רק לפני כמה שנים ספורות, המושג – "גג זכוכית" לא היה מוכר למרבית האנשים בישראל. מה שהחל כקוריוז אדריכלי מסקרן הפך במהרה ללהיט של ממש בארץ, בעיקר במבנים ציבוריים וגדולים דוגמת מרכזי קניות, מוסדות ציבור ואפילו בתי ספר. כיום, אחוז גדול הרבה יותר מהאוכלוסייה כבר מכיר את גגות הזכוכית במתכונת זו או אחרת, ורבים יותר ויותר אף מכירים אלמנט זה בשמו המקומי – סקיילייט. עבור מי שבכל זאת עדיין אינו בטוח בדיוק מהו גג זכוכית (או "סקיילייט"…), נסביר בקטע הבא בדיוק במה מדובר, ומדוע אלמנט זה הופך לפופולארי ונפוץ יותר ויותר בארץ, ובעצם עושה את דרכו במהירות מרשימה ללב הקונצנזוס בעולם האדריכלות הישראלי.
חלונות הממוקמים בגג המבנה וסקיילייט קבוע מול סקיילייט נפתח
כאשר מתחילים להתעניין בנושא מגלים מרבית האנשים כי הם בעצם מכירים טוב מאוד את אותם גגות זכוכית, ונתקלים בהם על בסיס קבוע ואפילו יומיומי. באופן הפשוט ביותר ניתן לתאר את גג הזכוכית כחלון הממוקם בגג המבנה, במקום באחד מקירותיו. כך בעצם נוצר במבנה חלון אשר משקיף לכיוון השמיים ומאפשר לכניסה של אור שמש במהלך היום, או תצפית ישירה אל הכוכבים בשעות הלילה.
מכיוון שסקיילייט הפך לפתרון אדריכלי נפוץ במבנים גדולים בישראל כבר לפני כמה עשורים, כולנו וודאי נתקלנו בהם לא פעם – במרכזי קניות רבים בארץ לפחות חלק מגג המבנה הוא גג זכוכית, ודוגמה קלאסית לכך היא הגג של קניון עזריאלי, המהווה סקיילייט אחד עצום ומרשים, המספק תצפית מרהיבה לשלושת הבניינים ולפיסת השמיים שמסביבם. גם אם לא הייתם לאחרונה בקניון עזריאלי, סביר להניח שנתקלתם בגג זכוכית זה או אחר בשלב כלשהו, שכן מבנים רבים בישראל מכילים אלמנט זה בשנים האחרונות, מסיבות שמיד נבהיר.
הבחנה שנעשית בדרך כלל בין סוגים שונים של גגות זכוכית היא בין סקיילייט קבוע לנפתח. סקיילייט קבוע הוא בעצם גג זכוכית (או חלון גג) אשר אינו ניתן לפתיחה, ומהווה חלון לכניסה של אור בלבד. לעומתו, סקיילייט נפתח הוא פשוט חלון לכל דבר ועניין (אך כזה הממוקם בגג…), אותו ניתן לפתוח ולסגור בדיוק כמו חלון רגיל, וכך לאפשר לא רק לאור השמש להיכנס, אלא גם לאוויר.
יתרונות אשר הופכים משמעותיים באקלים הישראלי
כאמור, בשנים האחרונות הופכים גגות הזכוכית לנפוצים יותר ויותר בעולם האדריכלות המקומי, והדבר נכון לא רק לגבי מרכזי קניות ומבנים מסחריים וציבוריים שונים, אלא גם לבתים פרטיים רבים. הסיבות לפופולאריות הגואה של אלמנט זה בעולם האדריכלות הישראלי נובעות, בין היתר, מהיתרונות של גגות הזכוכית, אשר רלבנטיים במיוחד עבור מבנים בישראל.
אחד היתרונות המובהקים והמרכזיים של גגות זכוכית הוא כמובן האפשרות להכניס אור טבעי לחלל המבנה, לאורך כל שעות היום (מכיוון שחלון הגג פונה למעלה, בניגוד לחלון רגיל אשר פונה לכיוון מסוים ולכן לרוב פונה אל השמש רק לאורך חלק קטן של היום). במדינה שטופת שמש כמו ישראל, מדובר ביתרון מהותי הן מבחינה האסתטיקה וההרגשה הכללית המתקבלת במבנה (במיוחד כאשר מדובר בבית פרטי), והן מבחינת היעילות האנרגטית של אותו מבנה. אור השמש הטבעי הנכנס לחלל הפנימי מאפשר חיסכון משמעותי בתאורה מלאכותית לאורך שעות היום, ואף מסייע לחמם את האוויר ואת החלל כולו, הכל באופן טבעי ו"ירוק" לחלוטין. בנוסף, מדובר כאמור באלמנט עיצובי מרהיב, כזה אשר מושך את תשומת הלב ויוצר מראה מרשים ומרהיב, כמו גם נוף לשמים הכחולים מהם אנו נהנים בישראל לאורך מרבית ימות השנה.
במאמר באדיבות חברת סקיי רופ, פתרונות הצללה בהתאמה אישית.