אחרי שנים כשכירה בעולם האדריכלות ועיצוב הפנים הקימה מעצבת הפנים דינה ניר עסק משלה ואף הגשימה חלום: קבוצת מעצבים יצאה בהדרכתה לשבוע העיצוב במילאנו.
גם אחרי שהתגוררה במקומות ובערים אחרות ומפורסמות יותר בעולם, דינה ניר עדיין מתפעלת מהעיר בה גדלה – נתניה. בתור מי שעובדת כעצמאית בתחום האדריכלות ועיצוב הפנים, נתניה היא המקום בו היא בוחרת להתחיל את הדרך ברבים מהפרויקטים אותם היא מבצעת כמעצבת פנים. מגוון חנויות הרהיטים והאקססוריז בעיר, לדבריה, הוא נהדר, וקהילות המעצבים הפועלות בעיר, נותנות גם הן חיים ענפים לתחום בו היא עוסקת.
כך, היא משלבת בעבודתה בין המקורות שלה עצמה ובין הידע הרב שהיא מביאה עמה מארצות אחרות, בעיקר מאיטליה, הארץ בה בה התגוררה 11 שנים, בה למדה עיצוב פנים ובה נולדו ילדיה.
למרות שהמגורים באיטליה הסתיימו לפני שנים, היא עדיין מרבה לבקר בארץ המגף לרגל עבודתה. לאחרונה, היא אף הגשימה חלום ישן והוציאה בפעם הראשונה משלחת של 12 מחבריה המעצבים לשבוע העיצוב במילאנו ולתערוכת הענק, 'סלון דל מובילה', המתקיימת במהלך אותו השבוע בעיר.
"בכל שנה אני נוסעת לשבוע העיצוב ולתערוכה במילאנו, כדי להתעדכן במגמות החדשות בעולם העיצוב ולפרוס בפניי לקוחותיי את הטרנדים הכי חמים" מספרת דינה, "מילאנו היא מרכז עולמי בתחום העיצוב ובשבוע הזה הדבר מורגש ביתר שאת. היא משתנה בשבוע הזה ללא היכר, עם אלפי מיצגים אמנותיים ועיצוביים ועם התערוכה של 'סלון דל מובילה'.
איך קרה שהשנה לא יצאת לתערוכה רק כמבקרת אלא כמדריכה של קבוצה?
"במשך שנים, רבים מחבריי מבקשים ממני לעשות את זה. גרתי באיטליה במשך 11 שנים בעיר רומא, שם למדתי עיצוב פנים. אני אוהבת את הארץ והשפה, ובזכות העובדה שאני מבקרת בשבוע העיצוב במשך שנים, אני מכירה היטב איפה כדאי ומעניין לבקר במילאנו בשבוע הזה. מבחינתי, זה היה חלום להוציא קבוצה לשם. הגשמתי אותו. זה היה כרוך בהרבה עבודה, אבל אני חושבת שזה השתלם והיה מאוד מוצלח".
מדוע היה חשוב לך כל-כך להוציא ולהדריך קבוצה של מעצבים ואדריכלים ישראלים לשבוע העיצוב במילאנו?
"אני חושבת שאנשים שנוסעים לשבוע העיצוב ולתערוכה, ולא מכירים את העיר, נוטים מאוד להתפזר. זה ממש חבל מבחינתם, כי הם מפספסים המון מהדברים המשמעותיים שקורים שם. מאוד רציתי לעזור לאנשים להתמקד ולסייע להם לא ללכת לאיבוד בתוך כל המגוון שמוצג שם. יש בסך הכול חמישה ימים ורציתי שאנשים ימצו את הימים האלה. השבוע הזה הוא טירוף מבחינה עיצובית. אם אתה יודע לאן ללכת, אתה יכול לנצל אותו כהלכה ולקבל ערך מוסף ממנו".
איך הייתה החוויה בפועל?
"הגענו לשם יומיים לפני שכל הטירוף התחיל. זה היה מהלך מכוון, כי רציתי לקחת את האנשים, עוד לפני שהתערוכות עצמן מתחילות, לראות ולהתרשם ממבנים אדריכליים שונים ברחבי העיר, שאסור לפספס בשל ייחודיותם. עשינו שלושה סיורים עם מדריך מקומי שארגנתי, ובשאר הסיורים אני הדרכתי. אני חושבת שקלענו למטרה בטיול הזה. ראינו מבנים מעניינים, פרויקטים עיצוביים, פגשנו מעצבים מובילים בתחום, למדנו על טכנולוגיות הקשורות לתחום שלנו. אי אפשר להספיק הכול, אבל ראינו את הדברים המרכזיים והמשמעותיים".
