כולנו סגורים בבית, עם הילדים, וההכנות לחג הפסח מתחילות – משרד האנרגיה מזכיר לכם שבזמן הניקיונות שומרים על כללי הבטיחות של מערכות הגז הביתי
התפשטות נגיף הקורונה וההנחיות של משרד הבריאות הביאו את הציבור בישראל לשהות בימים אלה במרחב הביתי. כשפסח מעבר לפינה וכולם סגורים בבית, רבים מאיתנו החלו בניקיונות לקראת החג, ועל כן, משרד האנרגיה מבקש לרענן את הנהלים וכללי הבטיחות הנוגעים למערכות הגז הביתי, בייחוד כשהילדים שלנו בסביבה.
גז הבישול הינו אחד ממקורות האנרגיה המרכזיים בבית הישראלי, והוא זמין ובטוח כאשר נוהגים בו על פי התקנים. עם זאת, חשוב לזכור שהוא מוגדר כחומר מסוכן, אשר יש להשתמש בו בצורה מושכלת, תוך שמירה על כללי הבטיחות והקפדה על תחזוקה נכונה. שימוש נכון מונע תאונות גז ביתיות ומציל חיים.
משרד האנרגיה מזכיר את הדרכים לשמירה על כללי בטיחות ותחזוקה נכונה של מערכת הגז הביתית:
בטיחות הכיריים
· אין לנתק את צינור הגומי המחבר בין הכיריים לברז הגז ללא מתקין מוסמך.
· היזהרו ככל הניתן בעת הזזת הכיריים.
· קניתם כיריים חדשות? אל תתקינו אותן לבד. דרשו מהספק התקנה על ידי מתקין מוסמך.
· יש לרכוש גז רק מספק מאושר. אל תתפתו לרכוש גז ממוכרים לא מורשים!
· השימוש בפלטה המונחת על גבי אש הכיריים (פלטת "בלעך") – מסוכן ועלול לגרום הן לפגיעות מידיות בנפש והן לנזק בטיחותי לטווח ארוך כתוצאה מבלאי.
· השגיחו על ילדים הנמצאים בקרבת הכיריים, ואסרו עליהם לשחק באביזרי הגז כגון בלונים, שסתומים ועוד.
· חומרי ניקוי עלולים לגרום לקורוזיה (דמוי חלודה) בברזי הגז ולדליפת גז, ולכן, קיים צורך לנקות את הכיריים, ברזי הגז ויתר האביזרים הנלווים בחומרי ניקוי עדינים שאינם מכילים כלור ושאינם מתבססים על בסיס חומצי.
· זכרו: במקרה של דליפת גז, ניצוץ קטן יכול לגרום לפיצוץ ולסכן חיים. לכן, כל פעולת פירוק, הרכבה, חיבור או ניתוק בכיריים ובמערכת הגז, תתבצע על ידי איש מקצוע בלבד.
הצינור המקשר בין ברז הגז לכיריים
· מרבית אירועי הגז מתרחשים עקב תקלות ובעיות עם צינור הגז הגמיש. כאשר צינור הגז איננו מותקן כנדרש, עלולה להתרחש דליפת גז.
· אין לנתק את הצינור הגמיש בעת הניקיונות לקראת חג הפסח.
טיפול במכלי גז
· חל איסור מוחלט (בחוק) להחזקת מכלי גז בתוך בניין ולא רק בדירות ומרפסות, דהיינו, גם לא בחדרי מדרגות ולא על גגות בניינים.
· אין לקנות מכלי גז מגורמים שאינם מורשים, אלא מחברה מורשת בלבד. ספק הגז מחויב לחתום על חוזה התקשרות בכתב עם הצרכן טרם אספקת הגז לצרכן. החוזה ישמש כביטוח וראייה לקשר בין הלקוח לחברה במקרה של אירוע.
· התחברות לספק גז שאינו מורשה מסוכנת מאוד, היות והוא לא מפקח על מערכת הגז ואיננו בעל בדיקות עמידות מערכות הגז בתקן הישראלי. לפיכך, לספקים שאינם מורשים אין אחריות וביטוח בעת התרחשות אירועי גז.
· רשימת ספקי הגז המורשים בישראל מופיעה באתר משרד האנרגיה.
מה עושים בעת דליפת גז?
· פנו את כל הדיירים ממקום הדליפה.
· יש לסגור, ככל האפשר, את ברז הגז בדירה הקרובה לנקודת הדליפה.
· באם ניתן, יש לפתוח את החלונות והדלתות הפונים כלפי חוץ, על מנת לאוורר את הדירה. מנעו את מעבר הגז לחללים סגורים אחרים (בהיותו גז כבד מהאוויר, יזרום הגז לחלל סמוך אחר ונמוך כמו חדר מדרגות או מרתף).
· הימנעו מהפעלת או כיבוי מכשירים חשמליים.
· יש להזעיק גורם מוסמך בכדי שינתק את אספקת החשמל למבנה (כיבוי אש, נציג חברת חשמל).
· יש לסגור את הברז הראשי המזין גז לדירה או לבניין.
· יש להתקשר באופן מידי לספק הגז ולמכבי האש ולדווח על הדליפה.