במיוחד עבור קוראי השבוע בנתניה, לרגל יום המאבק באלימות נגד נשים, עונות נשות המקצוע המובילות בנתניה, על כל השאלות הקשורות לאלימות במשפחה וגם מספקות תשובות מה לעשות ואיך לגלות
מאת ברק גולן
לרגל יום המאבק באלימות כנגד נשים שחל השבוע, עונות ראש מינהל הרווחה והשירותים החברתיים, רותי גור, אחראית תחום חירום במינהל רקפת וינגרט, מנהלת המרכז לשלום המשפחה ד"ר סיגל קני פז ומנהלת היחידה לטיפול באלימות נילי סנדר, על השאלות החשובות בנוגע לאלימות נגד נשים, על העשייה העירונית בתחום, על סימני האזהרה ודרכי ההתמודדות:
מהי תופעת האלימות במשפחה?
רותי גור, ראש מינהל הרווחה והשירותים החברתיים: אלימות בינזוגית היא תופעה נוראית, מפחידה, מאיימת והרסנית. אלימות בינזוגית אינה פוסחת על אף מגזר באוכלוסייה, על אף מעמד, דת ולאום. חיים במעגל האלימות – הם מסכני חיים. לעיתים ישנם מקרי סיכון אשר עלולים להסתיים גם ברצח ופגיעה קשה. עלינו כחברה להיות ערניים לתופעה ולא לחשוב שתיפתר מעצמה. בנוסף לאלימות הפיזית קיימים סוגי אלימות נוספים: מילולית, נפשית, מינית, כלכלית ,חברתית ומעקבים. הטיפול בבעיה החברתית הקשה הזאת הוא טיפול של גורמים רבים. זה מתחיל בחינוך בבית – כיצד ילדים רואים אותנו המבוגרים מדברים זה אל זה, כיצד הם רואים אותנו מתנהלים בסופר, מול השכן, במגרש החנייה…..זה ממשיך בחינוך בגן, בביה"ס – ללמד ילדים להתמודד עם הכעס שלהם. זה ממשיך בחברה כולה – כיצד אנו מתנהלים במרחב הציבורי וברשתות החברתיות. כדי לעמוד לצד זוגות החיים במעגל האלימות נדרשים גורמים רבים שיחברו זה אל זה – גורמי האכיפה – שמטרתם להגן על הנפגעות והנפגעים, גורמי החוק: בתי המשפט ובתי הדין, וגורמי הטיפול שיכולים לסייע לצאת ממעגל האימה.
כיצד ניתן לזהות שמשפחה נפגעת אלימות?
רקפת וינגרט, אחראית תחום חירום: "יש כמה נורות אדומות שעוזרות לזהות: הגבלה של פעילות ותחומי עיסוק של בן/בת זוג, האשמה תמידית של בן/בת הזוג במה קרה. פגיעה חוזרת באחר ובקשת סליחה שוב ושוב. רכושנות וקנאה המוצגת ומפורשת בטעות כאהבה ותשומת לב. התפרצות זעם עד כדי אלימות. חוסר הערכה קבוע לדעות של בן/בת זוג. איומים והפחדות מצד בן/ בת זוג. ביטול עצמי תמידי מול בן/בת זוג. ניסיון לשנות את בן/ בת זוג. הטרדה מאיימת: מעקב אחרי פעולות בן/בת זוג על ידי שיחות טלפון רבות, חדירה לאינטרנט ולרשתות חברתיות, מעקב פיסי וכו".
למי לפנות בזמן חרום?
רקפת וינגרט, אחראית תחום חירום: קיים קו פתוח לקהל הרחב בין השעות 9-14 טל: 09-8608974
כל אישה שפונה בעת חרום מקבלת התייחסות מידית ללא תהליך המתנה, אנו מעריכים את מידת הסיכון בו היא נמצאת ועל פיו בונים יחד אתה סל הגנה שכולל מספר אפשרויות והן: 1. פניה למשטרה, 2. הוצאת צו הגנה 3. יציאה למקלט לנשים 4. והפנייה לטיפול ייעודי במרכז למניעת אלימות. ביחס לגברים שהורחקו בצו הגנה ניתן מענה מידי של דיור חירום והפנייה לטיפול במרכז למניעת אלימות".
מה לגבי טיפול בשגרה? למי לפנות ואיזה מענה מקבלים?
