סודות הים       

5 0

צילומים מעוררי השראה ותיעוד מסעות מתחת למים ברחבי העולם, הם רק חלק ממה שיציג אלון צנגוט בהרצאה שתתקיים בפסטיבל "ימים של קולנוע" ברביעי הקרוב.

את הרומן שלו עם המים החל אלון צנגוט כשהתגייס לקורס חובלים בחיל הים. באחת המשימות שכללה צלילה, נחשף צנגוט לקסם, לצבעים ולחיים מתחת במים. כשהשתחרר משירות צבאי, הרחיב את הטווח והחל לצלול בכל העולם.

אל השילוב שבין הצלילה למצלמה, הגיע אלון מעט מאוחר יותר. אך כשקיבל לראשונה לידיו מצלמה כדי לתעד את מה שעיניו רואות בעומקים, הוא מיד הבין את הקסם שבחיבור בין שני התחומים. כיום, מטיולי הצלילה שהוא מדריך בכל העולם ומחופשות הצלילה שלו, הוא חוזר עם תמונות וסיפורים – חוויות שיכולות לקרות רק מתחת למים.

36a

ביום רביעי הקרוב, 24.7, בשעה 16:00, במסגרת פסטיבל 'ימים של קולנוע' שיתקיים בבנימינה וגבעת עדה, הוא יציג בהרצאה מרתקת תמונות, קטעי וידאו ושלל סיפורים אודות הרפתקאות הצלילה שלו, ובעלי החיים הייחודיים שהוא פוגש במהלכן. הכניסה להרצאה חופשית.

"במסגרת ההרצאה שאעביר בפסטיבל, שנקראת 'לחלום בכחול – סודות הים', אקח את הקהל למסע מסביב לעולם, עם תמונות וקטעי וידאו שצילמתי בהרפתקאות שונות בהן הייתי. ההרצאה כוללת סיפורים שקשורים לתמונות שאני מציג, ובין היתר אחלוק את הידע שצברתי לאורך השנים בכל הקשור למקומות שבהם הייתי ולמגוון בעלי החיים העצום בו פגשתי. במהלך ההרצאה ננפץ גם מיתוסים שונים הקשורים בבעלי חיים. למשל, נוכיח מדוע כרישים הם לא בעל חיים מסוכן, כפי שאנחנו נוטים לחשוב. ההרצאה תהיה מותאמת לקהל הרחב ולילדים, שעדיין לא מכירים את העולם העשיר והמעניין שמתחת למים".

 איך התאהבת ככה בעולם הצלילה?

"זה התחיל בצבא, ולאחר מכן הייתי צולל הרבה באילת. עוד אז אהבתי את זה מאוד וכל פעם חיפשתי לראות עוד דברים מתחת למים. אחרי שחרשתי את אילת, הפעם הראשונה שבה יצאתי לצלול מחוץ לגבולות המדינה, הייתה באיי סימילאן ליד תאילנד. הייתי שם לבד. נרשמתי להפלגה ושם נחשפתי לתנאי צלילה שונים ממה שהכרתי. הייתה ראות אינסופית, מגוון אלמוגים ענק, וזה השאיר עליי רושם עז וגרם לי להבין את העושר המטורף והעוצמה שקיימת מתחת למים".

38

כשאתה מתכוון לעושר ולעוצמה שקיימת מתחת למים, למה את מתכוון?

"נסעתי לצלול באיים המלדיביים. יצא לי לשחות שם ליד לוויתן ענק. רק כשאתה נמצא לידו, אתה מבין כמה כוח ועוצמה יש ביצורים הימיים האלה. מאז לא הפסקתי לצלול, לחקור ולחפש מקומות חדשים ובעלי חיים מגוונים שעוד לא ראיתי".

 עם השנים הפכת את זה למקצוע של ממש – כמדריך טיולי צלילה

"אין דבר נעים יותר מאשר לעבוד בתחום שאתה ממש אוהב. זה התחיל מקבוצת פייסבוק שהקמתי, שכללה בהתחלה עשרים אנשים. הקבוצה עזרה לי להכיר ולמצוא 'שותפים לפשע' שאוהבים לצלול כמוני. עם הזמן הקבוצה גדלה ועלה רעיון שאוציא טיול צלילה ביחד עם כמה מחברי הקבוצה. הטיול הראשון היה לעקבה. שש שנים אחרי, הקבוצה מונה כ- 2500 חברים ואני מוציא באופן קבוע טיולי צלילה בכל העולם".

