בשנים האחרונות אנו עדים לפתולוגיה ההולכת ותופסת תאוצה. מייחסים אותה בעיקר לאורח החיים בה אנו חיים ולסגנון איכות החיים שלנו.
מחלת השיגדון עלולה לגרום לכאבים עזים. היא תוצאה של הצטברות חומצת שתן בגוף (uric acid בשמה במקצועי). המחלה עלולה לתקוף נשים וגברים כאחד.עם זאת לגברים סיכון גבוה פי10 לחלות בה. הנטייה לחלות בה נובעת בדרך כלל מאכילת מזונות עתירי שומן (בדרך כלל מן החי) וכן ריבוי בשתיית אלכוהול.
חומצת שתן היא תוצר טבעי של חילוף החומרים מפירוק החלבונים. הפורינים מעלים את רמת חומצת השתן בדם. אך חלק מהם חודרים לגוף באמצעות המזון והשתייה.במידה ואנזימי העיכול לא מתפקדים כראוי ו/או כמות ייצור הפורינים עולה על קצב הפינוי שלהם אזי,החומצה לא תמוסס ולא תופרש דרך השתן מצב בו עלולה להצטבר החומצה ברקמות הגוף ובזרם הדם ומתגבשת בצורה של מחטים .הגבישים נוטים להצטבר מסביב למפרקים ואף חודרים למפרק עצמו. הכאב שנוצר יהיה חזק מאוד וילווה באודם ובנפיחות (דומה לתסמיני הדלקת) , מצב בו המפרק יהיה רגיש מאוד למגע. הכאב עלול להימשך ימים ואף שבועות. אנשים הסובלים משידגון עשויים לפתח אבנים בכליות ודלקות נוספות. האיזורים הנפוצים בגוף בהם המחלה תוקפת הם בוהן, קרסול ,מרפק ,ברך ושורש כף היד. מחקרים רבים מצאו קשר בין מחלה זו למחלת הסוכרת מסוג 2 (תנגודת של תאי הגוף לאינסולין ) מצב בו רמות הסוכר בדם גבובות ,דבר שמעלה גם את חומצת השתן בגוף.
תסמיני השיגדון
*עלייה בטמפרטורת הגוף.
*מפרקים אדומים ורגישים למגע.
*כאבים חדים מאוד.
גורמים עיקריים: השמנת יתר ,מתח נפשי,תזונה עתירה בשומנים רווים , פחמימות פשוטות ,קפאין, ואלכוהול, התייבשות (חוסר בשתיית מים), יתר לחץ דם, תרופות משתנות וצריכת אספירין , תנגודת להורמון האינסולין.
הטיפול המומלץ
אכילה מרובה של דגנים מלאים למשל קינואה ,שיבולת שועל , בורגול וכוסמת ,ירקות טריים בעיקר ירוקים (שייק ירוק כניקוי הרעלים היא אופציה מצוינת לפחות פעם ביום) ,שומנים מן הצומח כגון שקדים, אגוזים ,זרעי פשתן , שמן פשתה ושמן זית, הפחיתו מזונות מן החי (ידועים כחומציים ) ושלבו חלבונים מן הצומח כמו מוצרי סויה ,דגים כמו סלמון, הליבוט וסרדינים ,קטניות וכן מומלץ לשלב פירות וריבוי בשתיית מים.
עוד נמצא כי פירות יער כגון אוכמניות ,גוג'י ברי ודובדבנים מדי יום מסייעים באופן משמעותי לסילוק חומצת השתן מן הגוף.
בפרק השני אמליץ על המזונות ממנם רצוי להימנע וכן המלצות על שיטות אבחון ותוספי תזונה רלוונטיים.
המשך בשבוע הבא.