אימי‭ ‬אפתה‭ ‬לביבה‭ ‬לי‭ ….‬

9 0

לקראת‭ ‬חג‭ ‬החנוכה‭, ‬טיפים‭ ‬להכנת‭ ‬לביבות‭ ‬בריאות
ומתכון‭ ‬לביבות‭ ‬בטטה‭, ‬קישוא‭ ‬ועדשים‭ ‬אפויות‭ ‬ובריאות

חג‭ ‬החנוכה‭ ‬הוא‭ ‬חג‭ ‬האורות‭ ‬אך‭ ‬בד‭ ‬בבד‭ ‬חג‭ ‬מאתגר‭ ‬תזונתית‭. ‬הסיבה‭ ‬לכך‭, ‬היא‭ ‬שמאכלי‭ ‬החג‭ ‬המסורתיים‭- ‬לביבות‭ ‬וסופגניות‭ ‬‮–‬‭ ‬הם‭ ‬מאכלים‭ ‬רוויי‭ ‬שומן‭ ‬וסוכר‭. ‬סופגנייה‭ ‬ממוצעת‭ ‬בגודלה‭ ‬תכיל‭  ‬לפחות‭ ‬450‭ ‬קק‭"‬ל‭ ‬ולביבת‭ ‬תפו‭"‬א‭ ‬כ‭- ‬150‭ ‬קק‭"‬ל‭ ‬של‭ ‬סוכר‭ ‬שנספג‭ ‬במהירות‭ ‬למחזור‭ ‬הדם‭. ‬יתרה‭ ‬מכך‭, ‬כשמדובר‭ ‬בלביבה‭, ‬היא‭ ‬בדרך‭ ‬כלל‭ ‬עשויה‭ ‬בטיגון‭ ‬בשמן‭ ‬עמוק‭, ‬צורת‭ ‬עשייה‭ ‬לא‭ ‬בריאה‭ ‬קחו‭ ‬בחשבון‭ ‬שרובנו‭ ‬נהיה‭ ‬במספר‭ ‬אירועי‭ ‬חנוכה‭ ‬ונאכל‭ ‬בכל‭ ‬אחד‭ ‬מהם‭ ‬לפחות‭ ‬לביבה‭ ‬וסופגניה‭ ‬וקבלו‭ ‬חשיפה‭ ‬גבוהה‭ ‬בשבוע‭ ‬בודד‭ ‬לסוכרים‭ ‬ולשומן‭ ‬רווי‭ ‬וטיגון‭ ‬בשמן‭ ‬עמוק‭. ‬

‭ ‬לדברי‭ ‬תמר‭ ‬ידין‭ , ‬בעלת‭  ‬תואר‭ ‬שני‭ ‬M.Sc‭ ‬בתזונה‭ ‬קלינית‭ ‬ודיאטטיקה‭, ‬יועצת‭ ‬לחברת‭ ‬הרבלייף‭: "‬הבשורה‭ ‬הטובה‭ ‬היא‭, ‬כי‭ ‬כשמדובר‭ ‬בלביבה‭, ‬ישנה‭ ‬דרך‭ ‬הכנה‭ ‬בריאה‭ ‬בהרבה‭ ‬שתאפשר‭ ‬לאכול‭ ‬ממאכל‭ ‬החג‭ ‬האהוב‭, ‬בלי‭ ‬לספוג‭ ‬את‭ ‬נזקי‭ ‬הלביבה‭ ‬הקלאסית‭ ‬והמטוגנת‭. ‬על‭ ‬ידי‭ ‬מספר‭ ‬שינויים‭ ‬קטן‭, ‬נוכל‭ ‬להפוך‭ ‬את‭ ‬הלביבה‭ ‬לבריאה‭ ‬בהרבה‭ ‬וטעימה‭ ‬לא‭ ‬פחות‭: ‬

ϑ‭ ‬ניתן‭ ‬לאפות‭ ‬את‭ ‬הלביבות‭ ‬בתנור‭, ‬במקום‭ ‬לטגנן‭. ‬זו‭ ‬שיטת‭ ‬הכנה‭ ‬בריאה‭ ‬יותר‭.‬

ϑ‭ ‬
החליפו‭ ‬את‭ ‬בסיס‭ ‬הטעם‭ ‬בלביבה‭ ‬מתפוח‭ ‬אדמה‭ ‬לבטטה‭. ‬הבטטה‭ ‬עשירה‭ ‬יותר‭ ‬בסיבים‭ ‬תזונתיים‭, ‬בברזל‭, ‬סידן‭ ‬ובוויטמין‭ ‬A‭ ‬ומכילה‭ ‬את‭ ‬אותה‭ ‬כמות‭ ‬אנטיאוקסידנטים‭ ‬וויטמין‭ ‬C‭ ‬שיש‭ ‬בתפוח‭ ‬האדמה‭.‬

ϑ‭ ‬
הכניסו‭ ‬ללביבות‭ ‬ירקות‭, ‬לקבלת‭ ‬לביבה‭ ‬עשירה‭ ‬בסיבים‭ ‬תזונתיים‭ ‬ובוויטמינים‭: ‬גזר‭ ‬מגורד‭, ‬כרובית‭, ‬קישוא‭, ‬בצל‭, ‬כרישה‭ ‬וכו‭'.‬