את חושבת שתחזרי שוב בעתיד על חווית ההדרכה?
"כן בהחלט, זה משהו שאני מאוד רוצה לעשות. ההיכרות עם איטליה מאפשרת לי לעזור לאנשים נוספים לחוות את השבוע הזה בצורה המיטבית".
איך נולד הקשר שלך לאיטליה?
"עוד לפני שנישאנו, בעלי רצה ללמוד רפואה באיטליה. החלטתי שאני מצטרפת אליו. נשארנו שם 11 שנים ושם גם נולדו שניים מילדינו. במהלך התקופה ששהינו שם, היינו ברומא. אני עבדתי בשגרירות. במקביל, הבנתי בשלב מסוים שאני לא יכולה להמשיך ולגור באיטליה מבלי ללמוד שם אדריכלות ועיצוב פנים. זה היה משהו שתמיד רציתי לעסוק בו. המגורים שם אפשרו לי את ההזדמנות ללמוד את זה במקום מאוד מיוחד. בהמשך, כשחזרנו מאיטליה, יצאנו גם לשליחות של כמה שנים בהולנד – מה שסייע לי להכיר טוב מאוד את עולם הארכיטקטורה ועיצוב הפנים ההולנדי".
מאיפה מגיעה התשוקה לעיצוב בכלל ולעיצוב פנים בפרט?
"זה משהו שעוד היה אצלי מילדות. תמיד אהבתי והתחברתי לנושא העיצוב והאסתטיקה. תמיד הקפדתי שדברים ייראו טוב. אני זוכרת שבילדותי בנתניה, אמי לקחה אותי לקנות איתה בגדים. כשהמוכרים בחנויות היו שואלים אותה למה היא מקשיבה לילדה קטנה בנושא אופנה, היא אמרה להם שאני אמנם ילדה, אבל שאני בעלת טעם טוב".
איזה יתרונות מקצועיים יש לך בזכות זה שלמדת באיטליה?
"כשאתה נמצא בחו"ל וחשוף לתרבות אחרת, שפה אחרת והתנהגויות שונות, אתה זוכה לחוות ולהתפתח. במשך הזמן שהייתי באיטליה ספגתי הרבה מהסגנון ומהתרבות והגעתי עם כל אלה לאחר מכן לארץ. יש משהו בשהייה במקום אחר שאין לו תחליף. עכשיו, למשל, בתי רוצה ללמוד קולינריה באיטליה. החוויות, שיטות הלימוד והיחס לקולינריה שם, הן ערך מוסף אדיר".
את עדיין מחוברת מאוד לנתניה, העיר בה גדלת. למה?
"אני חושבת שנתניה מדהימה. לדעתי זאת העיר הכי יפה בארץ. כל הדברים שעשו באזור הים והטיילת וגם במרכז העיר, זה משהו שלא היה פה בעבר. בכל פעם שמגיעים אליי אורחים, הדבר הראשון שאני מראה להם זה את הטיילת בעיר. מעבר לזה, הוקמו מוזיאון העיר והפלנתניה. אלה מבנים המצביעים על ההתפתחות של העיר. גם מרכזי הקניות וחנויות הרהיטים בעיר נפלאים. כאשר לקוחות מגיעים אליי, המקומות הראשונים בהם אני מחפשת איתם רהיטים, זו נתניה".
האם ניתן לומר שיש בעיר קהילת מעצבי פנים?
"כן, בהחלט. יש סצנה מאוד טובה בעיר של מעצבים. יש את הקהילה של צביה וילצ'יק, שמאחוריה קבוצה מאוד גדולה של מעצבי פנים. היא יצרה משהו מיוחד. אנחנו אמנם כולנו מאותו התחום ואמורים להיות בתחרות, אך האנשים בקהילה הזו מאוד מפרגנים אחד לשני, מעבירים מידע ומשתפים".
איך התגובות בעולם לעיצובים ישראלים?
"אדבר בשם עצמי ואני מאמינה שזה נכון לכל הענף. אני תמיד מקבלת תגובות חמות לגבי המעצבים הישראלים, מכיוון שאנחנו מאוד מעודכנים בכל מה שקורה. כשהיינו בשבוע האופנה באיטליה, אנשים הופתעו לראות כמה מעצבי פנים הגיעו מהארץ. אנחנו מעורבים מאוד בהיבט התרבותי ועוד. אם ניקח לדוגמא את האירוויזיון, בהיבט העיצובי ויזואלי, 200 מיליון אנשים בעולם נחשפו למקצוענות, לאיכות העיצוב הישראלית ועוד. זו רק דוגמא"
קרדיט תמונות: דינה ניר. צילום יח"צ