איתמר ישראלית ואוריה איזק מפקדים בקורס קצינים, החליטו אחרי שהרגישו צורך אמתי בקרב החיילים שלהם, לקחת על עצמם יוזמה חשובה ולדאוג לחיילים המשתחררים. לפני כשנתיים הם הקימו במלאכת קודרת את עמותת "גב ללוחם" ששמה לה למטרה לטפל דווקא בחיילים המשוחררים.
מאת: יאיר ישראל
איתמר ישראלית ואוריה איזק, מלח הארץ, הבינו שהשירות שלהם למדינה לא יכול להסתיים בסיום השירות הצבאי. אהבת הארץ ואהבת עם ישראל כל -כך טבועה בהם שזה היה ברור שזה עניין של זמן עד שהם יקימו מיזם מיוחד ומשמעותי למדינה. בנאדם שאוהב את מה שהוא עושה – ופועל מאהבת הם והארץ , אין ספק שמעשים גדולים עתידים להתקיים וכך אותם ענקיים. הקשר של איתמר ואוריה עם החיילים שלהם כמפקדים ביחידות מובחרות כמובן לא הסתיים בשירות הצבאי . והם שמרו על קשר תוך תחושת מחויבות כלפי החיילים שלהם- לוחמים מכל קצוות הארץ. כך הם שמו לב שלא מעט חיילים יחד עם השחרור שלהם נכנסים לתקופה מאד מבלבלת.
תופעה מדאיגה- לוחמים ולוחמות רבים, ללא שיוך סוציואקונומי, חלקם מגיעים ממשפחות חזקות ומבוססות וחלקם ללא עורף משפחתי, מסיימים את הצבא אחרי שנים של השקעה במערכת הצבאית, ועלולים לצאת לאזרחות חסרי כל כיוון.
החיילים הללו, ששירתו בנאמנות של דם את המדינה שלנו, הגאווה של מדינת ישראל, אחרי שהקדישו 3 שנים מהחיים, לפעמים גם המשיכו לקצונה.
ימים ולילות בלי שינה, עם התמודדות לא פשוטה וברוח לחימה ומטרות נשגבות, מוציאים את עצמם בסוף השירות – אבודים .ומפה הדרך קצרה להתדרדרות. חלקם לא מוצאים את עצמם. לא יודעים באיזה מקצוע לבחור, מה ללמוד, איך להתנהל כלכלית. ואיך ממשיכים הלאה אחרי שירות כה משמעותי. איך חוזרים למסלול חיים רגיל

הרבה מהחיילים שלהם העידו על פער אדיר בין תחושת המסוגלות והשייכות אותה חשו בתקופת הצבא, לבין תחושת ניכור וחוסר התמצאות עם כניסתם לאזרחות.
מה שמפתיע שלא מדובר רק באוכלוסיית קצה, כלומר הסטיגמה שמדובר רק בחיילים שמגיעים ממשפחות חלשות – לא נכונה ואז במקרה שכזה החייל גם לא יהיה זכאי לסיוע של עמותות, והדרך ליפול בין הכיסאות ממש קצרה.
איתמר ישראלית , מנכ"ל העמותה "גב ללוחם" מספר ל"השבוע בנתניה" : "נתקלנו במושג 'מצוק השחרור'. מהר מאוד התחברנו אליו כי הדימוי של מצוק מאוד התחבר לתחושות שלי. העולם שבחוץ, האזרחות, הוא לא פשוט וצריך לדעת להסתדר ולקבוע מטרות ויעדים, אחרת הנפילה מובטחת. בנינו את גב ללוחם מתוך תפיסה שזאת בדיוק התוכנית שתעזור לכל אותם לוחמות ולוחמים, שבחרו במשך כמעט 3 שנים לתת מעצמם ולהישאר בתפקידי לוחמה, על אף הקשיים מבית ומחוץ, לקבל את הכלים שיעזרו להם לקבל החלטות טובות יותר, תוך בניית מעטפת הוליסטית, מנטור מלווה והחזרת תחושות המסוגלות במיזם חברתי שכל אחד מהחניכים בונה ומקדם בעצמו."
אוריה איזק, יו"ר הועד המנהל מוסיף, "בתור מפקדים ולוחמים בעצמנו, אנחנו יודעים בדיוק מה המטען הערכי והמוסרי שלוחם נושא עמו, אנחנו יודעים להגיד שלוחם, קל וחומר לוחם שהגיע ממקום יותר מורכב, זה אדם שיודע לנשוך שפתיים בדרך אל המטרה ויודע להציב יעדים והכי חשוב- הוא בן אדם שיודע להסתדר בצוות. כל אלה הן תכונות נדרשות היום בשוק העבודה, ורצינו לבנות תוכנית שעוזרות לחניכים להבין כמה הם מדהימים, לחשוף בפניהם את האפשרויות שעומדות בפניהם ולעזור להם לגבש תוכנית עתיד. אנחנו כאן בשבילם."