ד"ר סיגל קני פז, מנהלת המרכז לשלום המשפחה: אנשים שחיים במעגל האלימות, חיים בבדידות פחד ובושה, ובשל כך חווים עצמם בודדים ונמנעים מלדווח ולחשוף את ה"סוד". יחד עם זאת חשוב לפנות מכיוון שיש מענים מקצועיים שמאפשרים למי שנמצא במעגל האלימות לקבל עזרה מקצועית ביותר. מי שנוהגים באלימות – זקוקים לגבולות וחוק אבל הם זקוקים לעזרה. סביר להניח שהם חוו חוויות אלימות משל עצמם, ואינם יודעים לנהל את הכעס שלהם. לכך צריכות להידרש מערכות שלמות שיכולות לפעול ביחד".
ומה עם הילדים? גם הם חשופים
ד"ר סיגל קני פז, מנהלת המרכז לשלום המשפחה: "גם הילדים החשופים לאלימות, חיים בפחד מתמיד, באיום, לא יכולים להתרכז בלימודים, ובעצמם נמצאים בסיכון מאוד גבוה לשחזר את מעגל האלימות של הוריהם, אח"כ בבגרותם".
מהו המרכז האזורי לטיפול במניעת אלימות?
נילי סנדר, מנהלת היחידה לטיפול באלימות: "המרכז מטפל באנשים שנפגעו בעבר ומרגישים שזה עדיין משפיע עליהם, באנשים שמרגישים שבבית הם מוגבלים ואינם יכולים להתנהל באופן חופשי, וגם אנשים שמרגישים בסיכון. הטיפול יכול להיות מעמיק וארוך טווח וגם נקודתי. הטיפול בנשים וגברים המצויים במעגל האלימות, במרכז האזורי למניעת אלימות במשפחה בנתניה, הוא הגדול בארץ, נותן מענה מקצועי טיפולי לנשים וגברים השרויים במעגל האלימות- ולילדים החשופים לאלימות זו. המענה הוא מקצועי ביותר, וניתן על ידי עובדים סוציאליים שעברו הכשרה ייעודית לנושא. המענה הוא פרטני, וקבוצתי. הטיפול נותן מענה לקבוצות אוכלוסייה שונות וניתן בשפות: עברית, אנגלית, אמהרית רוסית וצרפתית".
מה נעשה בתחום המניעה?
"במרכז נעשית גם פעילות רבה שמטרתה מניעת אלימות. בימים אלו נפתח פרויקט ׳חברות וזוגיות׳ עם נערים ונערות בתיכון- אשר מטרתו לעזור לבני נוער לזהות מהי מערכת זוגיות בריאה, כיצד להתנהל בתוך מערכת יחסים אינטימית. כיצד לזהות סימנים מעוררי דאגה במערכת היחסים. קיים שיקום תעסוקתי ייעודי לנשים שיצאו ממעגל האלימות על מנת לסייע להן להגיע לעצמאות כלכלית – נשים שעד היום לא התאפשר להן לנהל את עצמן".
מה נעשה בנתניה לרגל יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות במשפחה?
"קיים קו פתוח לקהל הרחב בין השעות 9-14 טל: 09-8608974. דוכני הסברה לקהל הרחב יוצבו בתאריך 10.12.2019 בעירית נתניה ברחוב הצורן 6 בין השעות 8-10. כמו כן יתקיים יום עיון בבית משפט השלום בנתניה ב18.12.2019 הרצאה וסרט – דיון בין השעות 10-13. וכן תתקיים סדנא לעצורים על רקע אלימות במשפחה בכלא הדרים – דיאלוג עם גברים בנושא איבוד שליטה כולל מפגש עם גבר אלים שעבר טיפול בשירותי הרווחה".
5. "האדם עץ השדה"- יום בטבע לגברים שמטופלים במרכז למניעת אלימות. פעילות ערכית במרחב הפתוח שמשלבת אתגר, מיומנויות חברתיות וחוויה משותפת.
6. "דע את זכויותיך"- העלאת מודעות לשירותי סיוע לנפגעי אלימות במשפחה. שיתוף פעולה בין מרכז אלמ"ב, המרכז לשלום המשפחה והיחידה להתנדבות, שי"ל.
7. "פגיעות מיניות בזקנה"-שיתוף פעולה של המרכז לטראומה מינית עם המחלקה לאזרחים ותיקים להעלאה, זיהוי ואיתור התופעה ופיתוח מודעות לנושא פגיעות מיניות בזקנה.
תמונה ראשית: אילוסטרציה