בשנים האחרונות נהנית נתניה מצמיחה מרשימה בתחומים רבים. האוכלוסייה המגוונת, הנופים האורבניים לצד אלו הטבעיים וענף הבנייה שרק מוסיף לגדול – הנה כל מה שלא ידעתם על העיר הגדולה בשרון והפנינים החבויות בה
עומר רגב
נתניה היא העיר השביעית בגודלה בישראל. היא קרויה גם 'בירת השרון' עקב היותה הגדולה ביותר מבין ערי השרון ובשנים האחרונות, זוכה לתנופת פיתוח מרשימה במגוון תחומים: תעשיית ההייטק שבה חדשנית ומספקת מקומות עבודה רבים, יש בה אתרי תיירות תוססים ורצועות חוף מרשימות.
גם בתחום הבנייה לגובה, היא משגשגת במיוחד. כיום ניתן למצוא מגוון רחב של דירות למכירה בנתניה בעלות 4 או 5 חדרים המוצעות במחירים נוחים ונגישים לכל כיס הפונות לנופים שונים – לים, לעיר או דווקא לשמורות הטבע הסמוכות, מה שמאפשר למעשה ליהנות מכל העולמות יחד. מה עוד כדאי לדעת על עיר החוף המודרנית בשרון? הישארו איתנו.
קצת על ההיסטוריה של העיר נתניה
בשלהי מלחמת העולם הראשונה, "בני בנימין" – הסתדרות אשר עסקה ברכישת קרקעות והכשרת יישובים, החליטה להקים יישוב באזור שפלת מישור החוף ועובד בן ע"מי, היה זה שיזם את הקמתו של יישוב חדש בשרון – נתניה. גיוס הכספים להקמתו החל בשנת 1928 ושמו נקבע על שם נדבן ידוע – נתן שטראוס, במטרה שייתמוך במיזם.
בספטמבר 1928 נרכשו 1400 דונם. בדצמבר, חודשיים לאחר שמשה שקד החל בחפירת הבאר הראשונה, התווספו ליישוב חמישה מתיישבים נוספים. במאורעות תרפ"ט, שייח צאלח אבו חמדא החביא והבריח את המתיישבים למקומות בטוחים. שבועיים לאחר מכן חזרו המתיישבים ליישוב ובחג הסוכות של אותה השנה הונחו אבני הפינה לעשרת הבניינים הראשונים בעיר. לקראת פרוץ מלחמת העולם השנייה ב-1934, סופחו ליישוב 1089 דונם של חולות והאדריכל הבריטי הולידיי גויס לתכנון היישוב המתפתח. החברה לפיתוח נתניה הוקמה והעיר כמו חולקה לשלושה אזורים: אזור פרדסים ותעשייה במזרח, מגורים ומסחר במרכז ואזור תיירות וקיט בסמוך לים כאשר העולים שהתיישבו במקום, הביאו עימם ענף תעשייה חדש: היהלומים.
לאחר הכרזת העצמאות, ב-3.12.1948, הייתה נתניה היישוב הראשון בישראל שהוכרז כעיר ובעת זו כבר חיו בה 9000 תושבים. העיר גדלה והתפתחה, קלטה אלפי עולים בשנות החמישים ואף הכפילה ושילשה את שטחה בזכות סיפוח יישובים סמוכים. כדי לתת פיתרון לאלפי העולים, הוקמו בחופזה שיכונים בשולי העיר וכן שטח התעשייה הצפוני ובשנות החמישים, הוקם כביש החוף אשר חיבר בנוחות את נתניה לתל אביב בדרום ולחיפה בצפון. בשנות השישים החלו לנקז את מקווי המים הגדולים שהתעוררו לחיים בכל חורף ובשנות השבעים והשמונים הוקמו שוברי הגלים, חופי הרחצה והמדרחוב ברחוב הרצל.
גל עלייה שני אכלס את העיר בשנות התשעים ואילך והביא לשיא בנייה מרשימה של בנייני מגורים, מכללות ופיתוח אזור התעשייה הדרומי.
