נאמנה לאמת

8 0

אחרי הטלטלה המשפחתית בה איבדה את שני הוריה, עורכת הדין יסמין מזרחי היא אחת ממובילות המאבק המשפטי נגד רפורמת הקנאביס הרפואי הפוגעת בעשרות אלפי חולים; ריאיון על דרך, ערכים ואמונה בצדק

מאת ישי פלדמן

 כשמשוחחים עם עורכת הדין יסמין מזרחי ונחשפים לסט הערכים עליהם היא מדברת בתשוקה גדולה, ניתן להבחין בזמן קצר כי מדובר בעורכת דין מזן מיוחד. כזו שלא מפרידה בין שמירת האינטרסים של הלקוחות שלה לבין ההגנה על הצדק והאמת. כזו הרואה במקצוע שלה שליחות ממעלה ראשונה. כך היא מתייחסת לתחום המשפטים החוזרים בארץ, בו היא משמשת כחלוצה, וכך היא נוהגת בתיקים הנוגעים בדיני משפחה ובתחום הניכור ההורי, בהם היא נאבקת כנגד ניצול ילדים. באותה צורה, היא גם מייצגת, יחד עם עו"ד מרים בריינין, את הבג"צ שהוגש על-ידי עמותת הקנאביס הרפואי בראשות דנה בר און כנגד הרפורמה בתחום הקנאביס הרפואי.

"את הבג"צ שהוגש כנגד הרפורמה שאותה מכיל משרד הבריאות, אני מייצגת בשיתוף עם עורכת הדין מרים בריינין" מספרת יסמין, תושבת נתניה ובעלת משרד עורכי דין בעיר "אנחנו מייצגות את עמותת הקנאביס הרפואי בארץ בראשות דנה בר און, ובעתירה הזו, שהוגשה מצד החולים המשתמשים בקנאביס הרפואי, אנחנו מנסים לעזור לעשרות אלפי חולים, שבהם פוגעת ההסדרה החדשה".

איך הגעת לאחד הנושאים המורכבים יותר, שמטרתו סיוע לעשרות אלפי חולים קשים?

"הקשר מבחינתי לנושא התחיל יותר מהפן האישי, לאחר שאמי חלתה בסרטן. היא קיבלה טיפולים כימותרפיים, כשבזמנו עוד לא היינו מודעים מספיק לאפשרות של הקנאביס. אחרי תקופה של טיפולים, הרופאה המליצה על קנאביס. עם הזמן התחלתי לחקור את הנושא. כשהבנתי עד כמה אותם טיפולים כימותרפיים הם הרסניים עבור הגוף, רציתי לבדוק עוד יותר את האופציה של הקנאביס. לצערי, עבור אמי השימוש בקנאביס החל מאוחר מדי, ורק הקל עבורה במעט על תופעות הלוואי של הטיפולים. היא נפטרה כתוצאה מהמחלה. כעבור חמישה חודשים אבי גם נפטר. אחרי שאיבדתי את שני הוריי, נכנסתי לתחום הרפואה והמשפט, והתחלתי להתעמק בנושא הקנאביס הרפואי".

"לצערי, עבור אמי השימוש בקנאביס החל מאוחר מדי, ורק הקל עבורה במעט על תופעות הלוואי של הטיפולים. היא נפטרה כתוצאה מהמחלה. כעבור חמישה חודשים אבי גם נפטר"

איך נוצר הקשר עם עמותת הקנאביס הרפואי שאותה את מייצגת היום משפטית?

"אחרי שנכנסתי לנושא, הגיע אליי קולגה שייצג חולה בניוון שרירים, לה הורידו את מינון הקנאביס. עזרתי לו בתיק הזה, ולאחר מכן פגשתי עוד אנשים שקשורים בתחום. לאחר זמן מה, פנו אליי מעמותת הקנאביס הרפואי בראשותה של דנה בר און כדי שאייצג אותם יחד עם עו"ד בריינין. התחלתי לשמש כדוברת בכנסת של השדולה מטעם עמותת הקנאביס הרפואי, כדי לנסות לקדם חקיקה בתחום הזה, משום שכל הנושא היום בעייתי מבחינה חוקתית".

מדוע, לטענתכם, רפורמת הקנאביס הרפואי פוגעת בעשרות אלפי חולים – חלקם במצב סופני?

"אצלנו בארץ, הקנאביס עדיין מוגדר כסם מסוכן. כדי לשחרר אותו מההגדרה הזאת, צריך לעבור תהליך חקיקה. כתוצאה מההגדרה הזאת, נוצרות הרבה בעיות משפטיות וחברתיות בתחום הזה, מכיוון שהיא מתנגשת עם חוקים אזרחיים אחרים. למשל, איך מגדירים צרכן קנאביס? עבריין או חולה הזקוק לטיפול? האם חולים המשתמשים בקנאביס רשאים לנהוג או לא? צריך להסדיר את כל הנושאים האלה, מכיוון שזה נושא מאוד משמעותי".

