על השאלה מהי מנת הדג הפופולרית ביותר בארוחת ערב ראש השנה? עונה סקר מיוחד שבוצע במיוחד לקראת החג ובו כמה תובנות מפתיעות
מאת יאיר אברהם
ראש השנה הוא יום חשוב שיש לו השפעה רבה על כל השנה הבאה, ולכן כל פעולה ביום הזה (גם פעולה פשוטה כמו אכילה) מקבלת משמעות מיוחדת. מסיבה זו, אנו אוכלים בליל ראש השנה מאכלים מיוחדים, המכונים גם 'סימנים', כדי לסמל שנה טובה ומתוקה. מבין הסימנים המסורתיים בערב החג: תפוח בדבש, רימון וגם ראש של דג. ומה לגבי המאכלים המסורתיים?! האם גפילטע פיש זו המנה הפופולארית בארוחת ערב החג, או אולי חריימה טריפוליטאי או דג מרוקאי?
מסקר שיזמה החברה שמגדלת את הדג "ברמונדי ישראלי" ושנערך על ידי חברת גיאוקרטוגרפיה עולה כי אצל 29.5% מהאוכלוסייה בישראל מגישים גפילטע פיש בארוחת ערב ראש השנה – זאת לעומת 23.7% שאצלם מגישים דג מרוקאי
בארוחת ערב ראש השנה רוב המשפחות בישראל נוהגות לאכול מנת דג. סקר אינטרנטי שיזמה חברת אקוואטק פישריז המגדלת ברמת נגב את הדג ברמונדי ישראלי ושנערך על ידי חברת גיאוקרטוגרפיה בקרב 502 משיבים ישראלים, גברים ונשים בגילאי 18 ומעלה, מצא כי אצל 33.5% מהאנשים מגישים דג בתנור בארוחת החג, לעומת 29.5% שאצלם מגישים את הגפילטע פיש המבושל ואשר מוגש קר.
עוד עולה מהסקר כי אצל 23.7% מהאנשים מגישים דג מרוקאי בערב החג, אצל 11.2% מהאנשים מגישים דג חריימה. מנת דג מטוגן מוגשת אצל 10.8% מהאנשים באוכלוסייה ומנת קציצות דגים מוגשת אצל 6.6% אנשים מהאוכלוסייה. כמן כן, אצל 10% מהאוכלוסייה כלל לא מגישים מנות דג בערב החג.
לדברי מורדי ללוש, מנכ"ל חברת אקוואטק פישריז המשווקת את הדג ברמונדי ישראלי שגדל בחוות הדגים של החברה ברמת נגב: "בשבועיים שלפני ראש השנה שוק הדגים מתעורר וקיימת עלייה של מעל 40% במכירות. עוד מציין ללוש כי לרגל החג ישווקו גם דגי ברמונדי ישראלי במשקל של מעל 2 ק"ג וזאת לאור הביקוש להגיש דג גדול למרכז השולחן".
ברמונדי ישראלי הינו דג טרי, בשרני ועסיסי עם אידרה שקל להסיר ובעל ערכים תזונתיים גבוהים. הוא גדל בתנאים מבוקרים, ללא כימיקלים ואנטיביוטיקה ובפיקוח וטרינרי צמוד. הודות לטכנולוגיה מתקדמת ושיטות גידול מתקדמות הדג גדל במים נקיים, בטמפרטורה אופטימלית, במליחות מדויקת ובתנאים מבוקרים וידידותיים לסביבה ולדג. טוב למגוון צורות בישול.
יותר מ- 60% מהדגים הטריים המשווקים בישראל הינם בייבוא (בעיקר דניס ולברק) וצריכת הדגים בישראל נאמדת בכ- 30,000 טונות דגים טריים בשנה מתוכם כ 12,000 טונות של דגי איכות לבנים (דניס, לברק, מוסר, בס, בורי, ברמונדי).