מעסיקים רבים משלמים לעובדים סכומים הגבוהים מהרשומים בתלושי השכר שלהם וזה מסוכן. עו"ד דוד מימון מסביר למה; מאמר חובה לעסקים.
מעסיקים רבים משלמים לעובדים סכומים הגבוהים מהרשומים בתלושי השכר שלהם וזאת מסיבות שונות ומשונות, כאשר מרבית הסיכונים רובצים לפתחו של המעסיק.
מהלך זה נובע, בעיקר, מדרישת העובדים להציג מצג שווא על הכנסה נמוכה יותר, ובכך להפחית את התשלום החודשי המשולם על ידם או התשלום שיידרש בעתיד לצורכי הפטר הליכי פשיטת רגל) או מנימוקים רבים אחרים ומגוונים.
אומנם, נכון הדבר שבשלב הראשוני של הדברים נראה, כי המדובר במצב של win-win, שכן העובד מקבל סכום גבוה יותר לכיסו והמעסיק חוסך את תשלומי הביטוח הלאומי וההפרשות לפנסיה וזכויות נלוות, אך בפועל המצב רחוק מלהיות כזה.
ראשית, מהלך זה, המהווה עבירה פלילית, מונע קיזוז הסכום המשולם כשחור מהכנסותיו של העסק. בכך, מגדיל את חיובי המס על הכנסות העסק והקטנת יתרת הנטו למעסיק.
שנית, ככל שהעובד יוכיח כי אכן קיבל כספים בשחור, יוכל הוא לתבוע את ההפרשות הסוציאליות או חלקם, שאותם ניסה המעסיק לחסוך, וכך עלול להיווצר מצב לפיו המעסיק ישלם לעובד תוספת סכומים, העולים על מה שסוכם שהעובד "יעלה" למעסיק. ותמיד, זה יהיה גבוה הרבה יותר.
סיבה נוספת היא הוכחת רכיב השחור, תגרום לכך שהמצג בתלוש היה מצג לא נכון ויכולה לגרום להטלת חיוב בפיצוי על המעסיק לעובד בסכום של עד כדי 5,000 ₪ לכל תלוש פגום, אף שבית הדין מפעיל מחייב כיום בפיצויים בסכומים נמוכים ביותר יחסית לאפשרות ולסמכותו, כאמור.
מעבר להשלכות הנ"ל, הרי בקרות אירועי תאונה או מחלה של העובד עלולים השלכות התשלום בשחור, לגרום לחיוב המעסיק בסכומים העלולים לגרום לקריסת עסקו או לקריסתו הכלכלית.
אם העובד נפגע בעבודתו, מחויב הביטוח הלאומי לשלם לו קצבאות אלה ואחרות בתלות במניין ימי מחלתו, בשיעור נכותו, וכמובן בשיעור שכרו. אם יוכח שיעור שכרו של העובד כולל רכיב השחור, יחויב הביטוח הלאומי לשלם לעובד או לשאריו את התשלומים על פי שיעור שכר כולל זה, אך מאחר שהמעסיק דיווח על שכר מופחת ידרוש הביטוח הלאומי מהמעסיק כל הפרש סכום ששילם לעובד או לשאריו בגין התוספת ששילם בגין רכיב השחור. אין צריך לומר, כי הסכומים יכולים להתבטא במאות או מיליוני שקלים…
הכותב, דוד מימון, עו"ד ונוטריון, שימש כיועץ המשפטי לשעבר של ההסתדרות במרחב נתניה. טל': 09-8629592. אתר: mimonlaw.com