איך נכנס עניין הצילום ותיעוד הטבע התת-מימי לחוויית הצלילה?

"עם הצילום התחלתי אחרי שבאחת הצלילות אבא של חברה, שם בידי מצלמה. אחרי שירדתי עם המצלמה למים ונחשפתי לתגובות האנשים על הצבעים והחיים מתחת למים – כפי שראו בתמונות – הבנתי עד כמה העולם הנפלא מתחת למים לא מוכר לאנשים. התחלתי לצלם את הדגים והאלמוגים, ומאוד נהניתי. לאורך השנים קניתי ושדרגתי את סט הצילום. כיום יש לי סט ברמה מקצועית ומאוד גבוהה. בצלילות שאני עושה בכל רחבי העולם, אני מצלם המון. אני מאוד אוהב לחלוק ולשתף את הידע והתמונות, כדי לחשוף אנשים לעולם הנפלא הזה".

בזכות הצילום רבים רואים בך מומחה בכל נושא בעלי החיים הימיים, נכון?

"לא הייתי אומר מומחה, כי אני לא גיאולוג ימי או משהו כזה, אבל בהחלט צברתי ידע רב בנושא. אני מכיר המון זנים של בעלי חיים. הצילום, ללא ספק, אחראי לכך. כשאתה מתעניין בצילום, אתה רואה גם הרבה תמונות של אחרים. זה תמיד מסקרן אותי לדעת מהם בעלי החיים שרואים בתמונות. אז אני שואל ומתעניין.כך נחשף לעוד סוגים. כשאני מתכנן לנסוע למקומות, אני חוקר מהם בעלי החיים הייחודיים לאזור, וצולל במטרה למצוא ולפגוש אותם".

מה הכי רחוק שצללת בשביל תמונה? ואיך זה קשור ללהקת כרישי פטיש?

"יש כמה סיפורי גבורה ויש כאלה שיגידו טיפשות. אחד האתגרים היפים בעולם הצילום הימי, הוא לנסות לצלם להקת כרישי פטיש. מדובר לרוב בכרישים שמסתובבים רחוק מהריף ובעומקים גדולים מאוד, כך שצריך מאמץ מיוחד בכדי לפגוש אותם. יצאנו כקבוצה עם מדריך כדי לחפש אותם. לאחר זמן רב במים הסתכלנו מתחתינו וראינו להקה כזו. לא נותר לנו עוד הרבה חמצן, אך אני סימנתי לקבוצה שאני יורד ללהקת הכרישים כדי לצלם אותם. הם היו בעומק ארבעים מטר בערך וירדתי אליהם. הצלחתי לצלם כמה תמונות וחזרתי לפני המים באפיסת חמצן וממש בזמן קריטי. אבל התמונות היו נהדרות וזה היה שווה את זה. הייתי חוזר על כך שוב ולא חושב פעמיים, למרות שהפרטנר שצלל איתי אמר, שזה היה מאוד מסוכן וטיפשי מצדי".

 

מהו המקום הכי יפה לצלילה, מהמקומות בהם היית עד עכשיו בעולם?

"מבחינתי זאת מערת כרישים שנמצאת בדרום מזרח אוסטרליה. אני חושב שזה המקום שהשאיר עליי את הרושם הרב ביותר. היא נמצאת ליד עיירה שנקראת סאות' ווסט רוק, כקילומטר מהחוף. כשהגענו למערה, היו שם כ – 40 או 50 כרישים עם שיניים מרשימות ביותר. פתח המערה היה למעלה ורק משם נכנס אור. התחושה להיות שם בתוך אותה מערה סגורה, עם האור מלמעלה ועם כל הכרישים, הייתה מדהימה. יש הרגשה שאתה נמצא בתוך חלום".

 

צילום אלון צנגוט

Related Post

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות