מחברי המועצה הפעלתנים והמוערכים ביותר; יו"ר דירקטוריון ח.ל.ת, חבר המועצה…

חינוך בצל המלחמה

Posted by - 21 במאי 2024 0
בטקס מרשים, חגיגי ומרגש, חולקו 18 אותות ראש העיר למופת בחינוך ל – 18 אנשי חינוך שבלטו בעשייתם החינוכית והאיכותית.…

מדרסים

Posted by - 6 במאי 2021 0
האם אתם צריכים מדרסים לרגליים? ובכן, אם אתם מחפשים אופציות בתחום הזה, סביר להניח שאתם עושים זאת כי משהו מפריע…
כלי נגישות