הפרעות קשב וריכוז הן אחת התופעות המדוברות ביותר בשנים האחרונות. ישנם כאלה שטוענים שאחוז הילדים וגם המבוגרים שסובלים מהקושי להקשיב ולהתרכז נמצא במגמת עלייה מתמדת ואחרים מאמינים שרק מספר האבחונים גדל, בגלל המודעות המתפתחת לקיומן של ההפרעות – אבל בכל מקרה מדובר בתופעה שמעוררת עניין רב.
המרכיב הגנטי
הפרעות קשב וריכוז נקראות גם ADD (ראשי תיבות של המונח Attention Deficit Disorder). אם בנוסף לקשיי הקשב והריכוז ישנה גם היפראקטיביות, המונח הנכון הוא ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).
גם ב-ADD וגם ב-ADHD ישנו מרכיב גנטי משמעותי. לילד שאחד מהוריו סובל מהתופעות הנ"ל יש סיכוי של 60% להיות גם כן בעל ADD/ADHD, ואם שני ההורים מתקשים להתרכז אין כמעט סיכוי שהילד לא יסבול מההפרעה (ב-80-90% מהמקרים גם הוא יהיה בעל ADD/ADHD).
פגיעה בראש
עוד גורם אפשרי להפרעות בקשב ובריכוז הוא פגיעה בראש. בעיקר בעייתית בהקשר זה פגיעה בצידו הקדמי השמאלי של המוח. נפילה מאופניים, לידת מלקחיים, קטטה, הטחת ראש ועוד – כל אלה עלולים לגרום לתזוזה של המוח כך שהוא מוטח בגולגולת ונוצרת פגיעה בקליפה הפרהפרונטלית, פגיעה שבאה לידי ביטוי בקשיים בקשב ובריכוז.
חשיפה לחומרים רעילים
גם רעלנים הם מקור למקרים רבים של ADD ו-ADHD. כך למשל זיהום אוויר משמעותי מפחית את כמות החמצן שמגיעה למוח, והמחסור במשאב חיוני זה פוגע בפעילות של האיבר הכל כך חשוב. גם מי שנחשף לסיגריות כעובר ברחם נמצא בקבוצת סיכון מוגבר ללקות בהפרעות הקשב והריכוז.
תזונה לקויה
לתזונה יש קשר הדוק ל-ADD. הפרעות קשב וריכוז עלולות להיווצר אצל ילדים שתזונתם עשירה בפחמימות אבל דלה בירקות. בעידן הנוכחי שבו בלא מעט משפחות ארוחת הבוקר למשל כוללת דגני בוקר שיש בהם כמויות סוכר גדולות וכשלאורך היום נצרכים משקאות ממותקים מאוד, התוצאה היא עוד ועוד מקרים של ADD.
הפחתת כמות הפחמימות ובעיקר אלה הפשוטות ואכילת ירקות מכל הסוגים תקטין את היקף הפגיעה בקשב ובריכוז. המלצה נוספת היא להקטין את צריכת המזונות שיש בהם צבעי מאכל.
המנגנון שמקשר תזונה ל-ADD הוא זה: כשבגוף שלנו יש עודף סוכר הוא מייצר אינסולין כדי להטריד את רמת הסוכר בדם. התהליך מוביל לעייפות וחוסר קשב, ובחלק מהמקרים גם לשחרור הורמונים מבלוטת האדרנל במטרה להמריץ מחדש את הגוף אבל בפועל נוצרת היפראקטיביות.
הקשר בין הפרעות קשב וריכוז לבין SPD
גם הפרעות קשב וריכוז וגם SPD (ויסות חושי/עיבוד חושי לקוי) מתאפיינות בחוסר שקט פנימי, תגובות לא "מתאימות" לסיטואציה ורמת פעילות נמוכה או גבוהה מדי, ולכן לעתים לפני האבחון המקצועי ישנו בלבול ביניהן.
SPD הוא תוצר של בעיה עצבית, ובהתאם הטיפול בתופעה זו שונה מהטיפול ב-ADD. למעשה גם אצל בעלי הפרעות הקשב והריכוז ישנם סוגים שונים של טיפולים בהתאם למאפיינים הספציפיים אצל הילד, ולכן ישנה חשיבות רבה לאבחון מלא ומדויק.