מדוע לטעמך נושא זה חשוב כל-כך והאם נכון לומר שזה משפיע על מעל רבע מיליון אנשים – החולים ובני משפחותיהם?

"זה משהו שנוגע בכולם. בין אם נרצה או לא נרצה. כולנו לצערנו מכירים חולים במחלות שונות. זה לא רק עבור חולי סרטן. הקנאביס עוזר כיום למגוון מחלות, בין אם לניוון שרירים, פיברומילגיה, חולי כאב ועוד. אני אמנם לא רופאה, אך לפי עדויות בשטח, רואים את האפקטיביות שלו. קנאביס לדעתי הולך להיות תרופת העתיד, וכבר בהווה הוא עוזר בהרבה בעיות. לכן, שווה למדינה לקחת את התחום ולפתח אותו מבחינת רפואה ומחקר. ניתן לראות איך זה עוזר לאנשים היום ואיזה סגולות יש לזה. הקנאביס היום מוגדר כקו טיפול אחרון, אחרי שדברים אחרים כשלו, וצריך לבחון האם כדאי להעביר אותו להיות בקו טיפול ראשוני יותר".

עד כמה את אופטימית לגבי ההתקדמות בנושא?

"יש עוד הרבה עבודה בנושא הזה. המאבק הזה הוא לא מאבק פוליטי. לא קיימים פה ימין ושמאל ומבחינה בריאותית לאף אחד אין חסינות מפני מחלות. כל הנושא נעשה קרוב אליי מכיוון שהמשפחה עברה טלטלה גדולה, ונחשפתי המון למערכת הבריאות ולבתי חולים כשטיפלתי בשני הוריי. אבל זה משהו שיכול להגיע לכל אחד. אם אני צריכה להעריך, כנראה שהסדרה של נושא הקנאביס תיקח עוד לפחות עשר שנים".

יש מדינות בהן נושא הקנאביס הרפואי נמצא בשלב מתקדם יותר?

"יש מדינות המקיימות בנושא יותר מחקרים, כמו ספרד ואיטליה. בארצות הברית יש מדינות שנתנו לזה היתר ברמה מסוימת. אך אני חושבת שהקנאביס הוא משהו שעוד לא חקרו ולמדו מספיק בעולם הרפואה, ולכן כרגע אין עוד מספיק ידע בנושא".

את עוסקת הרבה בעוולות חברתיות במקצוע שלך. למה זה משמעותי עבורך?

"אני חושבת שקיימות הרבה בעיות חברתיות, ומנסה לעזור בהן דרך המקצוע. אני עוסקת למשל בתחום דיני המשפחה, שם יש את נושא הניכור ההורי. יש ניסיון במשך שלוש שנים להעביר חוק בנושא הזה, ובינתיים יש הרבה ילדים שסובלים בגלל סכסוכים בין ההורים שלהם. הילדים משמשים כקלף מיקוח בסכסוכים האלה, וזאת בעיה שעדיין לא ניתנו לה פתרונות מעשיים. לכן, אנחנו רואים את ניצול הילדים שמאוד חורה לי באופן אישי. באופן כללי, הבנתי לאור ניסיוני האישי עד כמה צדק הוא דבר משמעותי".

איפה זה פגש אותך בצורה המשמעותית ביותר?

"מבחינתי עולם המשפט קרוב מאוד לעולם הרפואה. אני רואה הרבה פעמים אנשים שנעשה להם עוול בנושא משפטי מסוים, שלאחר מכן מגיעים למצב של חולי, מכיוון שהם לא מסוגלים לשאת את חוסר הצדק והדבר משפיע עליהם מבחינה נפשית ובריאותית. ראיתי את זה במקרה של אבי, שסבל מחוסר צדק משפטי. לכן אני מבינה את המשמעות שבהוצאת פסקי דין הממצים את חקר האמת. שופטים אמנם יכולים לטעות, אך אם זה קורה בגלל שמטעים אותם בכוונה, זה דבר שלא מקובל בעיניי".

בהקשר הזה, מהו המסר שלך כלפיי קולגות במקצוע?

"המסר לעורכי הדין באופן כללי הוא לייצג את האמת. אני, למשל, לא מסכימה לייצג אדם אם אני מבינה שהוא משקר, מכיוון שאני לא רוצה לעשות עוול לאדם אחר. חוויתי את זה וראיתי מה שקר יכול לעשות לאדם. לכן, אני נאבקת היום תמיד עבור חקר האמת ועשיית צדק ורואה בזה שליחות. אם אני יכולה לעזור, אני אהיה שם כדי לנסות".

קרדיט צילום: צילום יח"צ

Related Post

הכי מצטיינים שיש

Posted by - 6 באוקטובר 2019 0
כמיטב המסורת בחרה עיריית נתניה את העובדים המצטיינים לשנת 2019; פיירברג-איכר: "המערכת העירונית עמדה גם בשנה היוצאת ביעדיה בזכות עובדיה"…

Leave a comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כלי נגישות