נתניה כיום
נתניה חולשת כיום על שטח גדול, כ-29 קמ"ר. שטח השווה בגודלו לשטחן של חולון ובת ים יחד ואפשר לה למעשה את ההתפתחות האורבנית המרשימה שאותה היא חווה, הן למגורים והן לעסקים. היא מדורגת במקום השביעי במספר התושבים, כ-252 אלף, מספר ההולך וגדל במהירות עם 3.6 נפשות למשפחה בממוצע. מבחינה עסקית, דעכה עם השנים תעשיית היהלומים בעיר אולם זו של התיירות לעומתה, רק מוסיפה לפרוח. גם משקיעי חוץ רבים ובפרט אלו הצרפתיים, מעניקים לה נופך אירופאי.
הקירבה לתל אביב, 20 ק"מ בלבד, הפכה את נתניה לאזור עסקים מבוקש. אזור התעשייה פולג, הידוע גם בקרית ספיר משתרע על 5000 דונם והוא אחד ממתחמי התעסוקה, המסחר והמשרדים הגדולים בארץ. מאזור תעשייה שהכיל מפעלים כטמפו ואסם, כיום כוללת הקריה משרדי חברות טכנולוגיות מובילות כגון אלביט, HP, אאוטבריין ו- J-Frog.
בעשרים שנה האחרונות חווה נתניה עלייה מרשימה בכמות התושבים והפיתוח האורבני: משפרי דיור ומשקיעים מהארץ ומחו"ל הביאו לתנופת בנייה מרשימה ולהקמתן של שכונות מגורים ויוקרה ולפרויקטים מרשימים של התחדשות אורבנית. מחירי הדיור בנתניה עדיין נמוכים ביחס לאלו שבתל אביב ושכנותיה ומאפשרים תשואה יפה של 3%-4% לשנה, תשואה כמעט כפולה ביחס לזו המתקבלת מהשקעה בדירה בתל אביב. דירת 4 חדרים בנתניה מושכרת בממוצע ב- 4800 ₪ לחודש כאשר הביקוש הרב ביותר לדירות שכורות הוא עבור אלו שלהן 4 ו-5 חדרים. למרות השנה שחלפה, שיעור חיפוש הדירות בנתניה רק עלה בשנה האחרונה וזאת הרבה מעל הממוצע הארצי.
זאת ועוד, תופסת לאחרונה נתניה את מקומה כבירת המגדלים של ישראל עם 55% מסך התחלות הבנייה ליחידות דיור במגדלים בני 21 קומות ומעלה – יותר מאשר בכל עיר אחרת בישראל. חבר מועצת העיר אלון אלרואי, הממונה על מנהל ההנדסה בעירייה הסביר את המדיניות: "מבחינתי, בהקמת המגדלים האפקט כפול: שיפור רמת החיים ואיכות המגורים לצד פיתוח סביבתי נרחב". מגדלי היוקרה מושכים לעיר אוכלוסייה מבוססת מבחינה סוציו-אקונומית השואפת להתקרב לים ולטבע מבלי לותר על נוחות הקירבה לתל אביב ולעורקי תחבורה ראשיים.
שילוב בין הטבע לעיר
מלבד רצועת החוף המרשימה, בנתניה 9 חופי רחצה מוסדרים, רצף של טיילות עם שפע אפשרויות בילוי ופנאי ושלל גנים ומגרשי ספורט. במרחק קצר ממנה יש לא מעט שמורות טבע ואתרים מרהיבים וביניהם: נחל אלכנסדר וגשר הצבים, יער קדימה, יער האילנות, שמורת ביתן אהרון, מכון וינגייט ועוד. בנתניה עצמה מפציע הטבע במלוא הדרו בשלולית החורף בדרום מערב העיר, המשתרעת על שטח של 20 דונם עם פארק נתניה סביבה, שמורת האירוסים, חורשת האילנות (הסרג'נטים) ושמורת פולג ממזרח. נדמה כי בין שלל המגדלים הגבוהים – הטבע מעולם לא נראה קרוב כל כך.
אם כן, נתניה היא אחת מהערים המפותחות ביותר בישראל, המשלבת בין תמיכה ועידוד של בנייה יוקרתית לגובה לטבע עירוני ואזורי מסחר ותעשייה תוססים. הקירבה לתחנת הרכבת וכביש החוף וכן לתל אביב, והקמת מרכז ספיר הכולל את אחד ממרכזי המשרדים הגדולים בישראל, מספקים שלל תעסוקה לעובדי העיר והאוכלוסייה שבה.
צילום: רן אליהו