הם החליטו לעשות מעשה.
כזה שרק שני לוחמים שראו כבר הכול יכולים לעשות, ובאומץ רב הקימו עמותה. העמותה שעושה בשנתיים האחרונות את צעדיה בענק ומצליחה לאתר צעירים מקצוות שונים של הארץ, נשים וגברים, ולכוון אותם.
ככה נולדה עמותת גם ללוחם.
הם הבינו שהלוחמים והלוחמות זקוקים לליווי, חניכה וייעוץ בחיים העצמאיים על מנת שיתחילו את חייהם העצמאיים בנקודת פתיחה שווה כמו כלל המשתחררים. אחת המטרות העיקריות של העמותה היא להעביר את הצעירים הללו קורס משנה חיים שמטרתו להקנות כלים לקבלת החלטות וקביעת יעדים אישיים.
התוכנית למעשה מהווה קרש קפיצה עבור אותם לוחמות ולוחמים משוחררים, מהפריפריה הגיאוגרפית והחברתית, מהמרכז ומכל קצוות האוכלוסייה של מדינת ישראל וסיימו שירות מלא על מנת שיתחילו את חייהם העצמאיים בנקודת פתיחה שווה לכלל המשתחררים
בכל שנה משתחררים בישראל יותר מ 12 אלף לוחמות ולוחמים. 70 אחוז מהם מגיעים מפריפריה חברתית וגאוגרפית. התוכנית מוכוונת עבור צעירים בשלוש השנים לשחרור שלהם.

רבים מהם זקוקים להכוונה הזו, למעטפת שהעמותה נותנת עבורם.
היום, שנה אחרי הקמת העמותה, הם פועלים בעיקר בערים מרכזיות בשיתוף פעולה מלא עם העיריות – ירושלים, נתניה, פתח תקווה, מגדל העמק והיד עוד נטויה.
הבוגרים מספרים על חוויה מרגשת שעוזרת להם למצוא את הדרך שמעולם לא ידעו לחשוב עליה. בן, בוגר המחזור בנתניה: "בזכות גב ללוחם עברתי תהליך עם עצמי ועם הקבוצה שבו עצרתי לחשוב מי אני, מה אני אוהב לעשות ואיפה אני רואה את עצמי בעתיד. כל קבלת ההחלטות שלי השתפרה וקיבלתי כל כך הרבה כלים שעזרו לי בכך."
עדן בוגר התוכנית בירושלים: "גב ללוחם הייתה התוכנית שהחזירה לי את האמונה בעצמי וביכולות שלי. המעטפת ובייחוד הקשר עם המנטורית נתנו לי כל כך הרבה, שאני לא רואה איך אפשר להתחיל את האזרחות בלי לעבור את התהליך הזה."
מולט בוגר המחזור בנתניה: "קיבלתי תחושת מסוגלות אדירה ואמונה בעצמי, שאין דבר שיעמוד בפני. תחושה וידיעה שאני מסוגל לעשות מה שאני רוצה באמת."
אביב בוגר המתגורר כיום בראש העין: "בזכות התוכנית הבנתי לראשונה כמה חשוב לנהל את הכסף והזמן שלך ולא להפך. פעם ראשונה בחיי, שיצאתי מהמינוס והחובות בבנק. בזכות המנטור והשיעורים הפיננסים התחלתי לחסוך כסף ולהצליח לחלום באמת."
עמית בוגר המחזור בירושלים : "כלוחם משוחרר הרגשתי הרבה מאוד דלתות סגורות בפני ושהעולם בחוץ לא זוהר כמו שחשבתי. בזכות גב ללוחם גיליתי שהדלתות הסגורות היו בראש שלי, והיום, בזכות התכנים שעברנו וחיבור עם המנטור, אני יודע בדיוק מה אני רוצה לעשות ואיך להגיע לשם."
מרגישים שאתם צריכים את עזרתנו? סיימתם שירות משמעותי ורוצים הכוונה?
אפשר להירשם דרך האתר בדף הראשי, בלשונית הרשמה www.gavla.org.il
אפשר לשלוח מייל ישירות לעמותה [email protected] או לבתיה רכזת התוכניות [email protected]