כאשר החובות מצטברים ומערך ההוצל"פ דופק בדלת ומוסיף עוד ועוד מגבלות והגבלות, רבים מתחבטים בשאלה מה עדיף: איחוד תיקים או פשיטת רגל. עו"ד אייל קורסיה עושה סדר.
השאלה החוזרת על עצמה בפיהם של רבים מהחייבים היא מה ההבדל ומה דומה בין איחוד תיקים לחייב מוגבל לבין פשיטת רגל? במיוחד עבור קוראי השבוע בנתניה ריכזתי מספר שאלות שהתקבלו – כולל תשובות.
מהם ההבדלים הקיימים בין איחוד תיקים לבין פשיטת רגל?
"איחוד תיקים הינה פעולה הנוהגת בתוך מערכת ההוצאה לפועל אשר בעטיה ניתן יהיה לנסות ולבטל אי אלו עיקולים ולעיתים אף הגבלות, כאשר פשיטת רגל מתנהלת בין כתליי ביהמ"ש המחוזי בהתאם למחוז מגורי החייב. הליך איחוד תיקים לחייב מוגבל עשוי להותיר את החייב בתוך המעגל של ההוצאה לפועל למשך שנים ובמרבית המקרים-לנצח! כאשר הליך פשיטת רגל מייצר לחייב אופק ברור, עם תאריך יעד בו חובותיו יימחקו לצמיתות, והוא ייצא לחיים חדשים. חשוב לציין, כי גם בהליך האיחוד וגם בהליך פשיטת רגל יידרש החייב לתשלומים חודשיים כאשר בפשיטת רגל עליו יהיה למלא אף מידי חודשיים דוחות בהם יצהיר אודות הכנסותיו והוצאותיו".
מהי השיטה הטובה יותר: איחוד תיקים לחייב מוגבל או פשיטת רגל?
"מראש, אין תשובה אחידה. ישנם לא מעט הבדלים אשר את העיקרים בהם פירטנו כאן. על כן, בטרם הגעתם למסקנה כיצד לפעול, הרי שדרך המלך היא פניה לעו"ד מהתחום על מנת שיוכל להתוות יחד את הדרך הטובה ביותר עד להגעתכם לחוף מבטחים. מעבר לשיקולים משפטיים וכמובן שיקולים כלכליים, ישנם גם שיקולים רגשיים ופסיכולוגים שגם הם חלק מהעניין ואשר משפיעים מאוד על קבלת החלטות, לעיתים בצורה רגשית ולא מושכלת קרה".
כיצד החוק החדש שייכנס לתוקפו בעוד מספר חודשים צפוי להשפיע?
"בחודשים הקרובים צפוי להיכנס החוק החדש – חוק חדלות פירעון – מה שמביא כבר היום למספר שינויים בתוך ההוצאה לפועל. כך, לדוגמא, אם בעבר חייבים היו מגישים בקשה לאיחוד תיקים ומשלמים מידי חודש צו תשלומים, הרי שיכלו לקנות לעצמם שקט על-ידי אותו איחוד, כיום המצב שונה בתכלית ומרבית הבקשות לאיחוד תיקים של מוגבלים נדחות מהטעם כי עליהם לפנות לפשיטת רגל. גם הרשמים בתוך מערכת ההוצאה לפועל, ממליצים לא פעם לחייבים בגוף ההחלטות שהם נותנים, לפנות להליך של פשיטת רגל אשר יש בו לנקות את החובות ולייצר אופק וחיים חדשים. ככול ויש לכם חובות ואתם ממש רגע לפני טיפול בהם הרי שראוי לבחון לעומק את אסטרטגיית הפעולה הנכונה ביותר עבורכם!".
הכותב, עו"ד אייל קורסיה מתמחה בתחום הוצל"פ וליווי משפטי לחייבים ולנושים. מספר טלפון לשאלות: 050-6351208