כשבני זוג מתגרשים, חלים לא מעט שינויים בחייהם: כל אחד מבני הזוג מתראה עם הילדים בתדירות נמוכה יותר (בין אם באופן משמעותי ובין אם לאו), וכן הרכוש ביניהם מחולק. ואולם, השינוי הבסיסי ואולי אף המשמעותי ביותר שחל עקב גירושין, הוא שבני הזוג כבר לא גרים תחת אותה קורת גג, ואחד מהם צריך לעזוב את הבית. עם זאת, האישה יכולה להגיש לבית הדין הרבני תביעה, ובמסגרתה לבקש היתר להמשך מגורים באותו הבית שבו היא גרה. תביעה זו נקראת תביעה למדור ספציפי.
מדור ספציפי – מה זה אומר ומתי מוגשת תביעה בנושא?
כשבני זוג נישאים, הבעל חותם על כתובה, בה כלולות חובותיו לאישה בנושאים שונים, למשל מזונות וכן מגורים. למעשה, לאישה יש זכות להמשיך להתגורר בבית שהיה הבית המשותף לה ולבעל, על אף פרידתם של השניים.
זכות זו נקראת הזכות למדור ספציפי. מקורה במשפט העברי, אך הדין האזרחי כלל לא מכיר בה. עקב כך, תביעה למדור ספציפי יכולה להיות מוגשת רק לבית הדין הרבני.
תביעה שכזו מוגשת כשהבעל מחליט להגיש תביעה לפירוק שיתוף בדירת המגורים המשותפת לו ולאישה. פירוש הדבר הוא שהבעל מעוניין במכירת הדירה אך האישה מתנגדת לכך. בשונה מתביעה למדור ספציפי, תביעה לפירוק שיתוף יכולה להיות מוגשת גם לבית המשפט לענייני משפחה. ערכאה שיפוטית זו, בנוסף לבית הדין הרבני, יכולה לכפות על האישה להסכים לכך שהדירה תימכר.
אם האישה מעוניינת למנוע את מכירת הדירה, עליה להגיש תביעה למדור ספציפי. כשבית הדין הרבני נותן צו למדור ספציפי, הדבר מהווה מעין עיקול, ומונע את מכירת הדירה עד שמתקבלת הכרעה על ידי בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה.
להרחבה בנושא מדור ספציפי בכלל וגירושין בפרט – לפורטל דיני משפחה מומלץ: https://www.todivorce.co.il
תביעה למדור ספציפי מול תביעה לפירוק שיתוף
כאמור, תביעה למדור ספציפי יכולה להיות מוגשת רק לבית הדין הרבני, בעוד שתביעה לפירוק שיתוף יכולה להיות מוגשת לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה. עקב כך, יכולה להיווצר סיטואציה שבה בית המשפט לענייני משפחה נותן צו שכופה על האישה להסכים למכירת הדירה, אך במקביל בית הדין הרבני נותן צו למדור ספציפי, שכאמור מונע את מכירת הדירה. נשאלת השאלה, מה עושים במצב שכזה?
בג"ץ קבע שכאשר ניתנים במקביל צו למדור ספציפי וצו לפירוק שיתוף, ידו של הצו למדור ספציפי על העליונה. כלומר, כל עוד לא חל שינוי כלשהו בתוכן או בתוקף של הצו למדור ספציפי, הדירה לא נמכרת.
כיצד בית הדין הרבני מגיע להכרעה?
עו"ד שמחה כהן מסביר כי ישנם שני שיקולים מרכזיים בהם מתחשב בית הדין הרבני בבוחנו האם עליו להעניק צו למדור ספציפי או לא:
- בית הדין הרבני מתייחס לגירושי בני זוג כאל מוצא אחרון, ושואף שכל הזוגות הנמצאים במשבר ביחסיהם, יגיעו בסופו של דבר לשלום בית. אם בית הדין הרבני מגיע למסקנה שמכירת הדירה עשויה להקטין את הסיכוי שבני הזוג יגיעו לשלום בית – הוא נוטה לתת צו למדור ספציפי.
- בית הדין הרבני בוחן האם וכיצד תשפיע מכירת הדירה על איכות החיים של האישה, שכן גם אם אישה מתגרשת מבעלה, היא זכאית לשמור על אותה איכות חיים שהייתה רגילה לה כשהייתה נשואה. אם בית הדין הרבני מגיע למסקנה שמכירת הדירה תפגע באיכות חיי האישה – הוא נוטה לתת צו למדור ספציפי.
קרדיט תמונה FREEPIK