ϑ‭ ‬
הוסיפו‭ ‬ללביבה‭ ‬קמח‭ ‬מלא‭, ‬או‭ ‬קמח‭ ‬שקדים‭, ‬שישביע‭ ‬לאורך‭ ‬זמן‭. ‬התחילו‭ ‬בהדרגתיות‭ ‬משילוב‭ ‬של‭ ‬חצי‭ ‬קמח‭ ‬מלא‭ ‬וחצי‭ ‬קמח‭ ‬לבן‭ ‬ואם‭ ‬תאהבו‭, ‬בפעם‭ ‬הבאה‭ ‬הכינו‭ ‬חצי‭ ‬מקמח‭ ‬שקדים‭ ‬או‭ ‬קמח‭ ‬שיפון‭ ‬וחצי‭ ‬מקמח‭ ‬מלא‭- ‬השאיפה‭ ‬היא‭ ‬שלא‭ ‬יהיה‭ ‬קמח‭ ‬לבן‭ ‬כלל‭.‬

ϑ‭ ‬
העדיפו‭ ‬תרסיס‭ ‬שמן‭ ‬והקפידו‭ ‬לנגב‭ ‬עודפי‭ ‬שמן‭ ‬עם‭ ‬נייר‭ ‬סופג‭.‬

תמר‭ ‬ידין‭ ‬מנדבת‭ ‬מתכון‭ ‬להכנת‭ ‬לביבות‭ ‬בטטה‭, ‬קישוא‭ ‬ועדשים‭ ‬אפויות‭: ‬

רכיבים‭:‬

3‭ ‬בטטות‭ ‬בינוניות

חצי‭ ‬כוס‭ ‬עדשים‭ ‬כתומות‭. ‬

חצי‭ ‬קישוא

1‭ ‬בצל‭ ‬גדול‭ ‬חתוך‭ ‬דק

2‭ ‬כפות‭ ‬שמן‭ ‬זית‭ ‬או‭ ‬תרסיס‭ ‬שמן

2‭ ‬ביצים

2‭ ‬כפות‭ ‬שיבולת‭ ‬שועל

כף‭ ‬קמח‭ ‬מלא‭ ‬או‭ ‬קמח‭ ‬שקדים

תבלינים‭: ‬מלח‭, ‬פלפל

הכנה‭:‬

‭ ‬שיטפו‭ ‬את‭ ‬העדשים‭ ‬היטב‭ ‬לפני‭ ‬ההכנה‭.‬

‭ ‬הכניסו‭ ‬לסיר‭ ‬את‭ ‬קוביות‭ ‬הבטטה‭, ‬העדשים‭ ‬השטופות‭ ‬והקישוא‭.‬

‭ ‬מלאו‭ ‬את‭ ‬הסיר‭ ‬מים‭ ‬עד‭ ‬לכיסוי‭.‬

‭ ‬בשלו‭ ‬את‭ ‬העדשים‭, ‬הבטטה‭ ‬והקישוא‭ ‬עד‭ ‬לריכוך‭ ‬ואז‭ ‬סננו‭ ‬מנוזלים‭.‬

‭ ‬
לאחר‭ ‬סינון‭, ‬מועכים‭ ‬קלות‭ ‬את‭ ‬העדשים‭ ‬והבטטה‭ ‬בעזרת‭ ‬מזלג‭, ‬
אין‭ ‬צורך‭ ‬למעוך‭ ‬למחית‭ ‬חלקה‭.‬

‭ ‬
הניחו‭ ‬את‭ ‬התערובת‭ ‬לצינון‭.‬

‭ ‬
כשהמחבת‭ ‬חמה‭, ‬שפכו‭ ‬את‭ ‬שמן‭ ‬הזית‭ ‬וכשהתחמם‭, ‬
טגנו‭ ‬את‭ ‬הבצל‭ ‬הקצוץ‭ ‬עד‭ ‬להזהבה‭.‬

‭ ‬
הוסיפו‭ ‬את‭ ‬הבצל‭ ‬לתערובת‭ ‬של‭ ‬הבטטה‭ ‬העדשים‭ ‬והקישוא‭.‬

‭ ‬
הוסיפו‭ ‬גם‭ ‬את‭ ‬הביצה‭, ‬שבולת‭ ‬השועל‭, ‬הקמח‭ ‬המלא‭ ‬והתבלינים‭.‬

‭ ‬
ערבבו‭ ‬היטב‭ ‬את‭ ‬התערובת‭ ‬עד‭ ‬ליצירת‭ ‬מחית‭ ‬אחידה‭.‬

‭ ‬
יצקו‭ ‬לתבנית‭ ‬משומנת‭ ‬לביבות‭ ‬מהתערובת‭ ‬
‭(‬כמות‭ ‬הלביבות‭ ‬תלויה‭ ‬בקוטר‭ ‬ובגודל‭ ‬הלביבה‭ ‬שיצרתם‭)‬

‭ ‬
הכניסו‭ ‬לתנור‭ ‬שחומם‭ ‬היטב‭ ‬על‭ ‬2000C‭ ‬למשך‭ ‬15-20‭ ‬דקות‭, ‬
עד‭ ‬שהלביבה‭ ‬מזהיבה‭.‬

‭ ‬
הפכו‭ ‬את‭ ‬הלביבה‭ ‬לצדה‭ ‬השני‭ ‬וחממו‭ ‬עוד‭ ‬כ‭-‬15‭ ‬דקות‭.‬

חג‭ ‬שמח‭!‬

Related Post

צ'ורוס ספרדיים ברוטב שוקולד

Posted by - 19 בדצמבר 2022 0
הקינוח הספרדי- פורטוגלי שזוכה בשנים האחרונות לתהילת עולם משלב את כל מה שקינוח חורפי צריך: בצק מנחם, טיגון בשמן עמוק,…
כלי נגישות